reklama

Street Art 1. časť

Umenie. Mesto. Život.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Poznáte pojem Street Art? Keď zadáte do googlu pojem "graffiti" dostanete cca. 35 000 000 vysledkov. Pojem "Street Art" iba jeden a pól.

Prečo to tak je? Najmä keď obidva sú rovnako zastúpené na ulici a street art predsa len ma to čaro umeleckého diela, čo (bohužial, ale predsa len) graffiti chyba.


Street Art je vlastne otcom Graffiti. Stencil art (šablony + sprej) môže mať zaujmavý podtón, politický street art provokuje, street art je všade. No schválne výjdite von na ulicu. Čo vidíte? Nazvite si to graffiti, ale pozrite sa blizšie. Nevidíte nejaké nálepky, nevidíte šablonované tvary? Vidíte, to je čo si predstavujem pod pojmom street art. Street Art (pre jazykovo menej zdatných, je to pojem z anglických slov "street" - ulica a "art" - umenie) je naozajstná krása stien. Takže už poznáme pojem Street Art. I keď neviem jeho definícu. Nikto presne nevie kde začina a končí street art. Street art je iba názov pre myšlienku ozdobiť chladné a nevýrazne ulice mesta.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Poznáte meno Banksy? Banksy je dnes jedným z najznámejšich umelcov v tejto kategorii (ak to vôbec možem tak nazvať, lebo sám nemám rád škatulkovanie). Preslávil sa svojimi výtvormi v mnohých krajinách sveta, na palestínsko-izraelskom múre, v Bristole, Los Angeles a najmä v jeho najväčšej galerii, mesto Londýn

Raz som čítal v jednej jeho knihe príbeh:
"Jednej noci som sprejoval s kamarátmi na vlakovej stanici "Opäť Neskoro" a zrazu k nám dorazila policajná hliadka. Moji kamaráti utiekli a ja som sa schoval pod vlak. 3 Hodiny som tam ležal v tme zaťial čo si policajti obzerali miesto a na mňa kvapkal benzín z nádrže. Pozeral som sa na čierny nápis na nádrži. Uvedomil som si že keby som šablonoval, mal by som ovela jednoduchšiu prácu a lepšie dielo. Potom hliadka odišla a ja som odišiel domov za priaťelkou. Povedal som jej že som mal epifaniu (náhle uvedomenie dôležitého faktu), načo mi povedala že by som to nemal brať lebo ta droga nieje dobrá pre srdce."

Janko Slobodnik

Janko Slobodnik

Bloger 
  • Počet článkov:  2
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Kto som? Fatalista. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéStreet Art

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu