reklama

Čokoláda, švajčiarske zvonce, syr... náš dnešný súper zo Švajčiarska

V poslednej dobe ide zo švajčiarske vlajky na MS v hokeji viac strachu ako kedysi. Švajčiari majú na medailu.

Čokoláda, švajčiarske zvonce, syr... náš dnešný súper zo Švajčiarska
Tomáš Sedílek (Zdroj: Tomáš Sedílek)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Švajčiarska hokejová reprezentácia má za sebou tri zápasy v ktorých získala plný počet bodov, vďaka ktorým sú na druhom mieste v našej A-skupine. Prvý zápas prešli bez zaváhania 5:2 proti Taliansku, druhý zápas jednoznačne vyškolili Dánsko v pomere 6:0 a zatiaľ posledný zápas odohrali Švajčiari proti nevyspytateľnému Kazachstanu v ktorom sa s týmto súperom veru vytrápili a vyhrali tesne 3:2.

Špeciálne formácie v podaní nášho dnešného súpera sú nebezpečné. V početnej výhode sú momentálne na treťom mieste s úspešnosťou 37,5% a zároveň ich oslabenia sú druhé najlepšie na týchto MS. Úspešnosť sa brániť presilovke súpera je na úrovni 90% kde z 10 oslabení dostali len jeden gól. V úspešnosti svojho zakončenia na súperovu bránku sú v hodnotení na 5. mieste. Gólom skončí 11,76% švajčiarskych striel a to môžeme povedať, že švajčiarom sa nedarí v koncovke tak ako by sami chceli.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Otázka v bránke je zaujímavá z pohľadu, že v doterajšom priebehu turnaja už nastúpil každý z trojice Berra, Genoni, Aeschlimann. Reto Berra bol v bránke proti Taliansku a pripísal si víťazstvo s úspešnosťou zákrokov na úrovni 85,21%, inkasoval 2 góly. Leonardo Genoni sa postavil do svätyne Švajčiarska v zápase proti Dánsku. Genoni čelil 19 strelám a za svoj chrbát nepustil ani jeden puk. Pripísal si čisté konto ako druhý brankár v poradí na tomto šampionáte po fínskom brankárovi Olkinuorovi. V treťom zápase Švajčiarov, včera proti Kazachstanu chytal Aeschlimann, ktorý mal veľmi náročnú pozíciu a inkasoval zo 14 striel veľmi lacné dva góly. Úspešnosť zákrokov mal na čísle 85,71%. Dnes proti Slovensku sa dá očakávať, že do bránky nastúpi jeden z dvojice Berra - Genoni.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Obrana nášho súpera je pretkaná hráčmi z NHL a švajčiarskej najvyššej súťaže. Janis Moser (21) z Arizony Coyotes má za sebou prvú sezónu v zámorí a vyrastá z neho budúca opora nielen reprezentácie. Je to veľmi dobrý korčuliar, vie dobre čítať hru a je šikovný pri mantinely a na modrej čiare počas presilovky. Ďalšia istota v obrane je Jonas Siegenthaler (25) New Jersey Devils, ktorý má po troch zápasoch na konte štyri asistencie V NHL je považovaný skôr za defenzívneho obrancu ale ako je vidno, nebojí sa pomôcť svojim útočníkom. Tvrdú prácu v obrannom pásme bude mať pod kontrolou Dean Kukan (28) z Columbus Blue Jackets, ktorý je na túto rolu zvyknutý z NHL.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ofenzívna sila Švajčiarska je veľká, aj keď sa to našim hokejovým priaznivcom nemusí na prvý pohľad zdať. Nestarnúci Adreas Ambuhl (38) ktorý je na 17. svetovom šampionáte a je v tejto kategórii rekordman, robí asistenta svojmu o pätnásť rokov mladšiemu kapitánovi a jednotke NHL draftu z roku 2017, Nicoi Hischierovi (23). Hischier a Timo Meier (25) sú v tomto výbere jednoznačne najväčšie hviezdy. Prvý menovaný nazbieral v drese trápiacich sa New Jersey Devils v 70 zápasoch spolu 60 bodov a v kombinácii s Timom Meierom zo San Jose Sharks, ktorý mal najlepšiu sezónu v kariére kde v 76 zápasoch nazbieral 77 bodov z toho 35 gólov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Samotný Meier je známy tým, že srší sebavedomím. Po včerajšom zápase s Kazachstanom hodnotil zápas nasledovne: "Myslím si, že sme nehrali našu hru," naznačil švajčiarsky útočník Timo Meier. "Urobili sme nejaké chyby. Ale na týchto turnajoch niekedy nehráš najlepšie, ale musíš nájsť spôsob, ako vyhrať. To sa nám dnes podarilo, takže sme získali tri body. Slovensko je dobrý tím." Sú fyzickí. Hrajú tvrdo. Majú niekoľko hráčov, ktorí dokážu hrať, ale my sa musíme sústrediť na seba. Musíme byť určite lepší, ako sme boli dnes."

Dopĺňať útok bude Phillip Kurashev (22) z Chicago Blackhawks ako aj momentálne bodovo najproduktívnejší hráč po troch zápasov Denis Malgin (25) z farmy Toronta Maple Leafs s bilanciou tri góly a tri asistencie.

Švajčiarsko bude silný súper na ktorého platí nenechať sa vyprovokovať ich tvrdou hrou a udržať s nimi tempo hry, ktoré sa snaží švajčiarsky tím nastoliť v každom zápase. Dôležitosť presiloviek a ubránenie oslabení bude kľúčový faktor ako držať stredné pásmo aby sme neprepadávali pri zakladaní našich útočných akcií. Švajčiari vedia efektívne meniť svoju hru z aktívneho napádanie až po zabezpečenie stredného pásma a protiútoky. Celkovo to dnes bude minimálne rovnako ťažké ako v našom zápase s Kanadou.

Môj tip: Švajčiarsko 4:2 Slovensko

Tomáš Sedílek

Tomáš Sedílek

Bloger 
  • Počet článkov:  16
  •  | 
  • Páči sa:  10x

Som zanietený hokejový fanúšik, ktorý rád analyzuje a píše svoj názor na hokejové dianie naprieč celým hokejovým spektrom. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu