reklama

Ak chce volič, aj "famózny výsledok" môže byť potupnou prehrou.

Videli sme nasledovania hodný vzor v prístupe českých voličov ku svojej budúcnosti.

Ak chce volič, aj "famózny výsledok" môže byť potupnou prehrou.
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Typ vyšiel skoro presne, zo 60 % : 40 % bolo nakoniec 58,32 % : 41,67 %. Zemanovi to do hlavy nejde, ale nedivím sa, už stráca prehľad a realita sa mu vzdialila už v časoch keď sa s obdivom pozeral na východ.

Postrehol som niekoľko pozoruhodných detailov, ktoré dokresľujú napríklad aj to, o čom som písal aj v blogu, link nižšie :

https://blog.sme.sk/sedo/politika/cesi-maju-v-zasade-rovnaky-problem-ako-my

  1. Babiša preferovali v "krajných" oblastiach ( krajný západ, alebo ak chceme bývalé Sudety a severovýchod ) republiky, čo mne veľmi pripomína rozloženie voličskej základne podobných populistických síl na Slovensku ( Kysuce, Orava a krajne Východné Slovensko ). Koncentrácia voličov s vyšším vzdelaním, teda aj s preferovaním nepopulistov sa sústreďuje vo vyspelejších a bohatších oblastiach. Nemôžem napísať, že preferovaním demokratických strán, nakoľko na Slovensku sú demokratmi a ľudomilmi všetci, len každý po svojom ( rozvádzať bližšie nie je účelom článku ).

  2. Vzorom pre nás je široká mobilizácia voličov, účasť voličov v zahraničí bola priamo ukážková. Môžeme iba závidieť.

  3. Babišov "famózny" výsledok znamenal potupnú prehru. Evidentne s takouto porážkou nepočítal. Pred mikrofónom sa prijatie výsledku z neho dralo na svetlo sveta ako cez jemné drôtené sito a pôsobil dojmom zahanbeného. Nie som si istý, či mu manželka pridáva na popularite. Pri všetkej úcte, botoxová ( pred kamerami nepokojná, akoby manželove slová schvaľovala on-line ) prvá dáma by v Česku bola ako päsť na oko. Neprirodzená a ešte menej prirodzená, pred oči človeka z ulice nevhodná a neprijateľná. Je prototypom manželky oligarchu, ktorá slúži na upútanie pozornosti a dokresľuje postavenie svojho pána.

  4. Oproti tomu manželku Petra Pavla som videl prvý krát včera. Príjemne vyzerajúca pani, zatiaľ ešte neistá pred kamerami a na pódiu, ale prirodzená, žiadna hviezda telenovely.

  5. Trošku ma prekvapilo, že vo volebnom štábe nového prezidenta P. Pavla pôsobili zhodne rovnaké osoby, ako vo volebnom štábe našej pani prezidentky, Zuzany Čaputovej. Potvrdil to v tradičnom povolebnom rozhovore zo vstupnej haly Národného múzea. Hold, schopní manager sa nestratí a žne úspechy kadiaľ chodí. Operatívne dohodli osobnú gratuláciu vo volebnom štábe. Aj na naše úzke vzťahy bolo toto gesto prekvapením, ktoré zrejme nikto nečakal, ale veľmi vypovedajúce.

  6. Dokazuje to, aký volebný výsledok by si priala a myslím si, nielen ona. Aj ostatní prezidenti "Východného bloku EÚ" ( po poslednom Orbánovom vyjadrení na adresu Ukrajiny : "je to zem nikoho" a prirovnal ju k Afganistanu", neviem kde zaradiť Maďarsko ), zrejme s úľavou prijali výsledok a už sa plánujú stretnutia.

  7. Pre mňa osobne je to malý sviatok. Zase sa ukázalo, že je možné poraziť aj nafutrovaného populistu s pazúrmi nekonečného dosahu. Pri budovaní impéria určite nesedel pri pive, ale toto v našich zemepisných šírkach nie je možné "iba čistým spôsobom". A prezident ( a nielen on ) má byť vzorom bezúhonnosti. Že snívam ? Možno...

  8. Poučme sa z prístupu českých voličov. Vysoká volebná účasť aj u nás môže priniesť rozumné výsledky, ak samozrejme, bude koho voliť. Koho nevoliť, to už viem.

Ján Šeďo

Ján Šeďo

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  318
  •  | 
  • Páči sa:  21 339x

Mám bližšie k seniorskému veku ako k mladosti. Život ma vyškolil v každom smere a za svoje názory sa nehanbím. Racionalita a zdravý sedliacky rozum za každých okolností, sú mojimi preferovanými pravidlami. Nestotožňujem sa s vypočítavými prospechármi a sebcami. Tieto atribúty budú sprevádzať aj moje články. Nevyhýbam sa žiadnej pozemskej téme, včítane politiky. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSpoločnosťPolitika

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu