reklama

Horné Lefantovce

Obec Horné Lefantovce leží pri upätí pohoria Tríbeč, neďaleko okresného mesta Nitra.

Horné Lefantovce
Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku  1113, v Zoborskej listine. Kto založil obec, nie je známe, kolujú povesti podľa jednej obec získal jeden z rodu za zásluhy počas križiackej výpravy v roku 1096 až 1099 vo Svätej zemi, podľa druhej príslušník rodu bol na Sicílii s uhorským kráľom Kolomanom a daroval kráľovi černocha a slona. Kráľ sa mu odvďačil právom na dedičnú držbu obce. Podľa latinského pomenovania slona dostali prídomok de Elephant a odtiaľto pochádza názov obce Lefantovce.  V obci sa nachádzajú štyri kaštiele, kúria a iné historické pamiatky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 

Malý kaštieľ

Na jeho mieste stála staršia kúria , ktorá bola postavená pre nitrianskeho sudcu Ondreja Kerestúryho a jeho manželku Juditu Lefantovskú, práve Edita je posledná z rodu, po ktorej nesie obec pomenovanie Lefantovce. Táto bola v 17. storočí rozšírená a prestavaná. Po veľkom požiari v 40. rokoch 18. storočia sa prestavala  na trojkrídlový kaštieľ, ktorý nazvali Malým kaštieľom. Kaštieľ rokmi menil majiteľov poslednými boli Dopier, Kuníkova a Sádecká, ktorí sa neúspešne pokúsili o generálnu opravu. Títo neskôr objekt darovali s podmienkou, že sa v objekte vytvorí expozícia dejín obce, dejín mlynárstva a dejín hudobných nástrojov. V súčasnosti prebiehajú na objekte sanačné práce a príprava podkladov pre začatie pamiatkovej obnovy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Pánska kúria z 19. storočia. O tomto objekte som nenašla informácie, je však vidieť že sa obnovuje.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

 

Neskorobarokový kaštieľ.

Bol postavený v roku 1774 bol prestavaný v 20. storočí, v súčastnosti je sídlom obecného úradu.

Obrázok blogu

Obrázok blogu

 

Kaštieľ Jezerniczkych

Na mieste staršieho renesančného kaštieľa bol predtým vodný hrad, bolo to rodové sídlo Elefánthyovcov. Kaštieľ vznikol v roku 1618 prestavbou. Pozostáva z poschodovej štvorkrídlovej budovy. Barokovou prestavbou sa zbúralo východné krídlo a vybudovalo sa nádvorie. Romantické úpravy sa uskutočnili v 19. storočí a vybudoval sa okolo kaštieľa anglický park. Kaštieľ patril rodu Jezerniczkých, podľa dostupných informácií teraz kaštieľ patrí obci, Je zrekonštruovaný, robia sa úpravy okolia, ale neviem aké bude mať v budúcnosti využitie tento objekt.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

 

Okrem týchto pamiatok sa nachádza v obci kostol sv. Martina z Tours. Prvá písomný dokument o tomto kostole je z roku 1218. V roku 1808 však schátralú stavbu nahradil nový kostol. Pri kostole sa nachádza Lurdská jaskyňa.

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

Obcou preteká Lefantovský potok a pri potoku sa nachádza altánok so studňou.

Obrázok blogu

 V Horných Lefantovciach sa nachádzajú pamätníky padlým v I. a II. svetovej vojne. Tiež sochy s náboženskou tematikou.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Kaštieľ Edelsheim-Gyulai

Pôvodne pavlínsky kláštor bol postavený v 14 storočí. V roku 1782, keď došlo k zrušeniu pavlínskej rehole, kláštor osirel. V r. 1836 kúpil majetky obce František Gyulai. Keďže bol bezdetný, tak v r. 1866 adoptoval Leopolda Edelsheima  Bývalý pavlínsky kláštor prestaval  v rokoch 1894-95 posledný majiteľ lefantovského panstva  Lipót Edelsheim-Gyulai.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po roku 1945  kaštieľ slúžil dlhé roky ako nížinné sanatórium pre chorých na tuberkulózu. Približne od roku 2010 sa však objekt nevyužíva a chátra.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Úplne úsmevný mi pripadal oznam o záchrane štukového erbu, Možno o pár rokov sa zachová len ten erb.

Obrázok blogu

 

Keď sa prederieme húštinou narazíme na klasicistickú hrobku rodiny Edelsheim-Gyulai, ktorá je zapísaná do zoznamu kultúrnych pamiatok. Tu sa zrejme realizovali vandali, pochybujem o tom, že ešte niekedy sa opraví. Rodina zainvestovala aspoň toľko, že kostrové pozostatky zosnulých boli prevezené do spoločnej hrobky v miestnom kostole. Inak by som ich možno našla rozhádzané po okolí.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Neďaleko hrobky sa nachádzajú pozostatky židovského cintorína, ktorý je tiež v biednom stave.

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

Pri týchto posledných miestach ktoré som tu navštívila mi rezonovala v hlave jediná veta : „Národ ktorý si nectí históriu, svoju minulosť, si nezaslúži lepšiu budúcnosť“

 

Máloktorá obec sa môže pochváliť s toľkými historickými pamiatkami ako práve Horné Lefantovce. Niektoré sú pekne upravené, na iných sa pracuje. Obec zrejme nemá prostriedky na to, aby zrekonštruovala všetky pamiatky a taktiež sú tu aj vlastnícke práva k objektom. Čo mi však chýbalo a čo nestojí veľa peňazí, tak k týmto historickým budovám by bolo vhodné umiestniť informačné tabule, čo by potešilo každého návštevníka so záujmom o históriu.

 

Irena Šimuneková

Irena Šimuneková

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  1 064
  •  | 
  • Páči sa:  3 451x

Žijem, teda som a som na tomto svete rada. Mojim mottom sú nasledovné citáty:Aj keby som vedel, že zajtra celý svet zanikne, dnes by som ešte zasadil moju jabloň. — Martin Luther KingJediné bohatstvo, ktoré uznávam, je bohatstvo ducha a dobrota srdca. — Ludwig Van BeethovenŽivot človeka má zmysel, ak po ňom zostane vo svete o trochu viac lásky a dobra. — Alfred Delp Zoznam autorových rubrík:  len takSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu