reklama

V Jasenovaci omdlievali aj vrahovia z SS, tromfli ich bývalí mnísi.

"Bolo tam toľko krvi, že sa z nej vytvorila hmla a nebolo cez ňu vidieť", hovorí priama svedkyňa.

V Jasenovaci omdlievali aj vrahovia z SS, tromfli ich bývalí mnísi.
Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

Priznám sa, myšlienka na chorvátskych Ustašovcov a ich vodcu, Ante Paveliča, prišla na základe zdôvodnenia rozsudkov nad Kočnerom a Zsuzsovou. Presnejšie tá časť, kde sa hovorí o tom, že Zsuzsová konala sama, na základe akéhosi strachu zo straty výdatného sponzora, ktorému sa chcela odvďačiť za zabezpečené živobytie ( už sa nebudem zaoberať týmito ctihodnými občanmi, ale ešte to rezonuje ).

Vďačnosť má rôzne podoby. Takmer výlučne závisí forma a hodnota od toho, kto, komu a za čo vyjadruje vďaku. Niekedy na to postačuje aj milý úsmev, úprimné podanie ruky a aktéri si rozumejú aj bez materiálnej stránky, sú na jednej vlne. Ocenenie "ducha človeka" medzi korektnými osobami má nepomerne vyššiu hodnotu ako pominuteľné hmotné statky. Hodnota ducha je trvalá, nikto nikdy ju nemôže vziať, ale o hmotné statky je možné prísť mihnutím oka. Inokedy, v extrémnych prípadoch, sa vďačnosť vyjadruje prehistorickými spôsobmi položenia obetí k nohám ikony. V dnešnej dobe len málokto uverí prehistorickým spôsobom, alebo si mýlime milénium ?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hovorí sa, že v každom človeku je "kus zvieraťa", ale aj zviera sa vie zachovať ako človek. Spomínam si na udalosť, keď som kúpil staršiu nehnuteľnosť a začal ju prestavovať na svoj obraz. Predávajúci si o.i. nevzali so sebou aj dve mačky. Oni sa túlali po celej ulici ako asi ďalších 5. To bola, aj už omladená je, naša uličná deratizačná skupina. V každom dome sa nejaké "stravujú".

Raz som prišiel na stavbu pracovať a pred dverami ležal vystretý potkan. Doteraz neviem odkiaľ, ale priniesla ho jedna z mačiek, pretože keď som zostal pred ním stáť ako prikovaný, v zápätí pribehla aj mačka. Podišla k potkanovi aby mi ukázala svoju zásluhu, potom ku mne a za výdatného pradenia sa mi začala obtierať o nohy. Predtým som ju videl vo dvore možno 3 - 4 krát a držala si odstup. Ona sa rozhodla urobiť prvý krok k "zoznámeniu", jej vlastným spôsobom predstavenia svojich schopností. Kde ulovila potkana neviem, na pozemku som nikdy žiadneho nevidel. Bolo to gesto na úrovni človeka, preferujúceho vďačnosť iba v hmotnej forme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A teraz už konečne poďme k téme. V tejto súvislosti ma napadla vďačnosť verných ustašovcov Ante Paveliča, ktorému k narodeninám darovali za pletený kôš vylúpnutých ľudských očí nepriateľov režimu. Táto informácia pochádza ešte z čias totality, z dokumentu v TV. Je to drsné a páchne to krvou, ale bola to skutočnosť. Poďakovanie na spôsob dávnych predchádzajúcich milénií.

"Ustaša" znamená v preklade rebel, revolucionár a takto sa nazvalo chorvátske ultranacionálne hnutie, založené v roku 1930 v Taliansku na ideách "Strany práva" z konca 19. storočia. V Chorvátsku prevzali moc v roku 1941 pridaním sa ideovo k nemeckým a talianskym fašistom. Vyhlásili nezávislý chorvátsky štát, jeden z najkrvavejších bábkových režimov doby. "Ducemu" vadilo Juhoslovanské kráľovstvo, preto sa mu Pavelič hodil do scenára. Kompletne financoval vyzbrojenie Paveličových hrdlorezov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako najčistejšiu rasu preferovali Bosnianskych moslimov a za nepriateľa boli označení Srbi, Rómovia a Židia. Aby dostáli svojej povesti krutého nacionalistického režimu, založili vyhladzovací tábor v meste Jasenovac. Veľa sa o tomto tábore smrti, balkánskej obdobe koncentračných táborov nemeckých fašistov nehovorí a ostal na pokraji záujmu historikov aj dokumentaristov. Minimálne za posledné roky sa mu nikto nevenoval formou, akú by si obete zaslúžili. Práve naopak, objavili sa informácie o ospravedlňovaní a zahmlievaní diania v tábore priamo v Chorvátsku. Nemci posielali do ríše hlásenia a bolo im z diania v tábore mdlo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dobrovoľník Dinko Sakič, prišiel do tábora ako 20 ročný, budúci sadistický strážnik sa stal vedúcim tábora po tom, ako si zobral za ženu nevlastnú sestru šéfa ustašovských táborov, Vjekoslava Luburiča. Vtedy mal len 24 rokov a za manželku sadistickú dozorkyňu. Ako môže dvojica sadistov mať deti a vychovávať ich ? Ťažko predstaviteľné. Luburič strávil 10 dní v Sachsenhausene na "študijnom pobyte".

Jasenovacký tábor kruto ukončil život asi 83 000 väzňom, ale konečné počty nie sú preverené spoľahlivo do dnešného dňa. Existujúce údaje sú súhrnom pátrania dokumentaristov po počte skutočných obetí do roku 2013. Oproti tomu Wikipédia uvádza 500 - 700 000 obetí. Sú to diametrálne odlišné čísla a ja osobne nedokážem posúdiť, ktoré sú tie správne, ale číslo 83 000 sa mi javí dosť podhodnotené vzhľadom na dobu existencie tábora a rozsah komplexu uvedený vo Wikipédii. Medzi obeťami bolo identifikovaných 106 Slovákov. Tabuľka v texte pod priloženým linkom uvádza jednotlivé počty :

https://dennikn.sk/653927/jasenovac-miesto-kde-omdlievali-aj-fasisti-danteho-peklo-existovalo-vyber/

Článok pod linkom vyššie popisuje detailnejšie pomery v tábore a hlavných aktérov, hororovými spôsobmi vraždiace monštrá, medzi ktorými nechýbal ani exkomunikovaný františkánsky mních. Samotná Svätá stolica sa stavala k fašistickým zločinom veľmi vlažne, naoko. Pius XII. nechcel provokovať, komunizmus považoval za väčšie zlo ako fašizmus. Počas vojny pomáhal komu mohol, okrem sovietskych zajatcov v nemeckých táboroch. Ustašovcom požehnal aj katolícky arcibiskup Záhrebu, nakoľko sa ustašovci hlásili ku katolíckej enkláve. Tieňom na Svätej stolici je prísľub pomoci Paveličovi v roku 1946 k úteku do Argentíny. Perón mal pre tento typ ľudí určitú slabosť.

Nie všetkým Jasenovackým vrahom sa podarilo utiecť, niektorých osud dobehol veľmi rýchlo, iných aj po 50 rokoch. Možno sa raz dozvieme podstatne viac o týchto nie veľmi známych táboroch smrti, ktoré možno krutosťou predčili tie nemecké.

Ján Šeďo

Ján Šeďo

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  318
  •  | 
  • Páči sa:  21 352x

Mám bližšie k seniorskému veku ako k mladosti. Život ma vyškolil v každom smere a za svoje názory sa nehanbím. Racionalita a zdravý sedliacky rozum za každých okolností, sú mojimi preferovanými pravidlami. Nestotožňujem sa s vypočítavými prospechármi a sebcami. Tieto atribúty budú sprevádzať aj moje články. Nevyhýbam sa žiadnej pozemskej téme, včítane politiky. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSpoločnosťPolitika

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu