reklama

Tomáš Klus spieva o dušu a s dušou

Usadím sa do publika v zapĺňajúcej sa sále a spolu s ostatnými trpezlivo čakám na príchod sympatického pesničkára. V Bratislave vypredal zatiaľ dva koncerty a najbližšie sa chystá do trnavského amfiteátra. Žiadna celebrita, ani pseudoumelec, ale český spevák Tomáš Klus.

Písmo: A- | A+

Presne o ôsmej prichádza v sprievode gitaristu Jiřího Kučerovského na pódium, ktoré ovládne energickou charizmou. Pozdraví a začína so svojim zdanlivo nesmelým úvodom. V divákovi vyvoláva dojem hanblivého mladého muža, ktorý skrýva pod maskou čosi vážnejšie a vyspelejšie. Už text prvej piesne s názvom Neklid je toho dôkazom. Atmosféra spriaznených duší, bez ohľadu na pohlavie, trochu komplikuje koncentráciu. Na čo sa sústrediť? Na hudbu, text, umelcov výraz alebo na premietacie plátno so striedajúcimi sa fotkami? Najradšej by ste mali oči všade, aby vám nič neuniklo. Len málokto má však chuť niekomu vyčítať, že to nie je možné. V sále totiž vládne dobrá nálada.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Spevákove komentáre a dlhé príhovory medzi skladbami, trefne dopĺňané Kučerovským, dávajú i nedávajú zmysel. Zo všetkých strán sa ozýva smiech, ktorého podstata miestami zaniká, no po chvíľkovom zamyslení či s pridaním nadhľadu sa stáva pochopiteľným. V celkovej hudobnej i slovnej harmónii splývajú plusy s mínusmi. Tomáš Klus spieva, hrá na gitare a divák mu verí.

„Lidé by měli mezi sebou šířit lásku. Jinak se zblázní,“ povedal v jednom z rozhovorov pre médiá a svoje slová mení na skutky. Takmer pri každej skladbe, či už je to Nina, Příchutí alergikovo alebo Čas, máte pocit, že ju spieva práve vám. Ak si odskočíte na toaletu alebo sa z akéhokoľvek iného dôvodu postavíte zo svojho miesta v hľadisku, Tomáš Klus na vás upriami svoj pohľad a sklamane, no s ironicko-vtipným podtónom vám venuje pozdrav na rozlúčku. V prípade, že ste žena, tak sa veľmi ľahko môžete tiež stať terčom jeho taktného flirtu, no zároveň aj žiarlivých pohľadov ostatných fanúšičiek. Kontakt medzi umelcom a divákom sa počas Klusovho vystúpenia prenáša z divadla na koncert. Možno sa vám nečakane prihovorí. Ste v rozpakoch? Nemusíte, on v prípade potreby zareaguje za vás.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mladý český pesničkár neprichádza za fanúšikmi s cieľom odspievať a dostať zaplatené, ale zaspievať a každému niečo zo seba odovzdať. Skladby s milostnými, ale tiež s politickými, výzvovými a vážnymi životnými témami vo vás zanechajú priestor na premýšľanie, ktorý vás prinúti k vlastnému zaplneniu. Skúste a posúďte bez predsudkov.

Simona Horvathova

Simona Horvathova

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Mám rada život plný lásky a porozumenia... Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu