reklama

Hrad Revište

Na andezitovej skalnej ostrohe, nad riekou Hron, sa týči zrúcanina gotického hradu Revište.

Hrad Revište
Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Táto zrúcanina sa nachádza na hranici Štiavnických vrchov a pohoria Vtáčnik, v katastrálnom území mesta Žarnovica,  nad časťou obce Revišstké Podzámčie. Pod hradom preteká rieka Hron.

pohľad na hrad z Revištského Podzámčia
pohľad na hrad z Revištského Podzámčia 
rieka Hron
rieka Hron 
Obrázok blogu

Hrad bol postavený približne koncom 13. alebo začiatkom 14. storočia svojou polohou sa zaradil do sústavy pohronských strážnych hradov. Pod hradom sa nachádzal brod, kadiaľ viedla významná obchodná cesta.

Z Revištského Podzámčia vedie  na hrad žlto značená turistická trasa, avšak na skrátenie trasy je možnosť parkovania aj na parkovisku pod hradom, odtiaľto je už na hrad len o niečo viac ako 500 metrov. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

K hradu z parkoviska sa dostaneme krátkou, mierne stúpajúcou lesnou cestou.

lesná cesta k hradu
lesná cesta k hradu 
lávka cez potok tečúci pod hradom
lávka cez potok tečúci pod hradom 

Trasou na hrad sú umiestnené informačné tabule o známych majiteľoch hradu ako je rodina Leustach, kráľ Karol Róbert, Matúš Čák Trenčiansky, Ján Jiskra, Dócziovci a ďalší. Posledným majiteľom hradu bola Banska komora. Z informačnej tabule tiež získame predstavu ako vyzeral hrad v 17. storočí.

hrad Revište z konca 17. storočia
hrad Revište z konca 17. storočia (zdroj: info tabula)

 Už od vstupu na hrad je jasné že pokračuje rekonštrukcia hradu, pôsobí tu Združenie na záchranu hradu Revište už od roku 2011.

vstupná brána
vstupná brána 
Obrázok blogu

Z miesta strážnice vidieť obytnú hranolovú vežu a cez prvé predhradie sa vchádza do delovej bašty. 

obytná, hranolová veža
obytná, hranolová veža 
delová bašta
delová bašta 
Obrázok blogu

Z delovej bašty je výhľad na Štiavnické vrchy a tiež na tok rieky Hron.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
výhľad hradného pána
výhľad hradného pána 

 

Pokračujem smerom k južnému palácu a k malej hranolovej veži na druhé predhradie.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Južný palác bol vybudovaný v druhej polovici 14. storočia,  má obdĺžníkový pôdorys a nachádzali sa tu reprezentatívne a obytné priestory. Neskôr v 16. storočí bol prestavaný a dostavané tretie poschodie.

Obytná veža je dominantným vežovým objektom horného hradu, najvyššie podkrovné podlažie malo aj obrannú funkciu, po jej obvode sa nachádzali malé striel´ľne. 

Obrázok blogu

 

Pohľad na nádvorie zo schodov obytnej veže, ktorá v čase mojej návštevy nebola otvorená.

Obrázok blogu

 

Koncom 17. storočia hrad postupne panstvo opustilo a začal chátrať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

Aj o hrade Revište koluje viac povestí.

Je to aj povesť o jednom z jeho majiteľov – grófovi Dóczim, ktorý bol vášnivým poľovníkom. Najväčšmi vraj túžil uloviť jedného výnimočného vlka z lesov okolo hradu, no mnoho rokov sa o to pokúšal márne. Jedného mrazivého januárového rána sa opäť vybral skúsiť šťastie, no pošmykol sa na zamrznutej zemi a spadol tak nešťastne, že upadol do bezvedomia. Keď sa prebral, zistil, že ho pred istou smrťou v mrazoch zachránil práve ten vlk, po ktorom túžil. Ľahol si vedľa neho a zohrieval jeho telo vlastnou srsťou. Od toho dňa sa z Dócziho a vlka stali nerozluční priatelia a keď grófa na nádvorí sťali, zviera vraj začalo blúdiť po okolitých lesoch, kde svojho milovaného pána hľadá dodnes.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Povesť o krásnej Selime a hradnom pánovi.

Selima bola dcéra hlavného tureckého kapitána, ktorý sídlil na Levickom hrade. O jej kráse si štebotali vtáčiky na oboch kontinentoch. Jedného dňa Selima naplánovala útek a so svojim milým sa skryli na hrade Revište. Tureckého veliteľa ich čin tak napajedil, že hradného pána vyzval na súboj. Vedel, že by proti jeho mocnej náture nemal šancu vyhrať a tak ho dal pred bojom otráviť. V osudný deň prišiel turecký kapitán na súboj. Pred ním stála zvláštna postava v rytierskej zbroji. Kapitán sa zľakol a vytasil svoj meč. Rytier padol na zem mŕtvy. Kapitán priskočil k rytierovi, sňal mu prilbu a do jeho očí sa nahromadili slzy nešťastia. V rytierskom odeve bola jeho milovaná dcéra Selima. Svoj čin neuniesol a vzal život aj sebe.

 

 

Krátka, nenáročná trasa predurčuje hrad k tomu, že je veľmi dobrým tipom na výlet rodín s malými deťmi, tento výlet sa dá spojiť s návštevou neďalekého Zveroparku s rôznymi atrakciami.

Irena Šimuneková

Irena Šimuneková

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  1 064
  •  | 
  • Páči sa:  3 451x

Žijem, teda som a som na tomto svete rada. Mojim mottom sú nasledovné citáty:Aj keby som vedel, že zajtra celý svet zanikne, dnes by som ešte zasadil moju jabloň. — Martin Luther KingJediné bohatstvo, ktoré uznávam, je bohatstvo ducha a dobrota srdca. — Ludwig Van BeethovenŽivot človeka má zmysel, ak po ňom zostane vo svete o trochu viac lásky a dobra. — Alfred Delp Zoznam autorových rubrík:  len takSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu