reklama

Naše práva sú ako to najjemnejšie sklo - treba si ich chrániť

Jana Dubovcová - verejná ochrankyňa práv, alebo inak povedané: ombudsmanka. Čo vlastne taká ochrankyňa práv robí? Ako sa volí? A je vlastne dôležitá pre nás a našu spoločnosť?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Každý z nás má nejaké práva a povinnosti. Tak, ako by sme mali povinnosti plniť a nezabúdať na ne, nemali by sme zabúdať ani na naše práva a chrániť si ich. Na Slovensku máme rôzne odvetvia práva: rodinné, obchodné, pracovné a veľa iných. Každé z týchto právnych odvetví obsahuje nejaké zákony. Zákony, ktoré by sme mali dodržiavať a ktoré by mali byť dodržiavané aj vo vzťahu k nám. Ak sa nám stalo niečo, čo je v rozpore s právami a slobodami, tak nám pomôže verejný ochranca práv - tzv. ombudsman. V súčasnosti je verejnou ochrankyňou práv Jana Dubovcová.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo robí taký verejný ochranca práv? Povedzme si to jednoducho: ochraňuje naše práva. Každý, bez ohľadu na vek, povolanie, sociálny status a iné kritériá, každý, kto cíti, že mu bolo v niečom uškodené, ukrivdené sa môže obrátiť na verejného ochrancu práv. Ide tu o jednanie s orgánmi verejnej správy, ako sú ministerstvá, územné celky, okresy a podobne. Ak si niekto myslí, že s ním nejednali v súlade s právnymi predpismi, tak verejný ochranca práv je tu na to, aby pomohol.

Kedy a ako sa volí taký ombudsman? Voľba verejného ochrancu práv sa uskutočňuje v Národnej rade Slovenskej republiky a volia si ho poslanci NR SR na dobu piatich rokov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ombudsman by mal spĺňať isté podmienky: mal by mať viac ako 35 rokov, nemal by byť členom žiadnej politickej strany, mal by byť občanom Slovenskej republiky a samozrejme by mal byť spôsobilý na právne úkony. Bez jeho súhlasu je voľba neplatná.

Verejný ochranca práv predtým, ako začne vykonávať túto funkciu musí zložiť sľub: 

"Sľubujem na svoju česť a svedomie, že budem dodržiavať Ústavu Slovenskej republiky, ústavné zákony, zákony a medzinárodné zmluvy vyhlásené spôsobom ustanoveným zákonom, že sa budem podieľať na ochrane základných práv a slobôd fyzických osôb a právnických osôb pri konaní, rozhodovaní alebo nečinnosti orgánov verejnej správy a že základné práva a slobody budem chrániť v súlade s princípmi demokratického a právneho štátu.".

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na Slovensku je verejný ochranca práv pomerne neznámy orgán, o ktorom ľudia väčšinou iba počujú v správach alebo čítajú v novinách. No veľa o ňom nevedia.

Barbora Šimnovičová

Barbora Šimnovičová

Bloger 
  • Počet článkov:  37
  •  | 
  • Páči sa:  0x

To sa opýtajte tých, ktorí ma nepoznajú. Tí Vám toho povedia najviac.Ak sa teda odpovede nedočkáte, tak prezradím niečo o sebe. Narodila som sa pred 20 rokmi v meste módy - v Trenčíne. Som študentka personálneho manažmentu a vo voľnom čase sa venujem písaniu, foteniu alebo kamarátom. Milujem dobrú rockovú a metalovú hudbu (Led Zeppelin, KISS, Europe, Motorhead, Alanis Morisette...), pri ktorej sa mi najlepšie rozmýšľa o živote a tvorí nové námety do môjho prvého románu, ktorý mám rozpísaný. Verím, že raz sa mi ho podarí vydať a bude stáť za to. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu