reklama

Hygge a lykke - trend z Dánska, ktorý si podmaňuje celý svet

Dánskym spôsobom života sa inšpirujú milióny ľudí. O čom skutočne hygge je a prečo si Dáni tak veľmi potrpia na lykke?

Hygge a lykke - trend z Dánska, ktorý si podmaňuje celý svet
Hygge je o atmosfére, ktorá nás obklopuje. (Zdroj: Natália Šepitková)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Dáni sú dlhodobo v medzinárodných prieskumoch považovaní za najšťastnejších ľudí na svete. Prečo je tomu tak? Ako je možné, že malá severská krajina, v ktorej je celoročne nie práve najlepšie počasie a v zime dokonca viac tmy, ako svetla, má tak šťastných ľudí?

Iste veľkú mieru v spokojnosti obyvateľov Dánska zohráva aj ich dobrá ekonomická situácia a sociálne zabezpečenie, ktoré odstraňuje existenčné neistoty, prináša bezplatné zdravotníctvo a školstvo a pomerne štedrú podporu v nezamestnanosti. Ale potom je tu ešte niečo, čo vedia. Žiť. A dokonca majú aj návod ako na to. Hygge a lykke.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo je hygge?

Asi najkrajšie to vo svojej knihe vystihol práve Meik Wiking (The Little Book of Hygge). „Hygge je atmosféra, ktorá nás obklopuje, a vedomé prežívanie šťastia. Je to spôsob bytia s ľuďmi, ktorých máme radi. Je to pocit domova,“ píše autor svetového bestselleru. Hygge je o príjemných okamihoch, prostej prítomnosti, drobných potešeniach vo forme kávy, zákusku či čokolády, je tiež o pohodlí, vďačnosti, súlade, prímerí a bezpečnom „prístave“.

Teplá domáca polievka je hygge. Čítanie pod dekou, zatiaľ čo vonku prší, je hygge. Intímny rozhovor s blízkou osobou pri svetle sviečok je hygge. Útulne zariadená obývačka je hygge. Dokonca aj pohodlné a ležérne oblečenie je hygge. Hygge je niečo, čo sa ťažko vysvetľuje, no ľahko precíti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hygge sa usiluje o každodenné šťastie a je jeho pohonom. Meik Wiking doslova píše, že uprostred často náročnej všednej každodennosti hygge funguje ako spúšťač šťastia. „Hygge nám dáva návod, ako si uchovať šťastie a rozložiť ho do každého dňa. Hygge môže byť tým, čo nás najviac priblíži ku spokojnosti, keď po dlhom dni v práci dorazíme domov a vonku prší a je zima.“

Ako na lykke

Ak hygge je spôsobom ako vytvoriť podmienky pre šťastie, tak lykke je tým šťastím samotným. Inými slovami, lykke je všetko to, čo v nás vyvoláva šťastie. Meik Wiking vo svojej ďalšej knihe (The Little Book of Lykke) sa na dánske šťastie, čo je doslovný preklad dánskeho slova lykke, pozerá z viacerých uhlov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dáni radšej kupujú spomienky, ako veci.
Dáni radšej kupujú spomienky, ako veci. (zdroj: Natália Šepitková)

V prvom rade to je spolupatričnosť, ktorá robí Dánov šťastnými. Túžba niekam patriť sa okrem iného prejavuje aj v pochopení previazanosti dobrého života a spoločného dobra. V severských krajinách platiť vysoké dane je zárukou kvalitného života a tak to vnímajú aj obyvatelia – investujú do spoločnosti, v ktorej žijú.

Faktom je, že osamelosť šťastiu neprospieva a to si plne uvedomujú i Dáni. Aj preto milujú tráviť voľný čas s rodinou, priateľmi či susedmi. Nie je ničím výnimočným, keď v dánskych uliciach uvidíte silný komunitný život. Záhradky, detské ihriská, spoločné aktivity. Dáni milujú vytvárať väzby.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zatiaľ čo v iných vyspelých a bohatých krajinách sa úspech okázalo ukazuje na obdiv, v Škandinávii sa skôr cení skromnosť. Hoci bežný Dán je pomerne dobre ekonomicky zabezpečený, zabudnite, že sa bude po uliciach premávať na drahom aute. Radšej pôjde do práce na bicykli. Dáni vo všeobecnosti radšej kupujú spomienky, ako veci. A v tom tkvie ďalšie tajomstvo šťastného života.

Lykke tiež súvisí s aktívnym trávením voľného času, so slobodou v rozhodovaní, s prorodinnou politikou, dôverou v štát a v jeden druhého, empatiou, láskavosťou a dôverou. Prečítajte si o tom tu: https://mamavdansku.com/hygge-a-lykke/.

Natália Šepitková

Natália Šepitková

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  137x

Som novinárka a mama žijúca v Dánsku. Na webe mamavdansku.com píšem o živote, cestovaní a rodičovstve v tejto škandinávskej krajine. Zoznam autorových rubrík:  ŽivotCestovanieMaterstvoToto čítam

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu