reklama

Juhoafrická štúdia ukazuje, že Omicron uniká ochrane od mRNA vakcín.

Podľa juhoafrickej štúdie je variant Omicron schopný uniknúť ochrane, ktorú poskytujú očkovacie látky typu mRNA.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Štúdia uverejnená 18. januára v časopise Lancet skúmala jedny z prvých zdokumentovaných prípadov vysoko prenosného kmeňa Omicron, ktorý sa objavil v Južnej Afrike koncom októbra 2021. [1]

     V období od konca novembra do začiatku decembra 2021, cestovala do Južnej Afriky skupina siedmich Nemcov, ktorí boli kompletne očkovaní troma dávkami vakcín proti vírusu COVID, z toho mali minimálne dve dávky vakcíny typu mRNA. Krátko nato sa u nich vyskytli symptómy nákazy Covidom

     Podľa štúdie boli toto prvé prípady nákazy verziou Omicron, zistené v rámci skupiny u jedincov, ktorí boli po podaní posilňujúcich dávok úplne očkovaní.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

     "Prítomnosť tejto skupiny Nemcov poskytla jedinečnú šancu študovať novú infekciu spôsobenú vírusom Omicron u ľudí, ktorí dostali posilňujúce dávky očkovacej látky typu mRNA", uvádza sa v štúdii.

     Autori poznamenávajú, že ich výsledky sú obmedzené na "malý počet jedincov, a relatívne mladých a inak zdravých ľudí."

     „Táto séria prípadov poskytuje dodatočný dôkaz, že tak ako sa očakávalo, Omicron je schopný uniknúť imunite vyvolanej očkovacími látkami mRNA.“ možno čítať ďaľej v štúdii.

     Výskumníci taktiež uviedli, že tieto výsledky zdôrazňujú dôležitosť opatrení na obmedzenie šírenia vírusu, ako sú napríklad sociálna vzdialenosť a nosenie masky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

     Pôvodne boli vakcíny Covid19 prezentované ako prostriedok na zabránenie nákazy vírusom, a verilo sa, že preočkovaním dostatočného množstva ľudí sa získa kolektívna imunita, t. j. stav, v ktorom by sa výskyt vírusu výrazne znížil alebo dokonca odstránil.

     Tieto nádeje sa ale nezrealizovali, lebo sa ukázalo, že očkovacie látky sú čoraz menej účinné pri ochrane proti infekcii, a to ešte predtým ako sa objavil variant Omicron. Tieto zistenia podporujú potrebu aktualizovaných vakcín na zabezpečenie lepšej ochrany pred symptomatickou infekciou Omicron, a zdôrazňujú, že by sa hlavne mali zachovávať nefarmaceutické opatrenia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

     „Naša štúdia preukazuje nedostatočnú prevenciu symptomatickej infekcie u inak zdravých jedincov, ktorí dostali tri dávky vakcín typu mRNA.“ Udáva štúdia nakoniec.

    

[1] https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(22)00090-3/fulltext#sec1

 

Martin SEDLAR

Martin SEDLAR

Bloger 
  • Počet článkov:  23
  •  | 
  • Páči sa:  60x

...snazim sa sledovat dianie vo svete priamo, nie sprostredkovane. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu