reklama

Nezmysel zvaný EZOchoroba. Forerov efekt.

Čítali ste si niekedy o sebe dokonalý horoskop? Tak až tak dokonalý nebol.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Ste občas neistý, máte radi malé zvieratká a vaše sexuálne potreby vám prinášajú problémy, povie vám podmanivým hlasom šarlatán a vy mu za to zaplatíte niekoľko tisíc korún. Občas tieto srandy potrebuje počuť každý, každý predsa chce raz za čas počuť tie krásne naivné (ne)škodné "kecy" o sebe.  

V roku 1948 psychológ Bertram R. Forer urobil zaujímavý experiment. Svojim študentom dal vyplniť test osobnosti a povedal im, že na jeho základe každému vytvorí osobnostný posudok. Po 14 dňoch študenti svoj posudok dostali. Všetci ale dostali úplne rovnaký posudok, ktorý bol vytvorení z náhodných viet z rôznych horoskopov. Jednotlivé výroky väčšina študentov označila za pravdivé, dokonale vystihujúce ich osobnosť. Forerov experiment sa v dejinách zopakoval viac než sto krát je jeho validita sa vždy potvrdila. Forerov efekt sa tak stal uznávaným psychologickým fenoménom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Astrológovia, veštice a podobne choré existencie o tomto patologickom efekte veľmi dobre vedia a s radosťou ho zneužívajú. Ľudia sú totiž veľmi ľahko ochotný uveriť obecným a pozitívnymi výrokom o ich osobnosti a budú ich považovať za pravdivé. Tento jav patrí do skupiny tzv. kognitívnych skreslení. Vágne a univerzálne popisy sú ale platné pre väčšinu ľudí, všetky tie horoskopy sú tým pádom vždy napísané veľmi všeobecne a tak sa v nich nájde každý. Sme jednoducho predurčení k tomu, aby sme verili pozitívnym veciam o sebe, zvlášť keď sa tieto veci tykajú nás, živí to naše pokrivené ego.

Ľudia sú prirodzene náchylní prijímať informácie, ktoré sa ich môžu týkať alebo si ich môžu spojiť so svojim každodenným životom. Inými slovami, veríme informáciám, ktoré zodpovedajú našim očakávaniam, pričom zvyšné informácie jednoducho ignorujeme. Preto berieme všeobecné popisy ako jedinečné a vhodným častiam pripisujeme naše životné skúsenosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Celkom vtipná záležitosť sa stala pred par rokmi, kedy sme sa dozvedeli jednu veľmi šokujúcu správu. Znamení nie je v skutočnosti dvanásť ale trinásť a tým novým znamením je Hanodoš. Takže, ak ste doteraz boli baran, celý zverokruh sa posunul o jedno znamenie a stali ste sa rybou. Skúste si niekedy prečítať horoskop znamenia pred vami, možno sa v ňom veľmi prekvapivo nájdete tiež, rovnako ako sa nájdete v každom znamení.

Samostatnou kategóriou sú rôzne veštice a liečitelia, ktorí vám povedia o vás všetko, čo ste robili pred 5 rokmi, čo budete robiť o 10 rokov, že vaše deti budú mať modré oči a budú vedieť hrať vynikajúco na saxofón, vyrozprávajú vám vašu celú anamnézu od dvoch rokov vášho života a nakoniec vám povedia koho by ste volili v roku 3012. To, čo tieto pomýlene existencie pri svojom rozprávaní o vás veselo využívajú je tzv. „cold reading“. Je to proces, ktorý vykonáva človek s účelom presvedčiť druhú osobu, že vie o nej úplne všetko. Jedná sa o racionálnu techniku, ktorá vyžaduje vynikajúci pozorovací talent, dobrú pamäť a určité psychologické znalosti. Na klientovi si všímajú všetko, oblečenie, postavu, oči, neverbálnu komunikáciu, sociálny status, rýchlosť a gramatiku reči atp. Na začiatku rozhovoru sa veštkyňa vyjadruje veľmi všeobecne a sleduje verbálne aj neverbálne reakcie klienta. Klient nevedomky na veštca reaguje, pritakáva, krutí hlavou, pohybuje očami. Na základe týchto malých niancí veštec tak okamžite vie, či má začaté klamstvá rozviesť ešte podrobnejšej alebo má zmeniť tému a opakovať celý proces od začiatku. Klient si samozrejme z celej veštby vždy vyberie, len to čo sa mu hodí („wishfull thinking“) a vysmiaty zaplatí 5 tis. korún. Opakom „cold readingu“ je tzv. „hot reading“. Veštci si klienta väčšinou objednajú až za pár týždňov, pretože sú samozrejme „vyťažení“. A následne si za pomoci šikovného súkromného detektíva o danej osobe potrebné informácie ľahko zistia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pomýlené EZOosoby nemajú žiadne paranormálne ani mystické schopnosti ako si ich naivní klienti často myslia a iba veselo využívajú rôzne psychologické efekty. A jediné, čo v tej čarovnej guli a v kartách naozaj vidia, sú len vaše peniaze a nie vás osud. Títo ľudia vám budú klamať do očí a neštítia sa ani rôznych podvodov. Môžete veriť všelijakým ľudom, môžete veriť aj kúzelníkovi, ktorý vám vyčaruje dúhového jednorožca, ale riadiť svoj život podľa neho, by bolo možno trochu hlúpe. Možno určite.

 

Naďa Serafínová

Naďa Serafínová

Bloger 
  • Počet článkov:  38
  •  | 
  • Páči sa:  515x

Adiktologička, blogerka a tak :) Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu