reklama

Grand Canyon –⁠ jeden z najkrajších prírodných divov sveta, deň číslo 4

Západ Spojených štátov amerických a tunajšie národné parky patria k mojim najsilnejším cestovateľským zážitkom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Opustili sme malebné mestečko Flagstaff, ukončili prehliadku Barringerovho krátera a vydali sa na cestu k vysnívanému Grand Canyon. Ten je často označovaný za perlu západu, prípadne najkrajšie miesto na svete. Grand Canyon som považovala za „highlight“, zlatý klinec nášho programu. Netušila som, že tých nezabudnuteľných miest bude oveľa viac.

Obrázok blogu

Dorazili sme k bránam Grand Canyon Village. Uvedomovali sme si silu tohto momentu, vybrali sme si pekný hotel v Tusayan a rozhodli pre výnimočnejšiu večeru v Big E steakhouse. Pochutnali sme si na výborne pripravených steakoch. Večer ešte relax v bazéne a už sme sa nevedeli dočkať rána.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Prišli sme k bráne Grand Canyon Village, čiže South Rim (Južný okraj) a ja som pyšne vytiahla svoje dopredu zabezpečené lístky. Sympatická Američanka, s peknými indiánskymi črtami, nás poučila, že toto sú lístky do Grand Canyon West, vzdialeného asi štyri hodiny cesty autom od Grand Canyon South, kde sme sa nachádzali. Znamenalo to tri veci: uvedomila som si, prečo môj priateľ s nemým údivom na mňa pozeral, keď som mu ukazovala tieto lístky (ja som to považovala za obdiv, ale on mi asi nechcel pokaziť radosť). Bolo mi tiež jasné, že som sa nepripravila vedomosťami na prehliadku tohto prírodného skvostu. A v neposlednom rade som pochopila, čo je to za obrovský útvar. Cestovať z južného okraja Grand Canyon na západný štyri hodiny? Lístky sme si teda odložili, zaplatili vstupné 35 dolárov a po úvodných rozpakoch sme vstúpili do raja:-)

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Grand Canyon
Grand Canyon (zdroj: Christian Humbert)

Najznámejší prírodný útvar sveta sa nachádza v severnej Arizone, na Coloradskej plošine. Rozprestiera sa na rozlohe 4 911 kilometrov štvorcových v dĺžke 446 kilometrov, široký je 29 kilometrov a jeho hĺbka je 1 800 metrov. Jeho steny sú tvorené viacfarebnými vrstvami pieskovcov a vápencov. Údolie Grand Canyon je charakteristické stupňovitými svahmi, ktoré vymodelovala rieka Colorado.

Na nasledujúcej fotografii sa táto rieka javí z výšky ako tenký prúžok. Opak je však pravdou. Rieka Colorado pramení v Skalnatých vrchoch v nadmorskej výške 3 104 metrov a je dlhá 2334 kilometrov. Vodnou eróziou vytvorila bohaté kaňony s celkovou dĺžkou 800 kilometrov. Práve tvorba stupňovitých svahov kaňonov závisela od stupňa odolnosti voči sile rieky Colorado. Jej názov je príznačný, zo španielčiny „zafarbený“.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Horúce púštne slnko vytvára v hlbokom kaňone úchvatné obrazy a grandiózne svetelné efekty predovšetkým pri východe a západe slnka.

Obrázok blogu
(zdroj: www.alamy.com)

Národný park Grand Canyon vďačí za svoju existenciu americkému prezidentovi Theodorovi Rooseveltovi, ktorý ho uznal za národnú pamiatku v roku 1908. Neskôr v roku 1919 získal štatút národného parku a dokonca bol zaradený do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO v roku 1979.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Národný park navštívi ročne 6 miliónov ľudí. Tí majú možnosť kochať sa pohľadom na jedinečné skalné útvary z viacerých vyhliadkových plošín. My sme začali na najpopulárnejšej vyhliadke Mather Point.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Tá býva väčšinou prvým miestom, odkiaľ sa návštevníci pozrú do kaňonu a mnohí z nás sa pri tomto pohľade neubránia prílivu emócií a úžasu nad silou prírody.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Autom sme sa premiestňovali k ďalším vyhliadkam, z ktorých sa mi najviac páčili: Yavapai Point, Hopi Point, Pima Point, Yaki Point, Grandview Point a Navajo Point.

Obrázok blogu

Posledná vyhliadka, ktorú sme navštívili bola Desert View, vzdialená od dediny Grand Canyon 41 kilometrov. Patrila k najkrajším a zdržali sme sa tam najdlhšie.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Našla som si chvíľu na krátke zamyslenie: s pokorou som pocítila vďaku, že som zdravá, že môžem cestovať a mám s kým a tiež, že mám rodinu, priateľov a vás čitateľov, s ktorými tieto zážitky môžem zdieľať. Jednoducho mám všetky podmienky pre moju záľubu, ktorou je cestovanie.

Obrázok blogu

Súčasťou Desert View je Strážna veža, ktorá bola postavená v roku 1932 ako replika indiánskej veže. Ponúka nádherné výhľady i možnosť zakúpenia malého suveníru. To mi evokuje ďalšie zamyslenie, v amerických národných parkoch nie sú komerčné stavby, veľkolepé hotely či všade prítomné reštaurácie. Nájsť bufetík, so skromnými sendvičmi či kávou bol často problém. Keď sa už nejaký vyskytol, svojou stavbou dôsledne korešpondoval s prírodou.

Obrázok blogu

Tu vidíme vyhliadku s bezpečnostným zábradlím, ale veľa zabezpečení som veru nevidela. Niektoré vyhliadky boli vyslovene ponechané na vašej voľbe stupňa adrenalínu...

Obrázok blogu

Pohybovali sme sa v priemernej nadmorskej výške 2 130 metrov a hĺbka kaňonu bola spomínaných 1800 metrov:-)

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Dopriate nám bolo stretnutie s jeleňom a srnkami, vôbec sa nás nebáli:-)

Okrem nich tu žijú: kojoti, líšky, medvedíky čistotné, rysy, bobry, netopiere, veveričky, rôzne plazy, vtáky a hlodavce. Národný park je domovom aj pumy americkej, tú sme našťastie nestretli:-)

Obrázok blogu

Grand Canyon South Rim zdolaný, emócie neopísateľné. Už len zaradiť do programu Grand Canyon West. Podarilo sa, aj keď priateľ so švajčiarskou precíznosťou striehol na presné plnenie ním vypracovaného itineráru. Našiel jeden voľný deň v rámci pobytu v Las Vegas. Dal si však podmienku, že v ten istý deň navštívime aj neďalekú vodnú priehradu Hoover Dam, čo nebol zlý nápad.

Priehradu sme navštívili v rámci trojdňového pobytu v meste hazardu Las Vegas. Bolo to doslova na skok. Hoover Dam je betónová klenbová priehrada na rieke Colorado, jedna z najväčších na svete. Nechal ju vybudovať americký prezident Herbert Hoover, na hraniciach dvoch štátov, Arizona a Nevada, v tridsiatych rokoch 20. storočia. Je vysoká 220 metrov, dlhá 379 metrov a vytvára priehradové jazero o dĺžke 185 kilometrov.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Ku Grand Canyon West sme to mali ešte cca dve hodiny autom, ale nuda opäť nebola. Keď sa nám cestou niečo zapáčilo, zastavili sme, vystúpili z auta a urobili fotografie ako napríklad pri stromoch joshua.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Už na tejto fotografii je zrejmé, že počasie nám neprialo. Po príchode do indiánskej rezervácie Hualapai sa začalo zmrákať, dokonca blýskať. Grand Canyon West nám akosi nebol dopriaty. Jeho najväčšia atrakcia Skywalk bol celý deň uzavretý pre nebezpečenstvo úderu blesku. Tunajší zamestnanci situáciu objasnili a ospravedlnili sa. Aj oni vyzerali sklamaní z toho, že nám nemôžu poskytnúť očarujúci výhľad z mostu, ktorý údajne vyvoláva pocit, že sa nad kaňonom vznášate vo vzduchu.

Obrázok blogu

Ešte niekoľko technických údajov. Skywalk je jeden z najväčších konzolových mostov na svete. Má tvar podkovy. Pôsobivá atrakcia je vytvorená zo silného bezpečnostného skla o hrúbke 7,6 centimetrov, s nosnosťou 70 ton. Výstavba trvala štyri roky a vyšla na 30 miliónov dolárov.

V deň našej návštevy Skywalk pôsobil opustene...

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Za priaznivejších poveternostných podmienok to vyzerá takto:

Grand Canyon Skywalk tickets
Grand Canyon Skywalk tickets (zdroj: Guillaume Picard)

Skywalk nám síce nevyšiel, ale z prehliadky sme vyťažili čo sa dalo. Autobusmi sme sa premiestnili na viacero vyhliadok: Eagle point, Guano Point, Hualapai Point. Na rozdiel od Grand Canyon South Rim tu zaparkujete auto pred vstupom do areálu a presúvate sa autobusmi. Vstupné spolu so Skywalk vychádza 65 dolárov na osobu.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

S kultúrou a dedičstvom indiánskeho kmeňa Hualapai sme sa zoznámili na vyhliadkovom bode Hualapai Point.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Keď si splníte svoj detský sen a myslíte si, že nič krajšie už nemôžete vidieť. Ale môžete. Dobrodružstvo pokračuje...

Na záver som vybrala jeden z citátov o tomto mieste, jeho autorom je anglický filozof Sir Bernard Williams :

„Život má byť sériou vrcholov a údolí. Tajomstvo je v tom, aby sa údolia nestali Grand Canyonmi.“

Soňa Fröhlichová

Soňa Fröhlichová

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  91
  •  | 
  • Páči sa:  965x

Mám 57 rokov. Pred 12 rokmi som si začala klásť otázky typu: Vyhovuje mi rutina a stereotyp v ktorom žijem? Skúsim sa posunúť niekam inam? Budem ešte v 45-tich rokoch schopná poznávať novú krajinu, nájsť si prácu, priateľov, koníčky, nové výzvy a hlavne naučiť sa ďalší jazyk? Nebola to vždy prechádzka ružovou záhradou, ale podarilo sa. Voľba padla úplne náhodne na Švajčiarsko, ktoré by som Vám v mojich článkoch rada predstavila. Chcem v nich zúročiť poznatky a skúsenosti z môjho pôsobenia a neúnavného cestovania po celom Švajčiarsku. Zoznam autorových rubrík:  cestovanieSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu