reklama

Princíp revitalizácie OĽaNO som aplikoval vo svojej záhrade.

Inšpiroval som sa poslancom Ňarjašom, veď aj záhrada potrebuje razantné a ozdravujúce zásahy.

Princíp revitalizácie OĽaNO som aplikoval vo svojej záhrade.
Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Konečne snáď svitá na lepšie časy a moja záhrada bude revitalizovaná na stupeň ovocno - zeleninového raja. Doteraz moje chabé schopnosti ovocinára a "bulhara" prinášali sotva priemernú úrodu s výnimkou tých rokov, keď sa príroda zbláznila a stromy "donosili" toľko ovocia, že na jeseň nebolo kde stúpiť. Jablká vykúkali ešte aj spoza starého kredenca v garáži a v pivnici som prirábal regále v naivnej predstave, že deti a vnúčatá budú chrúmať celú zimu. A, pochopiteľne, z pohodlnosti si radšej nepôjdu kúpiť, krajšie, chémiou reznuté.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Moja záhrada je dosť veľká, plocha 22 árov si vyžaduje práce ako na kostole. A tak sa stalo, že zrejme som niečo zanedbal. Určite, pretože v strede záhrady vyrástol stromo-krík, alebo ako to nazvať, s neuveriteľnými schopnosťami prežitia na úkor iných. Ostré pichliače na každej halúzke s dosahom kde oko dohliadne, sa nekompromisne zabárajú do kože a pod kožu v každú dennú aj nočnú hodinu. Kto pípne, alebo sa nebodaj priblíži, má smolu, odchádza s dodriapanou kožou, v horšom prípade aj ciferníkom, alebo prinajmenšom so spŕškou studenou ako tekutý dusík.

Slnko ho vyťahuje do neuveriteľných výšok a plazivé konáre si líhajú na vedľajšiu hrušku. Hruška uhýba, rastie šikmo a nedobrovoľne sa tlačí na višňu, višňa na jabloň. Chudery, aj ony rastú šrégom, centrálna, plazivo - dotieravá, vo dne v noci pichajúca rastlina, bez varovania a hanby, dusí všetko okolo seba. Náznaky sebareflexie z teroru svojho okolia - neznámy pojem. Zásah musí prísť čo najskôr, inak je záhrada odpísaná na veky. Takto ma nabádal sused, ktorý sa už nemohol pozerať na extrémne zmeny na mojom "mičuríne".

SkryťVypnúť reklamu
reklama

"Postupne a hlavne opatrne odstrániš tú plazivú pichľavú obludu. Stromy orežeš do takého tvaru, aby sa ich koruny usmernili a pripomínali svetu, že existuje nejaký gravitačný zákon a geometria. Aj oko potrebuje opierať sa o vzhľadné veci. Nemôžeš nútiť svojich susedov, aby sa pozerali na tú Sodomu a Gomoru v rastlinnom prevedení ". Školil ma ako cucáka, čo sa na svet predral zarovno s jednodňovým kuraťom a komplikoval mi život ešte pred akoukoľvek robotou.

Zasiahol som po svojom, čo to táram, predsa podľa inšpirácie od pána poslanca Ňarjaša a razantne. Revitalizoval som tak, ako to robí OĽaNO, vzor vzorov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vyrúbal som višňu, rástla krivo a v zápätí aj hrušku a jabloň. Všetky rástli krivo. Krivé stromy sú pliaga, nepekné, otravné. Že by rodili aj tak, koho to zaujíma. Množstvo práce a ego sú predsa určujúce a v tomto prípade by likvidácia pichľavého, extrémne rastúceho a dotieravého stromo - kríka, bola nepomerne ťažšia. Zaiste má aj hlboké korene a nanovo by vypučal. Nikdy by som sa ho nezbavil. Veľa práce pre nič, stromy krivé, stromo - krík živý a náradie s mojimi krížami zodraté. Ešte tak to. A nakoniec je tu vzor na revitalizáciu - s čo najmenším množstvom práce, ušetrenými krížami.

Teraz má priestoru dosť. Nikto mi nemôže vyčítať, že gniavi ovocné stromy, tie tam už nie sú. Presne podľa vzoru, žiadne uhýbanie, pekne a priamo. Nech si rastie koľko chce, pokiaľ sa doplazí po ďalšie stromy, prejde pár rokov a možno sám od seba vyschne ešte predtým. Polievať ho nebudem a naša planéta sa vraj otepľuje tak razantne, že za chvíľu tu budú vládnuť iné pomery. Návod je to excelentne prezieravý a originálny. Ovocie síce nebude ( čo tam po ňom, kúpime si...ak bude za čo a nebudem mať výčitky, že zhnilo v regáloch ), ale ani stromy nebudú trpieť a stromo - krík si môže robiť čo len chce.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ján Šeďo

Ján Šeďo

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  318
  •  | 
  • Páči sa:  21 339x

Mám bližšie k seniorskému veku ako k mladosti. Život ma vyškolil v každom smere a za svoje názory sa nehanbím. Racionalita a zdravý sedliacky rozum za každých okolností, sú mojimi preferovanými pravidlami. Nestotožňujem sa s vypočítavými prospechármi a sebcami. Tieto atribúty budú sprevádzať aj moje články. Nevyhýbam sa žiadnej pozemskej téme, včítane politiky. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSpoločnosťPolitika

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu