reklama

Jaroslav Servátka: „Seniori dokážu prekvapiť a prekvapujú pravidelne.“ 1.časť

Rozprávali sme sa so zakladateľom organizácie Mosty pomoci, ktorý už 32 rokov pomáha seniorom. Aktuálne pôsobí...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Jaroslav Servátka
Jaroslav Servátka (zdroj: Marek Velček)

Jaroslav Servátka pracuje aj ako diplomovaný zdravotnícky pracovník v opatrovateľsko-ošetrovateľskom centre v rakúskom Hainburgu.

V rozhovore sa dočítate.

• Pohľad na systém starostlivosti o seniorov v Rakúsku a na Slovensku.

• Čo by podľa pána Servátku pomohlo k zlepšeniu služieb na Slovensku?

• Ako pomáha jeho organizácia "Mosty pomoci" v Bratislave a okolí?

Máte bohaté skúsenosti s prácou so seniormi v Rakúsku. Aké sú tam podmienky starostlivosti o seniorov v porovnaní so Slovenskom?

Verím že aj na Slovensku sú veľmi kvalitné zariadenia. Podmienky starostlivosti sú však úplne odlišné. Odpoveď na túto otázku je na niekoľko kníh. Sú tam iné zákony, iné procesy. O seniorov v zariadeniach je postarané zdravotníckym personálom. Tam, kde na Slovensku nájdete opatrovateľku s 220-hodinovým kurzom, v Rakúsku nájdete zdravotného asistenta s 1600-hodinovou ročnou školou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aké aktivity ponúkate seniorom v Hainburgu?

Ponuka je naozaj bohatá, máme mnoho aktivít, ako pečenie, bingo, pamäťové cvičenia, kino, rôzne festivaly spojené s grilovaním, či návšteva cirkusu. Všetky aktivity sú však prispôsobené mobilite klientov.

Existuje spôsob, ako by sa mohli v tejto oblasti zlepšiť podmienky aj na Slovensku a možno sa aj vyrovnať Rakúsku?

Áno, existuje. Slovensko má veľmi kvalitných pracovitých ľudí s veľkým srdcom, a tiež ponúka kvalitné vzdelávacie programy. Úplne však absentuje medzirezortná spolupráca zdravotníctva a sociálnych vecí. Zákony sú nedokonalé. Počet personálu pri lôžkach nedostačujúci a platové ohodnotenie, ktoré by udržalo náš kvalitný personál v tejto krajine je zahanbujúce. Zmenu môžu uskutočniť iba politici, medzirezortná spolupráca a dôstojne ohodnotenie tejto náročnej práce. Každopádne, máme silný potenciál práve v ľuďoch, ktorí sú celosvetovo veľmi žiadaní.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V čom sa môžeme inšpirovať rakúskym systémom starostlivosti o seniorov?

Hlavne úctou, ktorá je seniorom preukazovaná. Myslím úctu od štátu, úctu za odpracované roky, počas ktorých boli pre spoločnosť prínosom. Verte či neverte, ale rakúsky senior keď si zaplatí bývanie a lieky, môže ísť aj na lepšiu dovolenku.

Čo podľa vás potrebujeme zlepšiť, aby seniori na Slovensku mali do budúcna kvalitné sociálne služby?

Je potrebné budovanie komunitných centier. Centier, kde budú poskytnuté informácie, ponuka aktivít, sociálni a zdravotnícki pracovníci, poradenská činnosť, možnosť podania pomocnej ruky a prípadne aj materiálna pomoc.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako som však už spomínal, nutná je hlavne medzirezortná spolupráca ministerstiev, ochota politikov načúvať ľuďom z praxe a vypočuť si aj osobné postrehy našich odborníkov pracujúcich v zahraničí. Sústredil by som sa na krajiny ako sú Rakúsko, Nemecko a Česká republika.

Organizácia Mosty pomoci, ktorej ste zakladateľom organizuje kurzy pre opatrovateľky na rôzne témy.

Školíme sedem rokov. V jednom kurze mávame okolo päť poslucháčov. Záujem o túto profesiu je malý, a to aj napriek tomu, že kurzy možno absolvovať bezplatne, napríklad cez úrad práce alebo nadačný fond Hartmann.

Ktorá téma prednášky je vaša najobľúbenejšia a prečo?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Moja najobľúbenejšia téma je komunikácia, a samozrejme všetko s ňou spojené, ako validácia či bazálna stimulácia. Tam to všetko začína a končí. Ak nevieme komunikovať, nevieme motivovať. Každý človek potrebuje motiváciu.

Požičiavate tiež zdravotné pomôcky. Ako to funguje?

Funguje to jednoducho. Ľudia nás kontaktujú osobne, telefonicky, mailom. Ak konkrétnu pomôcku máme, zapožičiavame ju bezplatne a na dobu neurčitú. Klient, prípadne jeho zástupca príde k nám, spíšeme zmluvu o zapožičaní a odchádza s pomôckou. Niekedy mu je úplne nová pomôcka doručená priamo domov.

Požičiavate aj na skúšku?

Áno, veľakrát zapožičiavame pomôcky na skúšku, aby klient či rodinný príslušník zistil, či ju bude akceptovať. Rovnako aj v prípadoch, keď sa pomôcka nevybaví cez poisťovňu, alebo ak na ňu človek údajne nemá nárok. Prípadne pri úrazoch, to hlavne v zime. Existujú rôzne situácie.

Aké pomôcky ponúkate?

Máme polohovateľné lôžka, tie sú však dlhodobo zapožičané a putujú zväčša z domácnosti do domácnosti. Máme zdvihák, kyslík, chodítka, antidekubitové matrace, pomôcky na polohovanie, sedátka do vane, nadstavce na WC a iné. Súčasne pomáhame inkontinenčným materiálom či výživovými doplnkami. Naša ponuka je však obmedzená. Sme malé občianske združenie, ktoré pôsobí v prenajatých priestoroch.

____________________________________

Za rozhovor ďakujeme Jaroslavovi Servátkovi a za spracovanie Simone Lucii Paulíkovej. V Druhej časti rozhovoru pán Servátka prezradí, v čom vidí zmysel pôsobenia pro-seniorských organizácii. Druhú časť zverejníme už čoskoro.

Seniori v pohybe

Seniori v pohybe

Bloger 
  • Počet článkov:  44
  •  | 
  • Páči sa:  56x

Seniori v pohybe je občianske združenie, ktoré sa snaží v tomto období prinášať seniorom tréningy pamäti v domácom prostredí, či kvízy na rôzne zaujímavé témy.Viac informácii nájdete na https://seniorivpohybe.sk/ alebo na facebooku https://www.facebook.com/seniorivakcii/.Fandite sa nami!Ak by ste nás chceli podporiť, budeme vďační https://www.ludialudom.sk/profil/detail/37143.Ďakujeme Zoznam autorových rubrík:  RozhovorySkutočné príbehyVýletyNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu