reklama

Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?

Môžu centrálne banky zhoršiť situáciu? Bola by inflácia nižšia bez vojny na Ukrajine?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Otázky zodpovedané v texte:

  • Poradíme si s touto infláciou?

  • Sú európske ekonomiky dostatočne silné, aby infláciu zvládli?

Diskutovali:
Ronald Ižip, šéfredaktor týždenníka Trend,
Lukáš Kovanda, hlavný ekonóm Trinity bank.

Ak chcete vedieť viac, pozrite na diskusiu na videu:
Môžu centrálne banky zhoršiť situáciu? Prečo nedokážu reagovať rýchlejšie? Bola by inflácia nižšia bez vojny na Ukrajine? Nie je inflácia umelo zneužívaná ako nástroj zníženia hodnoty štátnych dlhov? Aká existuje cesta von? Zažívame infláciu alebo "iba" veľké cenové šoky? Nežijeme v deflačnom prostredí? Budú musieť centrálne banky znižovať sadzby? Kde hľadať zdroje inflácie? Aktuálne sa objavila správa, že americká ekonomika v 3. kvartáli 2022 vzrástla o 2,6 %. Je to dôležitý signál? Ronald, písal si o centrálnych bankách v Južnej Amerike, ktoré boli v boji s infláciou úspešnejšie - povieš k tomu viac? Lukáš, nedávno si uviedol, že súčasná inflácia pomáha stabilizovať verejné financie - povieš k tomu viac? Napomáha inflácia dlžníkom? Neovplyvní infláciu koniec vojny na Ukrajine? Aké môžeme čakať problémy s Čínou? Čaká nás deglobalizácia? Aké registrujeme inflačné faktory? Ako dlho budeme mať infláciu? Investovanie: Je aktuálne dobrou investičnou stratégiou "nemeniť nič"?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Poradíme si s touto infláciou?

Ronald Ižip:
Poradíme si. Je len otázka, že v akom časovom horizonte a koľko nás to bude stáť. Ale isté je, že inflácia nebude večná. Jeden z hlavných dôvodov je, že to možno ani nie je inflácia, ale možno iba cenový šok, ktorý sa nejakým spôsobom vyrieši. Lebo každý cenový šok však sa vždy vyrieši, keďže sa musí zosúladiť dopyt a ponuka. Takže je to niečo, čo určite raz odíde. Otázkou je iba kedy.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  750
  •  | 
  • Páči sa:  1 373x

Zájmy: square dancing (jsem caller), akvaristika, zoologie, archeologie, cestování, fotografování. Doma mám 30 menších akvárií, ženu a tři dcery. Moje firma organizuje na Slovensku soutěž finančních produktů s názvem Zlatá minca. Také jsem vytvořil diskusní FB skupinu, ve které se kdokoli může zeptat na cokoli ohledně slovenských bank, pojišťoven a investování (ikonka níže). Zoznam autorových rubrík:  AkvaristikaAlexandra & DanielkaCestováníFilmy, které mě zaujalyKnihy, které mě zaujalyHudba, která se mi líbíSpolečenské hryFilatelieSQUARE DANCEHistorie, archeologie, evolucePřírodaZoologieZuzkaZlatá mincaSúkromnéNezaradené

reklama

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu