reklama

Odporúča sa zobrať dnes hypotéku? Ako myslia a čo robia banky na Slovensku?

Diskusia špecialistov: Je aktuálnou prioritou bánk tvorba zisku? Musíme bývať vždy vo vlastnom?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Otázky zodpovedané v texte:

  • Uvažujem o hypotéke. Mám ju riešiť teraz alebo radíte pol roka počkať?

  • V lete 2024 mi končí trojročná fixácia hypotéky. Radíte zasiahnuť a predĺžiť fixáciu už dnes?

  • Ktoré banky na Slovensku zvýšili úrokovú sadzbu najviac a ktoré najmenej?

  • V ktorých bankách sa dá dnes najlepšie vyjednávať? V ktorých sa naopak vyjednávať nedá?

Diskutovali hypotekárni špecialisti Slavomír Molnár a Bruno Gábel. Na rozdiel od väčšiny súčasných debat o hypotékach hovorili konkrétne informácie o konkrétnych bankách.

Ak chcete vedieť viac, pozrite si diskusiu s Peterom a Ondrejom na videu. Dozviete sa odpovede na otázky: Uvažujem o hypotéke. Mám ju riešiť teraz alebo odporúčate počkať pol roka? Je aktuálne lepšie ísť po najnižšom úroku aj za cenu kratšej fixácie (3-5 rokov) alebo radšej chcieť o niečo vyšší úrok, ale dlhšiu fixáciu (7-10 rokov)? Ktoré konkrétne banky v Slovensku zvýšili úrokovú sadzbu najviac a ktoré najmenej? Aké "zaujímavé" správanie slovenských bánk môžeme pozorovať? Ako sa slovenské banky "uzatvárajú do seba"? Ako sa aktuálne menia priority bánk? Ako slovenské banky v súčasnosti rozmýšľajú? Ktorá banka začala súčasný trend zvyšovania úrokových sadzieb? Je aktuálnou prioritou pre banky tvorba zisku? Zvýšili banky aj iné poplatky mimo úrokových sadzieb? Očakávate, že sa zvýšia aj úroky z vkladov, ktoré sú aktuálne minimálne až nulové? Niektoré banky komentujú aktuálnu situáciu v úrokových sadzbách ako "návrat k normálu" - v diskusii denníka Sme bol úrok 2,2 až 2,5 % označený ako "zdravá dlhodobá úroveň" - súhlasíte? Nebudú vysoké úroky znamenať, že bankám narastie počet neplatičov? Úvaha: Musíme vždy bývať vo vlastnom? Konkrétny problém - 24.3 sme dostali z banky ponuku na 10 ročný fix 1,29 %, náš agent podal kompletnú žiadosť 30.3. Banka nám následne po viac ako 3 týždňoch čakania 22. 4 oznámila mailom, že nás v najbližších dňoch oslovia prostredníctvom kontaktného centra s možnosťou pokračovať ďalej v spracovaní našej žiadosti s novou úrokovou sadzbou 1,69 %. Ak budeme mať záujem, našu žiadosť posúdia do 7 pracovných dní. Ak nemáme záujem, tak našu žiadosť označia ako odvolanú. Majú na takéto niečo právo, keďže v obchodných podmienkach uvádzajú "Ponuka úveru je garanciou úrokovej sadzby a je platná 7 dní za predpokladu, že sa nezmenia údaje uvádzané žiadateľom"? Prečo to banka urobila? Ako jednotlivé banky komunikujú zmeny? Predpokladáte zvyšovanie nájmov aj v budúcnosti? Očakávate, že zvyšovanie úrokov niečo zmení? Trh, správanie bánk, správanie klientov?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Uvažujem o hypotéke. Mám ju riešiť teraz alebo radíte pol roka počkať?

Slavomír Molnár:
V prípade, že má klient v najbližšej dobe kupovať nehnuteľnosť, určite odporúčam sa poponáhľať. Úrokové sadzby sa v poslednej dobe zvyšujú každý týždeň. Jednou z možností, ako eliminovať toto riziko, je využiť hypotéku na nešpecifikovanú nehnuteľnosť, ktorú majú v ponuke ČSOB a Unicredit banka.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  750
  •  | 
  • Páči sa:  1 373x

Zájmy: square dancing (jsem caller), akvaristika, zoologie, archeologie, cestování, fotografování. Doma mám 30 menších akvárií, ženu a tři dcery. Moje firma organizuje na Slovensku soutěž finančních produktů s názvem Zlatá minca. Také jsem vytvořil diskusní FB skupinu, ve které se kdokoli může zeptat na cokoli ohledně slovenských bank, pojišťoven a investování (ikonka níže). Zoznam autorových rubrík:  AkvaristikaAlexandra & DanielkaCestováníFilmy, které mě zaujalyKnihy, které mě zaujalyHudba, která se mi líbíSpolečenské hryFilatelieSQUARE DANCEHistorie, archeologie, evolucePřírodaZoologieZuzkaZlatá mincaSúkromnéNezaradené

reklama

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu