reklama

Po nemocnici rovno za nosom

Čuch je ako zmysel často podceňovaný. Pritom má obrovský vplyv... (Varovanie: zľahka smrduté)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (18)

Pojednanie o rúškach

Rúška, tie klasické, majú jeden význam. Chránia pacienta pred lekárom. Aby naňho lekár nenakýchal alebo nenadýchal bacily a inú háveď. Nayvše vyzerá to veľmi coolovo, odborne a zamestnane, keď sa po oddelení preháňate s rúškom spusteným na krku .

Rúško neochráni lekára pred pacientom. Teda aspoň nie po treťom nádychu. Takže, čo sa týka pachov, je to skôr imidžovka, dobrý pocit. Od tohoto zistenia som sa na ňu ako osobnú na ochranu pred smradom vykašlala.

Miesto toho som to začala riešiť takou malou hrou. Spočíva v tom, že hrám sama so sebou hru, že na koľko nádychov sa dá ktorá vec urobiť. Napríklad taká sadrová dlaha predkolenia sa dá odstrihať na päť nádychov. Nadýchnuť (ústami, nie sú v nich čuchové bunky) a ponoriť. Ach áno, pán mal tú sadru na nohe počas dvoch najhorúcejších júlových týždňov...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tetuša - autíčko

Na psychiatrii vám môže byť dobre. Ibaže raz vás z nej pustia. No a ak sa tam chcete dostať naspäť, dá sa to napríklad demonštratívnym pokusom o sebevraždu.

Staršia pani vyplia isté nie smrteľné množstvo technického benzínu. Keď ju doviezli na príjem, mala ústa na široko lemované absorbčným uhlím a strašne ju sušilo. Kým jej púšťali infúziu na zavodnenie a rozhodovali, kam ju poslať... pani síce dali plienku, ale benzín tak popohnal pohyb čriev a produkt bol tak tekutý, že pretiekol. Tetuša a vôbec celá izba príjmu začala páchnuť ako veľmi pokazené autíčko...

Páchnuci človek je veľmi, veľmi zlá vec. Mozog kričí prastarými inštinktami, že uteč. Darmo ostatné, vycvičené a ráciom ovládané zmysly sa snažia ho prekričať, že je to predsa (chorý) človek a... Páchne lebo je chorý, alebo pretože ani sám sa ani nikto druhý ho dostatočne neobriadil, alebo oboje súčasne a... bolo by pekné sa usmievať, prehodiť pár slov... ale , zvyčajne všetko, čo má schopné nohy, prchá do lepšie vetraných priestorov. Aj zdravotníci sú len ľudia a v tomto prípade nič, čo nie je nevyhnutné, nerobia. Horšie je, ak nie je kam utiecť, alebo takéhoto človeka posadia/zaparkujú/uložia vedľa vás v čakárni alebo na izbe.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

To, z čoho je človeku pri chorom či mŕtvom zle, je totiž pach. Keď vidíte rozcupovanú mŕtvolu v televízii (CSI, napríklad, nie je to vyštvorčekované a dosť realisticky urobené), najskôr vás to nijak extra neznepokojí a môžete ďalej pokračovať vo večeri (špagety s mäsovo-paradjkovou omáčkou). Nie je to o jej realistickosti či nerealistickosti na pohľad, je to preto, že tomu chýba čuchový vjem. Týka sa to aj krvi, má taký zvláštny sladkastý železitý pach, a ak som v jeho prítomnosti pridlho, zvyknem byť nepokojná (aj keď nemusím, lebo o dotyčného je postarané). Ono - sú veci, z ktorých je zle aj otrlým a ostrieľaným zdravotníkom...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Teória a prax pachovej bomby

Mojou obľúbenou vôňou je Old Spice Whitewater.

V nejakom dokumente hovorili o nevražedných zbraniach (non-letal weapons) na rozohnanie davu. Jedným z nich je pachová bomba. Má dve zložky. Jedna je veľmi príjemná a jedna veľmi nepríjemná (ako jeden z nanepríjemnejších pachov pre človeka boli vyhodnotené ľudské exkrementy).

Napriek tomu, že upratovačky robili, čo mohli, záchod na chirurgii nesmierne páchol. A tak sa sestra rozhodla, že to porieši. Z poličky sesterne vzala moju milovanú voňavku, ktorú na oddelení nechal nejaký pacient. Celý záchod ňou intenzívne vystiekala. V tu ranu som pochopila, o čom pachová bomba je. Pachová bomba vám zmätie mozog.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Informácie z našich zmyslov sú pred tým, než sa dostanú do kôry, kde si ich signály uvedomujeme, prepájané v nižších častiach mozgu do rôznych častí mozgovej kôry nového typu, dobre vôľovo ovládateľnej (nazvime si to racionálnej). Preto napríklad dokážeme presne pomenovať, čo vidíme. Čuch je iný. Čuch ide rovno do starých častí kôry bez prepojenia. Preto sa čuchové dojmy len veľmi ťažko pomenovávajú. Ten istý, starý typ kôry tvorí aj systém zodpovedný za emócie a pamäť. A preto má čuch na ne taký obrovský vplyv - a navyše sa to dá len veľmi ťažko potlačiť!

Oná pachová bomba spôsobila zmätok a preťaženie v mojom mozgu. Netušila som, či zostať alebo utekať čo najďalej... Chaos v pocitoch, myslení, všetkom... Iba ten prastarý inštinkt "Uteč!"

Druhá zaujímavá kombinácia boli tie isté WC (tetoraz však bol zápach toaliet len mierny a vytváral také ľahké pachové pohubie) a vanilka. To už som bola presvčená, že môj mozog použil nejaký úhybný manéver a v snahe neregistrovať čosi ozaj príšerné tento vjem nahradil vanilkovou fantasmagóriou. Ako sa neskôr ukázalo, bola to číra realita - vanilkovo-jogurtový sprchový gél jedného pacienta. A ozaj mi ten deň zlepšil náladu.

Čuch je v nemocničných podmienkach taktiež užitočný. Po čase sa zo zdravotníka stane akýsi smradový someliér. Po mesiaci som sa naučila po pachu poznať dekubity, tažkú pankreatitídu a iné (teda diagnostika od dverí a niekedy, keď pach zahýba aj za roh...) Nielen tieto, či bežne rozšírené testovanie opitosti, ale aj veľa chorôb, napríklad cukrovka či zlyhanie pečene sa totiž prejavuje špecifickým zápachom. Jeho rozpoznanie môže uľahčiť a zrýchliť diagnostiku.

Alena Škutchanová

Alena Škutchanová

Bloger 
  • Počet článkov:  39
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Lekárka - anestéziologička skautkapoviedkárkaa ešte všeličo možné Zoznam autorových rubrík:  AnestéziologickéIntenzívneMedickéSkautskéZo životaPostrehySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu