reklama

Podcast, ktorý vám odhalí svet ľudí s poruchami príjmu potravy

Nový formát neziskovke Chuť žiť umožní ľuďom priblížiť, čo si prežívajú ľudia s PPP, ale aj ako si môžu pomôcť.

Podcast, ktorý vám odhalí svet ľudí s poruchami príjmu potravy
Podcast Chuť žiť (Zdroj: www.chutzit.sk)
Písmo: A- | A+

Prečo to treba počuť

Možno poznáte tie myšlienky. Musím zjesť len jedno jablko denne. Ešte mi netrčia kosti. Neodpadol som. Necvičím. Nezvraciam. 

Poruchy príjmu potravy máme zafixované ako súbor stereotypov, ktoré kým nespĺňame, presviedčame sa, že je vlastne všetko v poriadku.

Opomíname, že poruchy príjmu potravy sú ochorenie komplexné, že ľudia, ktorí nim trpia majú rôznu veľkosť, pohlavie, vek a pochádzajú z rozličného socio-ekonomického prostredia. Že nemusia len hladovať, ale aj sa prejedajú, prípadne sa jedla boja, že im ublíži alebo ich zadusí - jednoducho s jedlom v nejakej forme manipulujú.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keďže samotné vzorce správania ako reštrikcia, diétovanie, chudnutie (čo je, mimochodom, najedno z najčastejších novoročných predsavzatí), či hladovanie a následný cheat day sú často spoločnosťou podporované, nájdenie tej hranice, kedy sme už skĺzli do problému, môže byť problémom. A to, ako sa z toho vymotať, ešte väčším.

Kombinácia osobnej skúsenosti s odbornými faktami

Len málo ucelených podcastových sérií na Slovensku sa do hĺbky venuje práve téme porúch príjmu potravy. V rámci organizácie Chuť žiť sme sa rozhodli pustiť sa do nového audio-projektu, ktorý sa vďaka podpore z dotačnej schémy od mestskej časti Bratislava-Staré mesto, podarilo zrealizovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vytvorili sme niekoľko epizód, v ktorých ďalšej tvorbe sa budeme venovať aj v roku 2022, ktoré sa zameriavajú priamo na ľudí s poruchami príjmu potravy či narušeným vzťahom k jedlu. Cieľom je vysvetliť napríklad to, čo poruchy príjmu potravy skutočne znamenajú, ako zistím, či sa ma nejaká z nich týka a ako sa začať liečiť.

Kombináciou osobnej skúsenosti a odborných poznatkov sa odvážime spracovať aj témy, ktoré skutočne trápia hlavne ľudí v procese uzdravovania. V rámci Chuť žiť veríme, že tému podchytíme nielen z hľadiska prevencie u mladých ľudí, ale aj zo strany podpory tých, ktorí sa z PPP liečia, aby sa cítili byť pochopení a nasali nové informácie, ktoré im pomôžu v boji s chorobou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Podcast je voľne dostupný na Spotify, Anchore aj webstránke organizácie Chuť žiť.

Trápite sa s poruchami príjmu potravy?

Bezplatné poradenstvo a pomoc nájdete na linke pomoci 0800 221 080, maile poradna@chutzit.sk a stránke www.chutzit.sk

Valentína Sedileková

Valentína Sedileková

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  2
  •  | 
  • Páči sa:  11x

Som zakladateľka organizácie Chuť žiť, kde sa venujeme ľuďom s poruchami príjmu potravy. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

reklama

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu