reklama

Mozgy verzus kombajny

V stredu po rokovaní vlády poľnohospodárski lobisti neskrývali radosť nad zvýšením priamych platieb na 70% hranicu EÚ15. Z ich pohľadu ide o úspech a zmenšenie doterajšieho hendikepu oproti ostatným krajinám, najmä Poľsku, ktoré sa rovnako snažia udržať čo najširšie dotácie. Podľa ministra pôdohospodárstva tieto kroky povedú k udržaniu zamestnanosti v sektore.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Poľnohospodárstvo so svojím príspevkom k HDP a zamestnanosti pod 5% sa začína správať ako burina - začína ovíjať a dusiť iné odvetvia, ktoré sú perspektívnejšie. Podpora pre výskum a inovácie by priniesla dlhodobé prínosy v podobe rastu počtu pracovných miest, zvýšenia nárokov na kvalitu vzdelania a následne (snáď) zlepšovanie úrovne slovenského školstva. Cesta ako udržať konkurencieschopné poľnohospodárstvo leží práve v prepojení na programy výskumu, rozvoja a inovácií. Vďaka novým nápadom by sa tak otvorili nové perspektívy nielen pre pracovníkov v agrosektore, ale konečne aj vo výskume.  

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V rozpočtovom súboji však vyhrali opäť kombajny nad mozgami. Tie však prehrali aj pri schvaľovaní tzv. finančnej perspektívy 2007-2013 (hoci vtedy zavážili aj iné faktory). 

Poľnohospodárstvu sa dobre darí nielen v európskych podmienkach, kde si zafixovalo svoje exkluzívne postavenie až do roku 2013 vďaka štedrej a protekcionárskej Spoločnej poľnohospodárskej politike (CAP), ale darí sa jej úspešne erodovať snahy o ďalšiu liberalizáciu medzinárodného obchodu aj v rámci WTO. Výsledkom je, že poľnohospodársky sektor má veľmi ďaleko od trhu, ceny sú ďaleko od optima a rozvojové krajiny ďaleko od šance aspoň na nejaký rozvoj.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Slovensko asi ťažko samé zavelí do útoku proti ochranárstvu a dotáciám, ale mohlo by aspoň pouvažovať nad novým britským návrhom reformy CAP. Má na to dobrú príležitosť napríklad už budúci utorok počas podujatia Národného konventu o EÚ. Návrh síce prichádza s riadnym predstihom, ale niet sa čo čudovať – Francúzsko, ktoré bude predsedať Rade EÚ v druhej polovici roka 2008, sa nepochybne postaví proti odvážnemu a progresívnemu návrhu. A iste nebude samo.  

S prihliadnutím na to, ako dopadli rokovania o rozpočte, sa dá očakávať, že minimálne v prvej fáze diskusie sa Slovensko nepostaví za tento návrh. A ak, tak len veľmi platonicky, aby si nepohnevalo poľnohospodárskych lobistov.

Tomáš Siviček

Tomáš Siviček

Bloger 
  • Počet článkov:  10
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som doktorand Fakulty medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity v Bratislave. Zároveň sa zahraničnej politike (ešte stále) venujem aj pracovne. Zoznam autorových rubrík:  Medzinárodná politikaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu