reklama

Človek môže byť kréténom napriek tomu, že z Bilie mu trčia len topánky.

Píše sa síce rok 2023, ale občas mi to pripadá, ako keby sme nepreklenuli dobu železnú.

Človek môže byť kréténom napriek tomu, že z Bilie mu trčia len topánky.
Písmo: A- | A+
Diskusia  (23)

Obecne známym faktom je, že Biblia je uznávaná ako najstaršie dejiny kresťanstva, napísaná do súčasnej podoby s veľkou pravdepodobnosťou asi 200 až 400 rokov po narodení Krista. Netuším, či je vôbec možné overiť pravdivosť a spoľahlivosť tohoto tvrdenia, nakoľko aj dostupné zdroje uvádzajú dlhodobé kreovanie textov, na základe výberu a pravdepodobnosti faktickej stránky.

Dnes sú texty, zdá sa konečné, bez zmien podstaty, tak, ako sa nemení ani základný odkaz pre kresťanov, vysloviteľný snáď jednou vetou : "Miluj svojho blížneho". Touto vetou je povedané všetko a kto sa ňou riadi, nebude hľadať "diery v syre", ale vždy bude mať pred očami v prvom rade syr.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Doba pokročila, žijeme časy diametrálne odlišné a to nemám na mysli techniku a technológie, ale spoločenský systém so všetkým, čo je v ňom obsiahnutý. Centrom je človek, systém slúži jemu a určuje pravidlá existencie jednotlivca a súčasne pravidlá vzájomných vzťahov. Tých vzťahov, ktoré sa vymykajú spod vety "Miluj svojho blížneho".

Existoval v časoch kreovania Biblie a nasledujúcich storočiach nejaký systém riadenia územia a vzájomných vzťahov okrem povinnosti živiť svojho panovníka a dobývať nové územia ? Nič na dnešný spôsob. Živelnosť a oddanosť pánovi a cirkvi, boli základným znakom, ktoré mala Biblia so svojim obsahom a jej šíritelia, držať v únosných, podľa možnosti, čo najpriaznivejších, medziach.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keby sa poctivo riadili spomenutou vetou " Miluj svojho blížneho", nikdy by podstatu Biblie neobrátili proti pospolitému ľudu, neokrádali by ho ideovou deformáciou obsahu ( odpustky ) a nehnali ľud do bratovražedných vojen v mene viery a Krista.

Temné to obdobie, plné hriechu a špiny, kedy sa Božia láska vyvažovala peniazmi a vykupovala krvou. Činy nositeľov viery boli poplatné dobovej mentálnej vybavenosti, ale s jasným cieľom vládnuť a ovládať dav. Tomuto účelu poslúžilo čokoľvek, od mučenia po vraždu, ak sa vyriešil "problém" odlišujúci sa zaužívanému a žiaducemu "štandardu", počnúc od nadpriemernej inteligencie po homosexualitu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dnes, v 21. storočí, sme bez mihnutia oka schopní opierať sa o spisy z temného obdobia neznalosti a strachu, hoci aj z prírodných úkazov. Z obdobia, kedy cena ľudského života mala menšiu hodnotu ako krava a žena bola len strojom na deti a ventilom "hučania v kolíku". Ani náznakom si neuvedomujeme dobu, osobnosť človeka so všetkými atribútmi, s ktorými prišiel na svet. Neuvedomujeme si našu bezbrannosť voči prírode vo vzťahu k možnosti ovplyvniť genetické charakteristiky a vybavenosť človeka.

Nemáme však najmenší problém zavrhnúť všetky atribúty pokročilej doby, podobne ako v období temna, za účelom svojej pravdy. Táto "pravda" síce nie je vykúpená krvou v pravom slova zmysle, ale v prenesenom význame nie je menejcenná. Potláča osobnosť človeka, neuznáva rovnocennosť inak orientovaného človeka ako bytosti, žijúcej v tejto spoločnosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pri povinnostiach voči spoločenskému poriadku sa nepýtame na "inakosť", taký chlievik vo výdobytkoch civilizovaného sveta, asi 1800 rokov po kreovaní Biblie, v daňovom priznaní a odvodoch do zdravotného a sociálneho poistenia, nie je. Nemám vedomosť ani o tom, že by v inkriminovanom čase tvorby Biblie existovali záznamy o odvodoch a už vonkoncom nie o "sociálnych dávkach"...Panovník a cirkev IBA brali !

Oproti tomu pri právach chceme vehementne využívať Sväté písmo, zneužívané pre ovládanie davu a naplnenie vôle panovníka a cirkvi svätej, z obdobia temnoty. Tu sa už neriadime atribútmi doby, nevšímame si pokročilých zmien. Tieto zmeny by logicky mali so sebou priniesť aj zmenu v myslení a správaní sa človeka, základného stavebného kameňa aktuálnej spoločnosti a spoločenského poriadku.

Inak povedané, sme aktuálnej dobe prispôsobení, ale zároveň primitívni hlupáci. Ako v časoch temnoty, aj teraz obchádzame prapodstatu Biblie, jej základné posolstvo: "Miluj svojho blížneho". Nezaujíma nás podstata, vzťah k človeku ako bytosti, ale zaoberáme sa vlastnosťami a nebodaj "úžitkovou hodnotou" pre naše zámery.

Aj v časoch temna boli vyvolení pohrúžení do Biblie, až na jej dno, trčali z nej len topánky, ale zároveň boli vrahovia. Nemali najmenšie výčitky pri prevracaní zmyslu Svätého písma. My vrahovia nie sme, sme iba duchom chudobní kreténi.

PS: Autor nie je členom, hovorcom ani propagátorom "Inakosti", iba neznáša bezduchých primitívov.

Ján Šeďo

Ján Šeďo

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  318
  •  | 
  • Páči sa:  21 339x

Mám bližšie k seniorskému veku ako k mladosti. Život ma vyškolil v každom smere a za svoje názory sa nehanbím. Racionalita a zdravý sedliacky rozum za každých okolností, sú mojimi preferovanými pravidlami. Nestotožňujem sa s vypočítavými prospechármi a sebcami. Tieto atribúty budú sprevádzať aj moje články. Nevyhýbam sa žiadnej pozemskej téme, včítane politiky. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSpoločnosťPolitika

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu