reklama

Odstavené elektrolyzéry v Slovalcu - omyl štátu, nemalo sa to stať.

Pôvodná pýcha RVHP - ZSNP Žiar n/Hronom - rozbehla výrobu primárneho hliníka v roku 1953. Dnes elektrolyzéry končia..

Odstavené elektrolyzéry v Slovalcu - omyl štátu, nemalo sa to stať.
Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)

Hliník a predovšetkým jeho zliatiny, sú v súčasnosti predmetom obrovského svetového biznisu. Slovensko bolo v tomto kolotoči, okrem recyklačných spoločností, zastúpené jediným výrobcom primárneho hliníka elektrolýzou z oxidu hlinitého.

ZSNP bolo postavené v rokoch 1951 až 1953, kedy na počesť výročia SNP, zahájilo 29.8.1953 výrobu. Súčasne s touto fabrikou bola v rámci plánovania RVHP ( presnejšie, nadiktované z Moskvy ), postavená identická fabrika v Maďarsku, pri obci Inota ( volala sa Inotal ), iba 2 km od bývalého kráľovského mestečka Várpalota a asi 20 km juhozápadne od mesta Sékesfehérvár. Výroba sa tu začala o rok skôr, v roku 1952.Táto fabrika produkovala primárny hliník z najnekvalitnejších domácich surovín. Najkvalitnejšie sa neušli ani ZSNP ( bauxit ), ale podľa vyjadrení maďarských hutníkov, končili v ZSSR. Od roku 2006, kedy vypršali povolenia na prevádzku a neobnovili sa, sídli v bývalej hale elektrolyzérov recyklačná firma. Toľko história, ktorá je chybne uvedená vo Wikipédii. ZSNP malo aj dvojičku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ekonóm SAV, p. Baláž, je proti vysokoenergetickému priemyslu v kultúrnom svete. Energetická kríza ponúka takéto jednoduché, ale zároveň bezduché riešenie. Výroba kovov a zliatin bola vždy ukazovateľom priemyselnej vyspelosti a zatiaľ nemáme šance uspieť vo svetovej konkurencii, ak budeme kovy a zliatiny len dovážať. Navyše, z environmentálneho hľadiska zemeguli nepomôžeme, nakoľko nejaká uhlíková stopa v rozvojových krajinách je a ešte dlho bude tabu. Týmto nerozvážnym počinom prídeme akurát tak o ťažký priemysel.

Pred 33 rokmi sme chceli byť najhumánnejší z humánnych a tanky miesto nás vyrobili iní, bez škrupúľ a zarábali. My sme zničili fungujúce ťažké strojárstvo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z tohoto by sme sa mali poučiť !!!

Práve naopak, naša snaha by sa mala koncentrovať na potlačenie závislosti od Ázie a budovať sofistikované výrobné závody. Európa a vôbec, celý svet, je závislý od Číny napríklad vo výrobe horčíka. Bez neho sa nevyrobí množstvo hliníkových zliatin a mnoho iných výrobkov. Pritom Slovensko má supersurovinu vo forme najkvalitnejšieho magnezitu v strednej Európe. Horčík je svetový biznis artikel.

To, že táto vládna garnitúra robí nezmysly, je smutné a je ponižujúce pozerať sa na to bez možnosti niečo zmeniť. Možností na akúkoľvek dohodu s vedením Slovalca bolo dosť. Slepo dotovať súkromnú firmu nie je účelné, ale možnosti boli a sú aj iné. Hoci aj majetková účasť štátu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Odstavenie elektrolyzérov nie je ako vypnúť vypínač. Opakovaný nábeh výroby je veľmi nákladný. Hoci p. Baláž argumentuje s 8% spotrebou elektrickej energie v rámci Slovenska, Slovalco pôsobilo v tomto smere aj ako stabilizátor rozvodnej sústavy. Tradovalo sa, že keby ZSNP odstavilo odber rázom, energetická sústava Slovenska sa zrúti.

Ak nedodá slovenská firma čapy na lisovanie profilov na európsky trh, urobí to niekto iný. Štát si utrie hubu od daní takto veľkej firmy, zadotuje nezamestnaných, kým si nájdu prácu a spokojne sa budeme tváriť, že sme ušetrili energie.

A zase jeden podarený vládny počin.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Česť práci ! Nazdar !

Ján Šeďo

Ján Šeďo

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  318
  •  | 
  • Páči sa:  21 355x

Mám bližšie k seniorskému veku ako k mladosti. Život ma vyškolil v každom smere a za svoje názory sa nehanbím. Racionalita a zdravý sedliacky rozum za každých okolností, sú mojimi preferovanými pravidlami. Nestotožňujem sa s vypočítavými prospechármi a sebcami. Tieto atribúty budú sprevádzať aj moje články. Nevyhýbam sa žiadnej pozemskej téme, včítane politiky. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSpoločnosťPolitika

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu