reklama

Sme skvelí exportéri, vyvážame už aj medveďov !

Včera rádio v Maďarsku uviedlo upozornenie pre občanov v oblasti "Dunakanyar" ( oblúk, zákruta Dunaja ).

Sme skvelí exportéri, vyvážame už aj medveďov !
Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

"Dunakanyar" ( po našom je to "zákruta Dunaja" ), je veľký oblúk, ktorý opisuje tento európsky veľtok severovýchodne od Budapešti v oblasti mesta Vác. Maďari tvrdia, že je to jedna z najkrajších častí ich krajiny. Prečo tomu neveriť ? Aj keď som túto oblasť doteraz nikdy nenavštívil, údajne je tu príroda veľmi bohatá, predovšetkým vodný svet a s ním súvisiaca živočíšna ríša. Kopce, lesy, mokrade, ramená Dunaja a pomedzi tieto prírodné skvosty dedinky s obyvateľstvom, zžitým s prírodou.

Popri vodnom vtáctve a živote vo vodách Dunaja, boli doteraz zvyknutí na zver, bežne sa vyskytujúcu v stredoeurópskych lesoch. O to muselo byť prekvapenie väčšie, keď na niekoľkých miestach spozorovali najväčšiu karpatskú šelmu, medveďa. Správa v éteri uvádzala, že ho ( ich ? ) videlo niekoľko osôb a stret na diaľku hlásili nezávisle od seba viacerí miestni obyvatelia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Viem si predstaviť to prekvapenie miestnych, ktorí sa doteraz kochali a lovili pre ľudí neškodnú zverinu, vynímajúc útočnú silu diviačej samice s mladými. Aj ryby hryzú, veľká šťuka dokáže babrákovi uštedriť poriadny hryzanec, ale medveď...Kde sa len tam mohol zobrať ? Kladú si otázku miestni. Export...zo Slovenska ! Hlásateľ v tej súvislosti upozornil miestne obyvateľstvo, aby nechodilo do lesa. Aké jednoduché, zatiaľ sa iba oboznamujú s týmto novým fenoménom.

V okolí Fiľakova a Lučenca sa už cez hranice dostali, ale aby doputovali až k Dunaju, to tu ešte nebolo. Pripomína mi to migračnú vlnu obyvateľstva krízových regiónov púštnych oblastí. Ich vytláčali na sever pre život zhoršujúce sa podmienky v ich rodných krajinách. Medvedia populácia v Karpatskej oblasti, aj na Slovensku, trpí rovnakým nedostatkom, akýmsi "syndrómom tesnosti". Územie je nemenné, nafúknuť sa nedá, ale pôrodnosť medveďov je oproti tomu excelentná. Namiesto 1, maximálne 2 mláďat aj 3 a 4. Nemajú prirodzených nepriateľov, ak sa medzi sebou nevykántria, iní ich neohrozujú. Príroda je k nim štedrá a minister tiež. Z bezpečnej vzdialenosti. Do Očovej sa neodváži na prechádzku, ani na hríby na Hrochoť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Exportujeme ich susedom, zadarmo. Oni ešte nevedia, čo je to za problém ísť na ranný autobus v doprovode medveďa, alebo zdieľať záhradu s hravými mláďatami, ktoré sleduje matka spoza rohu, stromu, kríka...

A minister čaká a čaká. Možno on vie prečo to robí a ľudia s roztrhanými gaťami od medveďov budú prekvapení zo zistených počtov. Vôbec ich veľa nebude, pretože medzitým sa presťahujú, aspoň časť určite. Do, pre nich bezpečnejších oblastí, k susedom, mimo dosah nadržaných statných samcov v období ruje, aby nezabil ročné mláďatá, tam kde ľudia nie sú odporní a nebudú im brániť vo vyžieraní kontajnerov s odpadkami, pokojne si ulovia na samotách čo pod tlapu príde, poriadne podkúria včelárom ( obrazne, oni iba rozbijú úle a žožerú med ) a kým sa miestni zbadajú, užijú si raja do sýtosti. Teoreticky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prakticky som presvedčený o tom, že ak začnú šarapatiť aj v Maďarsku aspoň čiastočne tak výdatne ako u nás, tam sa minister vykrúcať nebude. A už vonkoncom nie, ak by náhodou došlo k napadnutiu občana. Nikdy tam nežili a ani nebudú...Oni sa v Bruseli pýtať nebudú, či si môžu zachrániť kožu pred divou šelmou. Pripadá mi to ako v "Kameňáku", keď manžel vypil minerálku a čašník ponúkal, opýtal sa manželky, či si ona myslí, že on je ešte smädný.

U nás je iný kraj a iný mrav. Na vine sú kŕmoviská. Len sa zabúda na jeden malý detail. Keby nebolo koho kŕmiť, ani kŕmovísk a biznisu s fotografovaním by nebolo. Zatiaľ nie sú mŕtvoly, iba dokaličení a traumatizovaní ľudia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ján Šeďo

Ján Šeďo

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  318
  •  | 
  • Páči sa:  21 352x

Mám bližšie k seniorskému veku ako k mladosti. Život ma vyškolil v každom smere a za svoje názory sa nehanbím. Racionalita a zdravý sedliacky rozum za každých okolností, sú mojimi preferovanými pravidlami. Nestotožňujem sa s vypočítavými prospechármi a sebcami. Tieto atribúty budú sprevádzať aj moje články. Nevyhýbam sa žiadnej pozemskej téme, včítane politiky. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSpoločnosťPolitika

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu