reklama

Rozhovor: Ako mám budovať finančnú rezervu a žiť lepší život?

Keď budem mať finančnú rezervu, budem sa aj celkovo cítiť lepšie?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (24)

Otázky zodpovedané v texte:

  1. Nemám finančnú rezervu. Prečo by som ju mal mať?

  2. Keď budem mať finančnú rezervu, budem sa cítiť aj celkovo lepšie?

  3. Zarobím v hrubom 920 euro. Takmer nič mi nezostane. Ako mám tvoriť rezervu?

  4. Kolega by chcel tiež lepšie hospodáriť, nežije však sám. Čo by mal urobiť?

Rozprával som sa s Martinou Valachovou, autorkou knihy Kam miznú vaše peniaze?

Ak chcete vedieť viac, pozrite sa na rozhovor s Martinou na videu. Dozviete sa odpovede na otázky: Čo povieš človeku, ktorý povie, že mu žiadne peniaze na vytvorenie rezervy nezostávajú? Kde ľuďom mizne najviac peňazí? Prečo finančná rezerva = sloboda? Prečo 80 % ľudí na Slovensku nemá finančnú rezervu? Čo sa môže stať človeku, ktorý finančnú rezervu nemá? Ako dlho trvá vybudovanie návyku tvoriť rezervu? Prečo je treba pozerať sa inak na zdravie a život? Prečo bez finančnej rezervy ľudia trpia? Prečo je dôležité brať to ako hru a zapojiť celú rodinu? Prečo nechcieť všetko hneď a naraz? Prečo je dobré byť kreatívny? Filipika proti marketingu na Instagramu. Prečo 50 % Slovákov nikdy nebolo pri mori? Čo najviac ohrozuje finančnú rezervu? Nakoľko môžeme narušiť náš Life Balance, aby sme zarobili viac? Prečo nie je nutné, aby sme mali doma skoro všetko? Prečo máme viac zdieľať a viac využívať komunitu? Koho neexistencia rezervy najviac ohrozuje? Reč k ženám: Prečo by mal byť domáci účet spoločný? Prečo by sme sa mali rozprávať o peniazoch? Myslíš si, že ľudia, ktorí sú úspešní v budovaní finančnej rezervy, sú následne taktiež schopní začať investovať? Súhlasíš, že by človek mal mať finančnú rezervu na účte, ku ktorému nemá platobnú kartu?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Nemám finančnú rezervu. Prečo by som ju mal mať?

Človek bez finančnej rezervy je veľmi zraniteľný. V princípe, ak sa stane čokoľvek nepredvídateľné, tak buď príde o majetok, ktorý má, lebo mu naň siahne exekútor. Alebo ak majetok nemá, je odkázaný ostať na ulici alebo hľadať pomoc tretieho sektora. Môže sa to stať veľmi ľahko, hlavne, ak má človek aj nejaké záväzky. A tie má každý. Nutné výdaje za jedlo, bývanie (či hypotéku alebo nájomné). Ak má rodinu, tak výdaje za školskú jedáleň, klub, prípadne krúžky pre deti. A stačí iba málo. Ak jeden z partnerov príde o príjem a dovtedy neboli schopní si vybudovať záložný zdroj, tak je po strate práce (výpoveď, choroba) ohrozená základná existencia.

Veľa ľudí ale hovorí, že nemajú z čoho odkladať ...

Často sa stane, že mi to povedia. Potom ich stretnem v nákupnom centre v deň výplaty a kupujú veci, ktoré často nepotrebujú, ale iba chcú. Alebo, čo sa týka potravín, kupujú rôzne čipsy, pochutiny, veci, ktoré neprospejú zdraviu. Košíky sú plné, peniaze zmiznú a výsledok je nadváha – čo je jeden z aspektov na ohrozenie vlastného zdravia a neskoršie výpadky z práce.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  750
  •  | 
  • Páči sa:  1 373x

Zájmy: square dancing (jsem caller), akvaristika, zoologie, archeologie, cestování, fotografování. Doma mám 30 menších akvárií, ženu a tři dcery. Moje firma organizuje na Slovensku soutěž finančních produktů s názvem Zlatá minca. Také jsem vytvořil diskusní FB skupinu, ve které se kdokoli může zeptat na cokoli ohledně slovenských bank, pojišťoven a investování (ikonka níže). Zoznam autorových rubrík:  AkvaristikaAlexandra & DanielkaCestováníFilmy, které mě zaujalyKnihy, které mě zaujalyHudba, která se mi líbíSpolečenské hryFilatelieSQUARE DANCEHistorie, archeologie, evolucePřírodaZoologieZuzkaZlatá mincaSúkromnéNezaradené

reklama

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu