reklama

Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško

Ešte nič nepíšem a už mám menej ako 120 znakov na písanie. Preto nový perex blogu uvediem celý až v texte

Písmo: A- | A+
Diskusia  (22)

Pán Rizman ma upozornil, že môj názor v blogu, že ovplyvňuje rozhodnutia pani prezidentky, je chybný a subjektívny. Nemám dôvod jeho tvrdeniu neveriť, preto sa mu ospravedlňujem. A problematické časti z textu vymažem

Páči sa mi, že pani Čaputová vie Slovensko pútavo a kultivovane  reprezentovať v zahraničí aj atraktívnym a vkusným oblečením či sympatickým zjavom. Úprimne jej  želám aj v osobnom živote spokojnosť i šťastie. Lebo iba tak môže lepšie vykonávať svoju nanajvýš zodpovednú a veľmi náročnú funkciu v prospech štátu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Preto nemám nič proti tomu, že je ako hlava štátu rozvedená a našla si priateľa, s ktorým žije. Je to výlučne jej vec, do čoho by verejnosť nemala zasahovať. Ale mám otázku, či je protokolárne celkom vhodné, aby s ňou cestoval do cudziny jej partner? Aj v takom prípade, akým bol súkromný pohreb hudobníka a speváka Žbirku?

Lebo u prezidentanta(ky) sa na verejnosti nedá hovoriť o zachovanie súkromia. Teda ani  o čisto súkromnú cestu do Čiech na pohreb. Iné však je, že tam odmietla „diskutovať“ s novinármi. Hoci pani prezidentka bola aj na cintoríne v pozícii hlavy štátu a nie súkromnou osobou.

Samozrejme, že so svojím priateľom môže bez obmedzenia vycestovať na zahraničné dovolenky, na ktorých nie je samozrejmá prítomnosť médií.  Dokonca ísť spolu s hlavou štátu aj na oficiálne stretnutia a podujatia. Ale potom by sa mali zosobášiť. Je to však  môj osobný názor, s ktorým sa dá (ne)súhlasiť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

(Nasledovné dva problematické odseky textu som celé zmazal, lebo nechcem nikomu neprávom krivdiť.)

Odchod od hlavy štátu významného vnútropolitického poradcu vyzradilo viaceré súvislosti a nadväznosti, ktoré sa zrejme vyskytli, a zostali pod pokrievkou  Silno pochybujem, že by 67-ročný Marián Leško bez vážnej príčiny opustil svoj významný, prestížny a dobre platený  post. Čo naznačuje dôvod i jeho rezignácie.

Poznám ho už dlho i osobne. Dobre aj po stránke jeho vysokej odbornosti v politike. O tom roky presvedčil ako zasvätený a presvedčivý komentátor Smeny, potom SME. Rovnako viem, že zakaždým dôsledne zvážil svoj názor a vyjadrenie v každom publikovanom článku.  Preto som veľmi uvítal, že  pani prezidentka si práve jeho zvolila za významného politického poradcu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Som presvedčený, že viaceré jej (podľa mňa nešťastné) verejné vystúpenia nemohli byť v súlade s myslením a skúsenosťami „veterána“ politickej publicistiky Mariána Leška. Veľmi som sa čudoval, že nad nimi dlho privieral oči, a vo funkcii zotrvával. Takže jeho terajšie tiché odstúpenie plne chápem a kvitujem. A rád by som sa s ním o tom porozprával.

Vôbec si nemyslím, že by  práve Marián mohol schvaľovať akúkoľvek (i objektívnu) verejnú kritiku vlády zo strany hlavy štátu. Keďže dobre vie, že každý vážny kritický názor a najmä rozpor medzi najvyššími ústavnými činiteľmi sa musí riešiť výlučne za zatvorenými dverami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Marián si musel uvedomiť to, čo sám zažil ako novinár v nedávnej minulosti. Aké obrovské škody  napáchal Slovensku premiér Mečiar útokmi proti prezidentovi Kováčovi. Aj keď sa dnes vo vzťahu prezidentky – vlády vtedajšie garde je už celkom naopak, ale v žiadnom prípade sa nedá prirovnať, čo sa dialo a udialo v tých .pohnutých časoch.  Vari sú dnes v čase šírenia pandémie lepšie a menej nebezpečné?

 

 

Jozef Sitko

Jozef Sitko

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  312
  •  | 
  • Páči sa:  5 939x

Mgr. Jozef Sitko (*1935), v rokoch 1968 - 1971 komentátor denníka Smena a zástupca šéfredaktora týždenníka Expres. Z oboch redakcií ho komunisti vyhodili. Až do roku 1989 mal dištanc - zákaz čokoľvek publikovať.Následne založil prvý nezávislý týždenník Slobodný piatok, bol jeho šéfredaktorom. Bol tiež riaditeľom tlačového odboru a poradcom prezidenta M. Kováča. Potom založil Nadáciu Slovak Gold a štrnásť rokov ju viedol.Napísal šesť kníh. Jeho nový titul: Vedieť odísť.V roku 1991 získal hlavnú novinársku cenu Slovenského literárneho fondu a v roku 2000 mu prezident Schuster udelil za celoživotnú publikačnú činnosť štátne vyznamenanie Pribinov kríž III. triedy. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu