reklama

Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?

Rozhovor s nadšencom, ktorý na Slovensku a na kolene buduje múzeum poistenia.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Otázky zodpovedané v texte:

  • Aké poznáme najstaršie poistné zmluvy?

  • Akú najstaršiu zmluvu máš vo svojej zbierke?

  • Odkiaľ prišli na územie Slovenska prvé poisťovne? Existovala aj čisto slovenská poisťovňa?

  • Čo zaujímavé si sa pri budovaní svojej zbierky dozvedel?

  • Čo sa pred 100 rokmi poisťovalo najčastejšie?

Rozprával:
Tomáš Kromka - zberateľ a predseda občianskeho združenia Múzeum poistenia.

Ak chcete vedieť viac, pozrite si rozhovor na videu. Dozviete sa odpovede na otázky: Prečo to robíš? Čo je na takom múzeu poistenia pre verejnosť poučné? Nájdu v ňom niečo inšpiratívne aj dnešné poisťovne? Kedy predstavíš svoje múzeum? Koľko už máš zbierkových predmetov? Ako reaguje na tvoje nadšenie tvoja manželka? Čo aktuálne máš v múzeu najhodnotnejšie? Aké najkrajšie poistné zmluvy máš? Čo máš hodnotné okrem poistných zmlúv? Našiel si v poslednej dobe niečo, čo pre teba bolo prekvapivé? Zaujímavé súvislosti? Hľadáš aj budovy alebo miesta, kde už dávno zaniknuté poisťovne sídlili? Narazil si v poslednom čase na zaujímavé príbehy, ktoré sa viažu k tomu, čo máš? Našiel si na poistných zmluvách aj nejaké zmienky o inflácii? Pred pol rokom si prezentoval exponát – denník poistného poradcu zo 40. rokov minulého storočia. Zmenilo sa odvtedy niečo na poistnej praxi? Včera si na Linkedine napísal, že poisťovne v minulosti poskytovali aj hypotéky. Vieš o tom povedať viac?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Aké poznáme najstaršie poistné zmluvy?

Údaje ohľadne prvého zachovaného poistného kontraktu sa mierne líšia Niektoré zdroje udávajú poistnú zmluvu z Janova z roku 23.októbra 1347, uloženej v štátnom archíve v Janove, týkajúcu sa námorného poistenia. Iné zdroje uvádzajú ako prvú poistku z Pisy z 13. apríla 1379. Existujú však aj zmluvy z Janova z rokov 1343 a 1329. Každopádne však možno povedať, že išlo poistný kontrakt z Talianska zo 14. storočia, ktorým bola oficiálne dokladovaná poisťovacia prax súvisiaca s námorným poistením. Za úplne prvú dokladovanú poistnú zmluvu sa podľa najnovších výskumov považuje zmluva z 29. októbra 1298 a týka sa obchodnej cesty do Brúg.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  750
  •  | 
  • Páči sa:  1 373x

Zájmy: square dancing (jsem caller), akvaristika, zoologie, archeologie, cestování, fotografování. Doma mám 30 menších akvárií, ženu a tři dcery. Moje firma organizuje na Slovensku soutěž finančních produktů s názvem Zlatá minca. Také jsem vytvořil diskusní FB skupinu, ve které se kdokoli může zeptat na cokoli ohledně slovenských bank, pojišťoven a investování (ikonka níže). Zoznam autorových rubrík:  AkvaristikaAlexandra & DanielkaCestováníFilmy, které mě zaujalyKnihy, které mě zaujalyHudba, která se mi líbíSpolečenské hryFilatelieSQUARE DANCEHistorie, archeologie, evolucePřírodaZoologieZuzkaZlatá mincaSúkromnéNezaradené

reklama

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu