reklama

Sú blogy selektované podľa politického obsahu a významu?

Na tie žiadúce a nevhodné? K téme zverejním konkrétne príklady z mediálnej praxe.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Tentokrát urobím výnimku, keď budem  konkretizovať a hodnotiť cudzie blogy, čo je u mňa výnimočné. Lebo sa vôbec nezúčastňujem  diskusií a hodnotení blogov od iných blogeriek či ich tvorcov.

Takže ako politicky angažovaný, plne slobodný a nikomu v ničom nezaviazaný občan – bloger som si nezaplatil pre možnosť  diskutovať na blogu SME  ani predplatné.  Držím sa doslovne jedného z mojich knižne publikovaných aforizmov, že „V cudzom hrnci dobrú polievku nenavaríš ...“

Vráťme sa však k meritu veci. Veľa  médií príliš účelovo  a bezdôvodne zverejňuje iba kritiku  proti súčasnej vláde. Na túto realitu často reagujem v mojich komentároch a článkoch.  Azda  ide tak o môj osobný  názor a nie skúsenosť?  

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

To ponechám na triezvy úsudok čitateľov blogu, ktorých počet sa mi oproti minulosti v priemere na článok akosi „záhadne“ znížil už o  tisícky. Zo sedem tisíc na vyše tisíc. Prečo je to práve takto a nie inak? Vari dôvod je v tom, že som zabudol písať, vybrať si aktuálnu politickú tému, zaujímavo i pravdivo ju otitulkovať a k nej napísať výstižný perex?

Nebude to však práve v blogoch, v ktorých  poukazujem na účelové a cielené mediálne útoky na vládu (už od jej vzniku) a na ich protispoločenský dopad? To však  neznamená, že nevidím i jej kompetenčné nedostatky a chyby. Ale zároveň prihliadam na ich zrod a pôvod, že sú predovšetkým objektívneho charakteru. Čo vyplýva z nadväzujúcich mnohých a rôznorodých príčin, ktoré sa zamlčivajú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jedna z tých objektívnych, čo dominuje a rezonuje najviac na verejnosti, sú nekonečné spory  lídrov strán exkoalície, rozhodujúcich  o úspešnosti a existencii aj dočasnej vlády. Jej páchateľom nie je len kritizovaný a kde kým  bitý Matovič, ale rovnako Sulík a Kollár, ktorým sa však v médiách všeličo mrzké vie prepáčiť. To sa však týka aj Pellegriniho.  

Ale rozhodujúcim faktorom vzniku súčasnej celospoločenskej  krízy rozkladu štátu sú: epidémia covidu, vojna na Ukrajine a následný „rozkvet“ iných kríz vo svete. Napríklad. nebezpečný rast inflácie, cien produktov a zadlženosť krajiny, ich skutočný dôvod, čo však  médiá zjednodušujú, nechcú objektívne v súvislostiach vidieť a už celkom ignorujú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Táto nanajvýš kritická situácia sa nedá v ničom  porovnať ani s veľkou finančnou krízou v roku 2008, ktorá vtedy zamávala svetom a infláciou, tiež nepokojom a strachom verejnosti. Takýto  ničivý hurikán nezažila ani československá vláda na počiatku tridsiatych rokov minulého storočia, počas dlhej svetovej hospodárskej krízy. Keď jej hrozným dôsledkom bol následný pád demokracie a nástup fašizmu. Najmä uchopenie moci Adolfom Hitlerom v Nemecku.

Podľa mňa terajšia vláda mala a má však ešte iného  úhlavného nepriateľa, že je od vzniku  protikorupčná. Keď ohrozila bezprostredné záujmy politikov a  ich tútorov oligarchov z najvyšších priečok bývalej štátnej korupčnej moci. Takže klamstvá, polopravdy a dezinformácie v médiách  sú dnes  jediným účinným  prostriedkom záchrany ich záujmov (vrátane slobody).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Náhoda vie byť niekedy veľké „prasiatko“. V  týchto súvislostiach ma upútal  neznámy bloger článkom „Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel!“. Ten bol od 17.1. do 18.1. 2023 na prvom mieste v tabuľke „Dnes najčítanejšie“. Zaoberal sa detailne nepotrestanou dopravnou nehodou, starou už sedem rokov.

„Tento prípad ukázal rozvrátenosť polície a prokuratúry, že na Slovensku sa dá vybaviť všetko – dokonca s vedomím , teda krytím na najvyšších miestach polície a prokuratúry“ (Citát z jeho blogu)

Sprvu som nevedel zistiť, či v tejto beztrestnosti trestného činu majú svoj podiel aj dnešné protikorupčné orgány po marci  2020. Lenže veľmi konkrétne zdokumentovaný článok bol však v tomto smere príliš neprehľadný. Nemal som teda jasno: kto  v čom zlyhal a má na tejto starej kauze svoj rozhodujúci podiel viny.   

Keď som si v počítači „klikol“ na meno pisateľa blogu, tak som zistil, že zatiaľ zverejnil na SME len  štyri blogy s historicky ich obrovskou a obdivuhodnou  čítanosťou.

Prvý z nich (zverejnený dva roky po nehode 28.6.2018) bola čítanosť:  78 626– krát, páčil sa:14- krát, druhý (zverejnený 13.10.2020): 46 575-krát, páčil sa: 6-krát, tretí (zverejnený 21.10.2020): 82 029-krát, páčil sa 13-krát a štvrtý (zverejnený 16.1.2023 po vyše dvoch rokoch): 30 452-krát, páčil sa: 50-krát.

Na tejto výnimočnej bilancii na uverejneného blogu neznámeho fenoména v ich písaní visí však veľká záhada aj pre Scherlocka Holmesa. Keď autor vo všetkých štyroch blogoch zakaždým opisoval a zopakoval tú istú tému – roky starú dopravnú nehodu za éry Fica.  Pri ktorej sa iba zranila jedna chodkyňa.

Bloger v jednotlivých blokoch obmeňoval len niektoré  slová v titulkoch, keď nič nové (žiadne iné  argumenty) nezverejnil. Keď raz písal, že  narazil „do ľudí“ a v inom titulku, že  „zranil chodkyňu a ušiel“. V titulkoch tiež menil na ich záver interpunkcie (výkričník, otáznik či tri bodky (...). Oprávnená je potom otázka objektívneho čitateľa, prečo (aký účel) boli uvedené blogy vôbec zverejnené či hneď nezmazané?.

(Uvedené štyri blogy okrem iných udalostí skomentujem v pokračovaní tohto  článku v ďalšom samostatnom blogu.)

P.S. Prosím tých čitateľov, ktorým sa článok páčil, aby ho odoslali svojím známym alebo na sociálne siete. Prípadne aj s vlastným názorom na tému. Pretože moje blogy sú technicky obmedzované a blokované v čítaní. Presvedčiť sa o tom dá aj tak, ak si hoci už na  tento nový dvakrát kliknete s prestávkou deň po zverejnení. Uvidíte, že bude jeho čítanie až príkro stagnovať, že  bude technicky účelovo za čiaru záujmu.  Ďakujem. 

Blog ako som očakával už v prvý deň od zverejnenie zamrzol dlhé hodiny na čísle 266-krát čítaní. A na druhý deň sa zvýšil počet čitateľov o 47-krát (spolu 313-krát)           

Jozef Sitko

Jozef Sitko

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  312
  •  | 
  • Páči sa:  5 934x

Mgr. Jozef Sitko (*1935), v rokoch 1968 - 1971 komentátor denníka Smena a zástupca šéfredaktora týždenníka Expres. Z oboch redakcií ho komunisti vyhodili. Až do roku 1989 mal dištanc - zákaz čokoľvek publikovať.Následne založil prvý nezávislý týždenník Slobodný piatok, bol jeho šéfredaktorom. Bol tiež riaditeľom tlačového odboru a poradcom prezidenta M. Kováča. Potom založil Nadáciu Slovak Gold a štrnásť rokov ju viedol.Napísal šesť kníh. Jeho nový titul: Vedieť odísť.V roku 1991 získal hlavnú novinársku cenu Slovenského literárneho fondu a v roku 2000 mu prezident Schuster udelil za celoživotnú publikačnú činnosť štátne vyznamenanie Pribinov kríž III. triedy. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu