reklama

Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?

Rozhovor s ekonómom: Je na tom Rusko finančne dobre? Pomôže mu Čína? Bude ekonomika EÚ po vojne prosperovať?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Otázky zodpovedané v texte:

  • Má vôbec Rusko aktuálne ekonomicky na to viesť dlhšiu vojnu?

  • Nevyčerpajú sa spojenci?

  • Medvedev pred niekoľkými dňami uviedol, že sankcie, ktoré západ uvalil na Rusko, budú mať na celý západ apokalyptické dôsledky. Dá sa to brať ekonomicky vážne?

  • Čo by mohla EÚ robiť lepšie?

Hosťom bol Pavel Kohout, ekonóm, autor viacerých kníh, napríklad Investiční strategie pro třetí tisíciletí, Vitamíny pro ekonomický růst alebo Ďáblův slovník ekonomie a financí.

Ak chcete vedieť viac, pozrite si rozhovor s Pavlom na videu. Dozviete sa odpovede na otázky: Nakoľko je súčasná vojna vojnou ekonómie? Má vôbec Rusko aktuálne ekonomicky na to viesť dlhšiu vojnu? Je na tom Rusko finančne dobre? Má kde nakupovať? Ako ešte je možné zasiahnuť ruskú ekonomiku? Aké sú schopnosti Ukrajiny v porovnaní s Ruskom? Nevyčerpajú sa spojenci? Bude aktuálne ruské vypnutie elektriny pre Fínsko veľká strata? Medvedev pred niekoľkými dňami uviedol, že sankcie, ktoré západ uvalil na Rusko, budú mať na celý západ apokalyptické dôsledky - dá sa to brať vážne? Nie je problém, že sú Rusi sú pripravení na obete? Čo by mohla EÚ robiť lepšie? Obyčajní Rusi a ruskí ekonomickí emigranti - môžu byť prínosom? Pomôže Rusku Čína? Aké iné možnosti Rusko má? Ako sa ekonomicky rozvíja Čína v porovnaní s Ruskom? Boli sankcie v roku 2014 bezzubé? Ukladal západ napríklad zatváraním atómových elektrární sankcie sám na seba? Aké sú vyhliadky ruskej ekonomiky do budúcnosti? Kde má ruská ekonomika slabiny? Prestane existovať ruský akciový trh? Ktoré trhy vyjdú z vojny najsilnejšie? Očakávaš, že ekonomika EÚ bude po vojne prosperovať? Že Ukrajina bude po vojne prosperovať? Môže ekonomicky prosperujúca Ukrajina priniesť v budúcnosti niečo nové? Pre EÚ, pre Rusko?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Má vôbec Rusko aktuálne ekonomicky na to viesť dlhšiu vojnu?

Rusko samozřejmě může vést i delší válku, otázkou je, jaké náklady by to obnášelo. Poslední dlouhá válka, což byla invaze do Afghánistánu, přispěla k ekonomickému pádu Sovětského svazu. Ruské ztráty na Ukrajině jsou během necelých tří měsíců již srovnatelné se ztrátami v Afghánistánu během mnohaletého konfliktu. To je velmi varovné. Kromě toho Ukrajina postupně sílí díky západním dodávkám a bojovým zkušenostem, zatímco Rusové ztratili velkou část své nejlepší výzbroje a jejich průmysl na to zřejmě nedokáže včas reagovat.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  750
  •  | 
  • Páči sa:  1 373x

Zájmy: square dancing (jsem caller), akvaristika, zoologie, archeologie, cestování, fotografování. Doma mám 30 menších akvárií, ženu a tři dcery. Moje firma organizuje na Slovensku soutěž finančních produktů s názvem Zlatá minca. Také jsem vytvořil diskusní FB skupinu, ve které se kdokoli může zeptat na cokoli ohledně slovenských bank, pojišťoven a investování (ikonka níže). Zoznam autorových rubrík:  AkvaristikaAlexandra & DanielkaCestováníFilmy, které mě zaujalyKnihy, které mě zaujalyHudba, která se mi líbíSpolečenské hryFilatelieSQUARE DANCEHistorie, archeologie, evolucePřírodaZoologieZuzkaZlatá mincaSúkromnéNezaradené

reklama

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu