reklama

Vzťahy

Vzťahy na pracovisku alebo v súkromí - rovnaká rovnica

Vzťahy
Príroda a všetko s tým spojené (Zdroj: Roland)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Dnešná doba je uponáhľaná a vyvoláva samé stresové situácie. O to dôležitejšie sú úprimné vzťahy, založené na vzájomnej dôvere. Každý vzťah na začiatku býva otvorený, má iskru, má štýl. Po čase tá iskra opadne a pokiaľ si človek nedá pozor, tak na miesto zápalu hľadania toho pekného a rozvíjania toho čarovného začne vidieť v tom druhom len samé zlé veci. Keď sa preklopí vzťah, či už v súkromí alebo v práci, do stavu monotónnosti, do stavu nudnosti a stereotypu, tak si jeden na druhom viac začína všímať tie negatívne veci a tie pozitívne začne prehliadať. Partner môže spraviť 20 pozitívnych a pekných vecí ( uprace, pohladí, pochváli, nakúpi, navarí, postará sa o deti,.... ), no spraví jednu jedinú zlú vec v danom dni a zrazu je všetko zlé a zrazu sa nájde dôvod, prečo to celé nefunguje. A pritom stačí tak málo - neodkladať zbytočne nahromadenú negatívnu energiu v sebe a úprimne sa vždy o všetkom porozprávať. Povedať jeden druhému čo sa mi nepáči na danej veci, ako by sa dala daná negatívna vec spraviť inak, dať možnosť vysvetliť druhej strane, prečo a z akých dôvodov danú vec spravil tak ako ju spravil a veľakrát sa zrazu stane to, že to čo jeden vidí ako negatívnu vec, tak ten druhý ju bral ako vysoko pozitívnu a empatickú vec, len sa na to pozrel zo zlého uhľa pohľadu, alebo príde na to, že síce spravil pozitívnu vec ale v nesprávnom čase. A keď si po takejto diskusii obidvaja uvedomia čo, prečo a z akých dôvodov, zrazu majú úplne iný uhol pohľadu a vedia sa na seba znova usmiať a ísť ďalej. Dôležité je ale neodkladať riešenia ,,negatívnych´´ záležitostí na neskôr - lebo neskôr sa to už väčšinou nerieši (však hádam to nebudem teraz vyťahovať , keď sme si práve sadli k telke a ideme pozerať romantický film - prejdem to s ním/s ňou zajtra, ...) a postupne sa to hromadí až to príde do stavu, že sa začnú prehliadať tie pekné veci a registrujeme už len tie negatívne veci a pri ich uvedomení začíname slovom ,,ZASE´´.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A pritom sa to dá zvládnuť úplne jednoducho - stačí komunikovať, komunikovať a komunikovať. A samozrejme komunikovať neznamená veľa rozprávať, ale aj veľa a aktívne počúvať a pokiaľ sa mi niečo nepáči, tak na to poukázať a spýtať sa, či som danú vec správne pochopil, či naozaj bola myslená tak, ako som ju pochopil a vyjadriť k tomu svoj názor. Vďaka tomu sa na tú istú vec dokážeme pozrieť z toho istého uhla pohľadu - čo je veľmi dôležité. ;-)

Roland Šipoš

Roland Šipoš

Bloger 
  • Počet článkov:  1
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Mám 49 rokov, bývam v obci Kanianka v okrese Prievidza. Nie som členom žiadnej politickej strany, no voliť chodím vždy. Mám rád turistiku , dobrú knihu a snažím sa držať si všeobecný prehľad o aktuálnej situácii ako u nás, tak aj vo svete. Som ženatý a mám dve deti. Pracujem v telco odvetví. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu