reklama

Kde sú tie európske rúška?

Rusko neposkytlo Slovensku ani kilogram materiálu či jediné euro pomoci. Z Európskej únie nám naopak prichádzajú a budú prichádzať miliardy eur na záchranu nášho živobytia a hospodárstva.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (48)

Slováci však žijú vo svete, kde nám Rusko v boji s koronou pomáha viac než Európska únia. Ukázal to včerajší prieskum Focusu.

Prekvapenie: sme suverénny štát

Problém nie je len v Blahovi a Uhríkovi. Problém je v našich očakávaniach. Dnes napríklad Európska komisia zverejnila radikálny 100-miliardový plán na európsky Kurzbarbeit: v skratke, ak plán prejde, tak nemeckí či holandskí daňoví poplatníci sa budú skladať na platy slovenských zamestnancov. My len mykneme plecom - veď samozrejme, od toho sme v Európskej únii.

Všetko je vecou očakávaní. Tak dlho nám populisti tlačili do hlavy nezmysly o tom, že EÚ je všemocný superštát, že dnes s prekvapením a frustráciou zisťujeme, že ním vôbec nie je. Pýtame sa, ako je možné, že v zdravotníctve nemá EÚ právomoci? Ako je možné, že z Bruselu neprichádzajú tony rúšok a ventilátorov zabalených v európskej vlajke?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tak dlho nám vtláčali do hlavy, že bruselskí byrokrati ovládli naše životy a utopili slovenskú suverenitu, že teraz s prekvapením a frustráciou zisťujeme, že EÚ je stále zväzkom 27 suverénnych štátov. Ako je možné, že Európska komisia neprinútila štáty pripraviť sa na pandémiu? Ako to, že nevie vynútiť vzájomnú solidaritu? A ako je preboha možné, že členské štáty konajú sebecky v národnom záujme?

Mať očakávania je správne

Je dobré, že máme od Európskej únie veľké očakávania. Tak poďme budovať európske strategické hmotné rezervy materiálu a liekov - a dúfam, že to podporia všetci, ktorí sa dnes dožadujú európskych dodávok testov, rúšok a ventilátorov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tak poďme dať viac zdrojov a kompetencií Európskemu centru prevencie a kontroly chorôb - a verím, že to podporia všetci, ktorí dnes kritizujú neskorú reakciu EÚ na pandémiu.

Tak poďme dať EÚ skutočné nástroje centrálneho krízového manažmentu - a dúfam, že to podporia všetci, ktorí dnes kritizujú nedostatok solidarity a koordinácie členských štátov.

Je samozrejme aj iná možnosť. Stále sa môžeme spoliehať na to, že nám pomôže Rusko.

Ak Vás zaujíma Európska únia a miesto Slovenska v nej, sledovať ma môžete tu

Michal Šimečka

Michal Šimečka

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  61
  •  | 
  • Páči sa:  86x

Predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda Národnej rady SR. Som presvedčený, že politika na Slovensku sa dá robiť inak. Odborne, dôrazne, no zároveň slušne a normálne. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu