reklama

Nesystémový systém manipuluje výsledky blogu

Ani dokončenie článku o básnikovi Válkovi nemalo byť zverejnené v určenom čase, ale až v septembri. Čo je absurdnosť ...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (62)

Nesystémový systém manipuluje výsledky blogu

Ani dokončenie článku o básnikovi Válkovi nemalo byť   zverejnené včas, ale až  neskôr v septembri. Čo je absurdný poznatok.  

Z dôvodu, že príliš často kritizujem pána administrátora za manipuláciu čítania mojich blogov (teda za ich technickú cenzúru) ma neraz nazvali moji kritickí diskutéri a jeho  obhajcovia urážlivo: plačko, paranoik či duševne chorý bloger. Taký, ktorému o nič nejde len o počty čitateľov. Už som chcel „podľa“ ich rady navštíviť psychiatra.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pýtam sa ich, čo povedia na to, že keď som chcel  4. 8. o 21.30 h. zverejniť až po polnoci dokončenie môjho článku: „Bol či nebol básnik Válek slušný komunista?“, tak mi systém automaticky určil termín zverejnenia  blogu o mesiac neskôr až 5 9.2022, než  som  v príprave zadal. Teda nie presne tak, ako som  pripravil a stanovil na publikovanie dátumom 5.8.2022 o 00.35 hod.

Veď bloger si sám môže určiť len čas publikovania svojho článku výlučne iba v konkrétny deň a hodinu. Ale nie mesiac a rok, čo už zariaďuje zaňho systém. Pri mojom veku a malej skúsenosti s počítačovou technikou bol som z toho celkom bezradný. Keďže pri veľakrát opakovaných úkonoch na zverejnenie článku o Válkovi stále strašil dátum až o mesiac neskôr – september (9).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Temer dve hodiny som hľadal možné riešenie, a obával sa, že sa mi môže tento článok zmazať a musel ho tak napísať znova. Ani neviem, akým spôsobom sa mi nakoniec pošťastilo určiť uňho na publikovanie správny  mesiac august. Keďže zrejme ide o výskyt unikátu v blogovaní, tak som si blog so septembrovým dátumom „odložil“ v systéme  publikovaných mojich článkov ako koncept blogu v pamäti počítača.

Nemilé prekvapenia ma potom ešte čakali. Pri zisťovaní, či má druhá časť článku o Válkovi úspech u čitateľov, som to na blogu zisťoval, pričom zistil nasledovné vážne  nezrovnalosti:

V deň zverejnenia (5.8.) mal blog o 15.hod. počet čítania 1 062–krát a „Páči sa: 11–krát. Ale  do polnoci, keď sa blogy čítajú najviac,  činil prírastok iba +275-krát (celkovo 1 337–krát). A páčil sa čitateľom 16- krát. Odvtedy až dodnes sa už článok nikomu nepáčil.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V  druhý temer celý deň  (o 21.40 hod.)  dopadol blog ešte  oveľa  horšie. Pribudlo iba +190 čitateľov (celkovo 1527-krát čítaní). Počet „Páči sa“: 0, predtým 16-krát.

V tretí  deň existencie blogu  presne o polnoci  sa zvýšil jeho počet čítaní o ešte menej – len o 143-krát (1 725-krát spolu). Ale štvrtý deň, keď sa už nečítajú staré blogy, sa zvýšil počet čítania článku o +143 – krát (celkovo 1 871-krát). „Páči sa“ zostalo  natrvalo na čísle 16 – krát. A je na ňom až  dodnes, keď sa aj na piaty deň  blog (na prekvapenie) číta a dosiahol napriek obmedzeniam 1901-krát čítaní.

Keďže tých nelogizmov a nezrovnalostí bolo pri tomto blogu naozaj mnoho,  preto som mu venoval veľa času v rôznych  hodinách a dní z dôvodu ich odhaliť a demaskovať. Aby som si predovšetkým preveril opodstatnenosť tvrdení kritikov, že čo všetko „môže“ ovplyvniť konečný efekt a znížiť výsledok čítania u  každého blogu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Konkrétne výsledky dôsledne sledovaného môjho blogu počas mnohých dní mi odhalili veľa. O tom, že bol technicky  cenzurovaný  sa dá ľahko   dokázať najmä porovnávaním konkrétnych čísiel jeho čítania v konkrétne sledovanom čase. Tie neklamú a sú presvedčivé v mojich tvrdeniach. Preto som si ich zaznamenával  v jednotlivých dňoch a najmä v rôznych hodinách, aby som objektívne  zistil, že často boli zmanipulované a podvodne sfalšované.

Predovšetkým sa to ukázalo v číslach , keď bol môj blog doslovne dusený, ale aj v prípadoch, keď nebol,  a vtedy dosiahol vysoké  čísla  čítania. Bolo to v jeho prvý deň od zverejnenia len doobeda. Napríklad o 12.45 hod. mal  až  885 – krát čítaní, ale iba o 11 minút (o 12.51 hod.) poskočilo jeho čítanie o 29-krát na číslo  914 – krát.  

V systéme SME zrejme  funkčne  najlepšieho blogu medzi médiami  však zarážajú jeho vážne nedostatky. A to vo vytvorených možnostiach manipulácie článkov ľubovoľného blogera zo strany  prevádzkovateľa.

Uvediem prvý príklad: Prečo automatika systému neumožní hneď po polnoci zrušiť starú tabuľku „osmičky“ blogov a vytvoriť okamžite novú podľa počtu reálnych čítaní   jednotlivých blogov? Veď technicky to nemôže byť žiaden problém, vari  áno? Ide o technicky neuveriteľný jav,  aby počítač musel  aj „vyše polhodiny aj dlhšie“ vyratúvať  súčty čítania jednotlivých blogov do exkluzívne0ho výberu SME.

Navyše sa takto zvýhodňuje veľmi malá časť blogov na úkor mnohých i kvalitnejších, ktoré sa do „osmičky“ do polnoci včas nedostali z objektívnych dôvodov. Ide teda o zjavnú diskrimináciu väčšej časti blogerov. Prečo na túto deformáciu  ešte nikto z nich nepoukázal?

To všetko je  realita, ktorú klamstvami nemožno spochybniť. Samozrejme, že chcem, aby moje články čítalo čo najviac ľudí, o čo ide každému autorovi. Ale čísla pri blogoch nie sú tým hlavným dôvodom na kritiku pána administrátora.

Počas dôsledného sledovania vývoja čítania posledného môjho blogu  som zistil aj ďalšie vážne nedostatky elektronického systému SME. Napríklad vôbec nesedeli samotné súčty čítania článku v jednotlivých tabuľkách (stĺpčekoch) ponuky blogov. Až keď sa jeho čítanie technicky celkom zastavilo, tak potom sa počty zjednotili ako kedysi hlasy voličov do „jednotného národného frontu vraj socialistických politických strán“.

Mám aj iné dosť podstatné poznatky z môjho „prieskumu“ nedostatkov  v systéme SME, ale spomeniem ten najpodstatnejší. Zistil  som, že administrácia znižuje počty čítania mojich blogov aj nasledovným  spôsobom. Keď systém sa dá nastaviť aj tak, že kliknutím na „ikonku“ článku sa jeho počet čítania buď zvyšuje, alebo znižuje. Takto nastavením plus či mínus počtu klikov  administrácia účinne „reguluje“ počty čítania mojich článkov. Či túto v podstate  cenzúru uplatňuje aj u iných blogerov, to som nezisťoval       

Diskusní kritici ma zrejme znova označia v lepšom prípade za plačka a v horšom za duševne chorého blogera. Ale už z princípu nemôžem tolerovať podvádzanie, akúkoľvek formu cenzúry a obmedzovania môjho prejavu a názoru. Na rozdiel od iných blogerov zrejme som jediný, ktorého  za socializmu postihol zákaz čokoľvek publikovať. O ľahkú formu cenzúry ide v mojom prípade aj  dnes. Keď mnohí deformátori demokracie ju síce  vo všetkých pádoch  skloňujú a formálne nič nezakazujú, ale ju predovšetkým zneužívajú a deformujú. A preto nemôžem mlčať, ani keď sa zrejme nevyhnem osočovaniu.      

 

Jozef Sitko

Jozef Sitko

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  312
  •  | 
  • Páči sa:  5 939x

Mgr. Jozef Sitko (*1935), v rokoch 1968 - 1971 komentátor denníka Smena a zástupca šéfredaktora týždenníka Expres. Z oboch redakcií ho komunisti vyhodili. Až do roku 1989 mal dištanc - zákaz čokoľvek publikovať.Následne založil prvý nezávislý týždenník Slobodný piatok, bol jeho šéfredaktorom. Bol tiež riaditeľom tlačového odboru a poradcom prezidenta M. Kováča. Potom založil Nadáciu Slovak Gold a štrnásť rokov ju viedol.Napísal šesť kníh. Jeho nový titul: Vedieť odísť.V roku 1991 získal hlavnú novinársku cenu Slovenského literárneho fondu a v roku 2000 mu prezident Schuster udelil za celoživotnú publikačnú činnosť štátne vyznamenanie Pribinov kríž III. triedy. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu