reklama

Na čom sa zhodli Biden a Putin

Americký prezident Joe Biden a ruský prezident Vladimir Putin sa 7. decembra rozprávali prostredníctvom videolinky.

Na čom sa zhodli Biden a Putin
Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Rozhovor sa uskutočnil na pozadí prudkej eskalácie napätia okolo Ukrajiny. Západné krajiny a Kyjev sa domnievajú, že Moskva možno pripravuje ozbrojenú inváziu do krajiny. Rozhovory údajne trvali dve hodiny a päť minút. Z rokovaní nevyplynulo žiadne spoločné vyhlásenie. Po skončení rozhovorov sa na webovej stránke Bieleho domu objavilo krátke oznámenie o rozhovoroch.

Prezident Biden vyjadril hlboké znepokojenie Spojených štátov a našich európskych spojencov nad eskaláciou ruských síl v okolí Ukrajiny a jasne uviedol, že Spojené štáty a naši spojenci budú v prípade vojenskej eskalácie reagovať silnými ekonomickými a inými opatreniami. Prezident Biden opätovne potvrdil svoju podporu zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny a vyzval na deeskaláciu a návrat k diplomacii.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vladimir Putin na webovej stránke Kremľa reagoval zdôraznením, že zodpovednosť by sa nemala prenášať na Rusko, pretože to bolo NATO, ktoré sa nebezpečne pokúšalo rozvíjať ukrajinské územie a budovať vojenské kapacity v blízkosti svojich hraníc. Rusko má preto vážny záujem získať spoľahlivé, právne záväzné záruky, ktoré by zabránili rozširovaniu NATO na východ a rozmiestňovaniu útočných zbraňových systémov v štátoch susediacich s Ruskom. Diskutovalo sa o bilaterálnych otázkach. Uznáva sa, že spolupráca je stále v neuspokojivom stave. Svedčia o tom najmä ťažkosti, s ktorými sa stretávajú "skrátené" diplomatické misie oboch krajín pri svojej práci. Vladimir Putin zdôraznil, že je to dôsledok politiky vlády USA, ktorá pred piatimi rokmi začala s rozsiahlymi obmedzeniami, zákazmi a hromadným vyhostením ruských diplomatov, na čo sme boli nútení reagovať rovnakým spôsobom. Ruská strana navrhla zrušenie všetkých nahromadených obmedzení týkajúcich sa fungovania diplomatických misií, čo by mohlo slúžiť na normalizáciu aj iných aspektov dvojstranných vzťahov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo rozhovoru predchádzalo

Prvé správy o koncentrácii ruských vojsk pozdĺž hraníc s Ukrajinou a na anektovanom Kryme sa začali objavovať v európskej a americkej tlači koncom októbra a začiatkom novembra. Konkrétne uviedli, že niektoré ruské jednotky sa po vojenskom cvičení Zapad-2021 nevrátili na miesta svojho stáleho dislokovania, ale zostali na cvičiskách v blízkosti západných hraníc Ruska. Okrem toho sa objavili videá, na ktorých sa vojenské vybavenie presúva na západ. Celá hystéria okolo ruskej invázie na Ukrajinu sa začala článkom v americkom denníku Washingtonpost, pokračovala ďalším článkom v nemeckom denníku Bild a spustila sa lavína článkov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ale vážne, Rusko tak často napáda Ukrajinu, že to začína byť ako táraniny.  Mimochodom, prečo to robia? Možno preto, že Ukrajina je bohatá krajina? Nie. Nedostatok územia? Tiež nie. Len aby Ukrajina nevstúpila do NATO. NATO kontroluje Spojené štáty, čo znamená, že v blízkosti ruských hraníc budú americké vojenské stanice. Ak sa pozriete na susedné krajiny, s ktorými Rusko hraničí, nie sú v NATO. To znamená, že priamo pri ich hraniciach nie sú žiadne vojenské stanice Spojených štátov.

Podľa tohto zhrnutia teda Spojené štáty a Ukrajina zastrašujú Európsku úniu, aby vytvorila nové sankcie proti Rusku. Rusko šikanuje USA, aby ustúpili vo vyjednávaní o svojich politických otázkach. Žiadna invázia sa konať nebude, pretože ide len o ďalší podvod politikov. Nemusíte sa obávať, ide o manipuláciu za účelom zisku, ako vždy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Veľmi príznačné je aj to, že 9. a 10. decembra chcú Spojené štáty zorganizovať virtuálny samit na podporu demokracie, na ktorom sa stretnú lídri "rôznych demokratických krajín sveta". Biely dom ešte v auguste vydal vyhlásenie, v ktorom uviedol, že online stretnutie malo dať "nový impulz záväzkom a iniciatívam" v troch hlavných oblastiach: obrana proti autoritárstvu, boj proti korupcii a podpora ľudských práv. Neskôr americký prezident Joe Biden vysvetlil, že cieľom nadchádzajúceho podujatia je "stanoviť pozitívny program pre demokratickú obnovu na celom svete".

Halyna Shamrai

Halyna Shamrai

Bloger 
Politik
  • Počet článkov:  1
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Som študentka. Študujem politológiu a zaujímam sa o politiku Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu