reklama

Aj ženy už budú môcť ochraňovať pápeža

V čase, keď som so záujmom na diaľku sledovala vzácnu návštevu pápeža Františka na Slovensku, zachytila som v hlavných švajčiarskych správach informáciu o tom, že od roku 2027 by mohli aj ženy vstúpiť do Švajčiarskej gardy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Podmienky vstupu do pápežskej Švajčiarskej gardy sa budú meniť. Ženy, vylúčené z možnosti uchádzať sa o túto prestížnu službu, možno po viac ako 500 rokoch túto možnosť dostanú. Pápež ešte musí svoj súhlas formalizovať.

Aktuálne podmienky pre vstup do pápežskej stráže sú nasledovné: slobodný muž švajčiarskej národnosti, praktizujúci katolík, výborný zdravotný stav, vrátane zubov a dobrá povesť. Vek od 19 do 30 rokov, minimálna výška 174 cm. Vzdelanie postačuje stredoškolské s maturitou alebo odborná škola. Uchádzač musí absolvovať náborovú školu a slúžiť minimálne 26 mesiacov. Úspešný uchádzač môže počítať s platom okolo 1200 Eur. Musí byť pripravený dodržiavať niekoľko interných pravidiel: nesmie prespať mimo Vatikán, ubytovanie na izbách po troch, zhasína sa o polnoci. Vo voľných chvíľach sa môže venovať futbalu v tíme FC Guardia, prípadne byť členom armádneho dychového zboru. Samozrejmosťou je odvaha, vernosť a oddanosť rímskokatolíckej cirkvi ale i obrovské nasadenie a hlboké presvedčenie. Počas náborovej školy uchádzači absolvujú základný výcvik u polície talianskeho kantónu Ticino. Výcvik zahŕňa aj tréning streľby a osobnej obrany, použitie zbrane sa však predpokladá len v prípade poslednej možnosti zaistenia bezpečnosti muža, ktorý obhajuje NENÁSILIE.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
(zdroj: arcinfo.ch)

Prvá osoba, ktorú pápež vidí každé ráno je práve člen Švajčiarskej gardy. V súčasnosti v nej slúži 135 mužov, počet sa zvýšil zo 110 po teroristických útokoch v Paríži v roku 2015. Aj Švajčiarska garda musí čeliť vyšším bezpečnostným rizikám. Do budúcnosti sa počíta so zvyšovaním počtu zamestnancov ale aj s uvoľňovaním zásady celibátu. Vo švajčiarskej štvrti Vatikánu prebieha rozsiahla rekonštrukcia. Švajčiarsko finančne podporuje prestavbu kasárni údajne sumou 50 miliónov CHF.

Niekoľko faktov z histórie: v roku 1505 pápež Július II požiadal švajčiarsky snem, aby mu poskytol 200 vojakov. Žoldnieri zo Švajčiarska, jednoduchí roľníci schopní zničiť profesionálne armády, boli považovaní za najlepších v Európe. Garda sa nevyhýba prívlastku najmenšia a najstaršia armáda sveta, aj keď už od roku 1870 nebojuje.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
(zdroj: nationalmuseum.ch)

Jej poslaním je: dohliadať na bezpečnosť pápeža a jeho rezidencie, monitorovať všetky oficiálne vatikánske vstupy, poskytovať informácie návštevníkom, zúčastňovať sa na audienciách a náboženských obradoch i sprevádzať pápeža na jeho zahraničných cestách. Prítomnosť gardy sa vyžaduje počas návštev hláv štátov, predsedov vlád či veľvyslancov.

Uniformy pochádzajú z roku 1914. Sú vo farbách mocného šľachtického rodu Medici z talianskej Florencie, t. j. modrej, žltej a červenej. Menej známou je nenápadná tmavomodrá pracovná uniforma, doplnená čiernym kabátom.

Do osobnej stráže hlavy katolíckej cirkvi vstupuje každý rok približne 30 nových členov. Slávnostná prísaha nových halapartníkov prebieha 6. mája, na počesť 147 gardistov, padlých v boji pri ochrane pápeža Klementa VII. v roku 1527. Oficiálny dátum založenia Pápežskej švajčiarskej gardy je však 22. január 1506, kedy 150 vojakov pod vedením Kaspara Silenena vstúpilo do Ríma na už spomínané pozvanie pápeža Júliusa II. Inaugurácia nových kasární a zmena podmienok pre vstup do gardy sa plánuje 6. mája 2027, pri príležitosti 500. výročia hrdinskej smrti švajčiarskych vojakov pri obrane pápeža.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pri náhodnom stretnutí s Pápežskou gardou na námestí Riponne vo švajčiarskom Lausanne mi to takto svedčalo:-)

Lausanne
Lausanne (zdroj: Christian Humbert)

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Soňa Fröhlichová

Soňa Fröhlichová

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  91
  •  | 
  • Páči sa:  965x

Mám 57 rokov. Pred 12 rokmi som si začala klásť otázky typu: Vyhovuje mi rutina a stereotyp v ktorom žijem? Skúsim sa posunúť niekam inam? Budem ešte v 45-tich rokoch schopná poznávať novú krajinu, nájsť si prácu, priateľov, koníčky, nové výzvy a hlavne naučiť sa ďalší jazyk? Nebola to vždy prechádzka ružovou záhradou, ale podarilo sa. Voľba padla úplne náhodne na Švajčiarsko, ktoré by som Vám v mojich článkoch rada predstavila. Chcem v nich zúročiť poznatky a skúsenosti z môjho pôsobenia a neúnavného cestovania po celom Švajčiarsku. Zoznam autorových rubrík:  cestovanieSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu