reklama

Pandémia v Dánsku už možno čoskoro skončí

Dánsko plánuje zrušiť väčšinu obmedzení. Covid-19 už nebude považovaný za ochorenie nebezpečné pre spoločnosť.

Pandémia v Dánsku už možno čoskoro skončí
Život v Dánsku sa vráti tam, kde bol pred pandémiou. (Zdroj: Natália Šepitková)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Vyzerá to tak, že pandémia v Dánsku skončila. Od februára sa tu plánuje zrušiť väčšina obmedzení v súvislosti s koronavírusom, vrátane Covid pasov, nosenia masiek v interiéri a skorého zatvárania barov a reštaurácií. Domáca izolácia na 4 dni pri pozitívnom teste sa zrejme zatiaľ ponechá, rovnako aj obmedzenia na hraniciach v závislosti od krajiny, z ktorej človek prichádza.

Covid-19 však už nebude v Dánsku považovaný za ochorenie nebezpečné pre spoločnosť. Dnes o tom informovalo dánske ministerstvo zdravotníctva. Takéto rozhodnutie prišlo v čase, keď denný prírast infikovaných bol 46 000, čo je na krajinu s 5,8 milióna obyvateľov skutočne vysoké číslo. Dánski experti však očakávajú, že miernejší variant Omicron je vrcholom pandémie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Krajina má 3,5 milióna obyvateľov preočkovaných, viac ako 60 percent Dánov už dostalo tretiu dávku vakcíny. Rovnako podľa ministerstvo má krajina pod kontrolou i hospitalizáciu pacientov s ochorením Covid-19.

Ak parlamentná komisia schváli vládny návrh, Dánsko sa stane prvou krajinou Európskej únie, ktorá ukončí pandemický stav vo svojej krajine napriek stále zúriacej vlne variantu Omicron.

Príklad Dánska možno budú nasledovať aj ďalšie krajiny ako Francúzsko či Veľká Británia, ktoré v posledných dňoch oznámili zrušenie alebo výrazné zníženie svojich obmedzení, a to napriek rekordným alebo veľmi vysokým počtom prípadov. V susednom Švédsku úrady oznámili, že súčasné obmedzenia zostanú v platnosti ešte minimálne dva týždne. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo si o tomto rozhodnutí myslíte? Vyjadrite svoj názor v diskusii.

Natália Šepitková

Natália Šepitková

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  137x

Som novinárka a mama žijúca v Dánsku. Na webe mamavdansku.com píšem o živote, cestovaní a rodičovstve v tejto škandinávskej krajine. Zoznam autorových rubrík:  ŽivotCestovanieMaterstvoToto čítam

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu