reklama

Nové ruské zbrane sú desiatky rokov pred zahraničnou konkurenciou...

Putin v roku 2018 so zdvihnutou päsťou strašil svet pri predstavovaní 5 superzbraní. Tu sú nižšie.

Nové ruské zbrane sú desiatky rokov pred zahraničnou konkurenciou...
Písmo: A- | A+
Diskusia  (44)

Link na správu o prejave cára k študentom prikladám :

https://www.aktuality.sk/clanok/602588/putin-nove-ruske-zbrane-su-desiatky-rokov-pred-zahranicnou-konkurenciou/

Videl som v tom čase video, ktoré bolo publikované verejne a prinieslo ho aj naše spravodajstvo. Počas ukážky najväčších a najnovších úspechov ruského vývoja zbraňových systémov predstavil 5 noviniek. Boli to : Nadzvukový klzák Avantgard, medzikontinentálna balistická strela Sarmat, hypersonická raketa Kinžal, tank T - 14 Armata a super stíhačka SU - 57 PAKFA.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Následne, po zverejnení propagačných videí som sa s údivom pozeral na manévrovacie schopnosti SU - 57 a na chvíľu som zapochyboval o rovnocennosti F - 35 ( aj keď majú variantné riešenia ) ku SU - 57. Ono je to na videách dokonalé, ale čo z takého prototypu, ktorý sa do sériovej výroby nedostane a projekt sa zasekne niekde pri dodaní 10 kusov ako akejsi overovacej série. V roku 2018 z projektu odišla India, spoluriešiteľ projektu. V Sýrii ich pár lietalo a údajne boli veľmi úspešní, ale tam to začalo a ako to vyzerá, aj končí. Na Ukrajine sa údajne boja nasadiť tých pár kusov pre možné zostrelenie a podľa posledných skúseností s Kinžalmi je isté, že sa z hangárov nepohnú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

O Kinžale rozprával cár hotovú rozprávku. Rýchlosť 9 Machov s jadrovým pohonom a pokročilou elektronikou zabezpečuje aj dvojtýždňové naprogramované lietanie okolo celej zemegule a nakoniec neočakávaný útok na cieľ z akéhokoľvek smeru. Znelo to naozaj ako rozprávka, kde majiteľ vreca zavelí : "Obušku, z pytle ven"! A obušok si ide svoje...Pravda sa ukázala v celej svojej nahote, ako inak, pri ostrom teste, v boji. Nie náskok na úrovni desaťročí, ale strata na úrovni desaťročí. 40 rokov starý Patriot si s cárskou pýchou robí čo chce. Evidentne nie je k dispozícii verzia s pohonom, ale iba statická verzia, vypúšťaná z lietadla, ktorá je počas voľného pádu schopná manévrovať. Inými slovami, kĺzavá bomba za veľa peňazí a s veľkou slávou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tanky T - 14 Armata sa mali dodať armáde už v roku 2013 v počte 2300 kusov. Tvrdila to vtedy propaganda. Nič sa nedialo a nedeje sa ani doteraz. Prekladanie termínov uviazlo a hromadné dodávky pre armádu sa môžu očakávať v rokoch 2023 - 25. Aký presný a jednoznačný dátum, nepatrný interval. Čiže, nie sú !

Hypersonické raketové systémy Avantgard majú údajne vstúpiť do služby v nasledujúcich týždňoch. Na titulnej fotografii je zrejme tento systém z ruských zdrojov. Je to medzikontinentálnou raketou Sarmat vynesený systém s extra nadzvukovým klzákom. Sarmat by teoreticky mohol vyniesť aj kombináciu Kinžalov a Avantgardu. Bližšie o tom píše armádny magazín v článku, link prikladám :

SkryťVypnúť reklamu
reklama

https://www.armadnymagazin.sk/2019/11/19/prve-dva-ruske-hypersonicke-raketove-systemy-avangard-vstupia-do-sluzby-v-najblizsich-tyzdnoch/

Dovolím si komentovať z tohoto projektu dva fakty :

  1. Ak sa aj tento projekt bude uberať cestou ostatných superzbraní, báť sa ho ešte nejaký čas nikto nemusí. O používanej bojovej technike na Ukrajine sa dočítame pomaly aj vo feministických tlačiach a ďalší komentár potrebný nie je.

  2. Balistická raketa Sarmat vynesie a vo výške 30 - 36 km vypustí systém Avantgard s klzákom, ktorý je schopný v hustých vrstvách atmosféry letieť rýchlosťou 20 Machov a pritom manévrovať. Toto je napísané v článku. Všimnime si prosím slovo "klzák", čiže bez pohonu a 20 krát rýchlosť zvuku. Klzák a nadzvuková rýchlosť pri pohybe z výšky 30 - 36 km smerom dole, to beriem. Aj Sokol sťahovavý dokáže vyvinúť pri love v strmhlavom lete rýchlosť asi 325 km/hodinu ( uvádza sa aj do 400 km/hod. ), pričom rýchlosť nekoordinovaného voľného pádu človeka s vyššou priemernou mernou hmotnosťou tela je nižšia. Aerodynamika urobí svoje. Ale 20 Machov ? Ide to vôbec pri odpore atmosféry dohromady ? Toto by ma veľmi zaujímalo a ak sa nájde odborník, rád sa nechám poučiť. Čo je to za konštrukciu, ktorá vydrží zaťaženie pri manévrovaní v atmosfére pri rýchlosti 20 Machov ? Priznám sa, tu som trošku v pomykove.

    Pamätám sa na haváriu lietadla American Airlines asi pred 5 rokmi tesne po štarte. Pred nimi štartoval Jumbo Jet B - 747. Počkali si dostatočne dlho na štart, aby sa nedostali do turbulencie v úplave po veľkom stroji. Po vzlete to s nimi trošku zamávalo a druhý pilot niekoľkokrát prudko zošliapol pedále smerového kormidla až do krajných polôh ( vraj ho tak učili pri výcviku, ak sa dostane do turbulencie v úplave, neboli v tom, iba si to myslel ). Pri rýchlosti niečo vyše 300 km/hod. sa odtrhla celá kýlová plocha pod preťažením a lietadlo išlo strmhlav k zemi.

    Aký by mohol byť polomer zákruty bez poškodenia kormidiel ? Otázok a otázok, pritom mám pocit, že je to utópia, teoreticky vypočítané zbožné prianie cára.

Strašil vtedy a my sme veľmi netušili, aký to má zmysel, ale dnes to už vieme presne. Straší aj teraz a podľa všetkých dostupných informácií je to nerozhodný a neschopný človek bez jasnej vízie o budúcnosti svojej krajiny. Preto sa mu systém doma rozpadáva, alebo aby som bol presnejší, z bordelu sa stáva ešte väčší bordel. Ivan Mikloš napísal o stave moskovského centra zaujímavý článok, zverejnený v denníku "N" :

https://e.dennikn.sk/3376564/ako-to-cita-ivan-miklos-co-sa-deje-v-ruskych-elitach-za-oponou-putinovho-rezimu/?rtm_source=ako-cita-ivan-miklo&rtm_medium=email&rtm_campaign=nwsf_miklos_18052023_ha5b&rtm_content=185231

Ján Šeďo

Ján Šeďo

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  318
  •  | 
  • Páči sa:  21 353x

Mám bližšie k seniorskému veku ako k mladosti. Život ma vyškolil v každom smere a za svoje názory sa nehanbím. Racionalita a zdravý sedliacky rozum za každých okolností, sú mojimi preferovanými pravidlami. Nestotožňujem sa s vypočítavými prospechármi a sebcami. Tieto atribúty budú sprevádzať aj moje články. Nevyhýbam sa žiadnej pozemskej téme, včítane politiky. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSpoločnosťPolitika

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu