reklama

Hollywood – synonymum amerického filmového priemyslu, deň číslo 18 a 19

Západ Spojených štátov amerických a tunajšie národné parky patria k mojim najsilnejším cestovateľským zážitkom.

Hollywood – synonymum amerického filmového priemyslu, deň číslo 18 a 19
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Názov blogu som zvolila Hollywood. Nedovolím si ho nazvať Los Angeles, netrúfam si podať ucelené informácie o tomto rozľahlom a rozťahanom meste. Los Angeles mesto anjelov s počtom obyvateľov 3,9 miliónov sa rozprestiera na rozlohe 1302 kilometrov štvorcových, vzdialenosť medzi severom a juhom mesta je 71 km, medzi východom a západom 47 kilometrov. Ako spoznať mesto takýchto rozmerov za tri dni...?

Našou prioritou bol preslávený Hollywood, prípadne relax na svetovo známych plážach. Prispôsobili sme tomu program. Ubytovali sme sa v štvrti West Hollywood, aby sme boli čo najbližšie k filmovému priemyslu. Výber hotela sa nám vydaril, trávili sme v ňom tri príjemné noci.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pobyt sme zahájili spoznávaním Hollywoodu z autobusu so sprievodcom. Šofér spoločnosti Hollywood Bus Tours nás zasvätil do najzaujímavejších zákutí Hollywoodu i priľahlých štvrtí. Už som spomínala, že vodiči týchto spoločností sú sprievodcovia, animátori, zabávači v jednej osobe. Dokonale poznajú štvrte po ktorých jazdia, vyhlásené bary, nákupné centrá, dokonca i domy niektorých celebrít.

Hollywood Bus Tours
Hollywood Bus Tours (zdroj: Christian Humbert)

Vodič autobusu bol trochu hlučnejší, po poldňovej jazde s ním sme boli mierne ohučaní:-) Podarilo sa mu však zábavným spôsobom predstaviť ikonické miesta Hollywoodu:

Hollywood Walk Of Fame (Chodník slávy), verejný chodník na Hollywood Boulevard v dĺžke 5,6 kilometra. Nachádza sa na ňom viac ako 2 500 päťcípych hviezd, nesúcich mená umelcov, ocenených za prínos do zábavného priemyslu. S osadzovaním hviezd sa začalo v roku 1958. Chodník slávy bol veľkým sklamaním, predstavovala som si ho noblesnejšie. Preplnené ulice, otravní pseudoumelci, bezdomovci, hluk i típkovia nesúci prehrávače s reproduktormi na plné pecky. Ulicu lemujú bary, fastfoody a obchody s lacnými suvenírmi. Ešte k tomu všetkému dodám, že som nenašla hviezdu mojej obľúbenej herečky Julii Roberts:-)

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu

The Sunset Strip, centrum nočného života v západnom Hollywoode. Vyhlásené bary navštevujú i hollywoodské celebrity. V miestnom divadle Roxy prebieha hudobné podujatie Grammy Awards.

Obrázok blogu

Beverly Hills, jedna z najbohatších štvrtí, nachádza sa v západnej časti Los Angeles. Je domovom mnohých hviezdnych umelcov i miestom najdrahších nehnuteľností sveta.

Beverly Hills
Beverly Hills (zdroj: www.porlasvegas.com)

Rodeo Drive, najslávnejšia nákupná štvrť v Beverly Hills. Je miestom módy, luxusu a viac ako 100 dizajnérskych butikov. Na jej okraji sa nachádza jeden z najstarších a najluxusnejších hotelov mesta, Beverly Wilshire, v ktorom sa natáčali scény filmu Pretty Woman. Julia Roberts nakupovala s kreditnou kartou Richarda Gera práve na Rodeo Drive:-)

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Rodeo Drive
Rodeo Drive (zdroj: www.velvetropes.com)

Santa Monica, Pier & Beach, dlhšiu zastávku sme si dopriali na svetoznámej pláži Santa Monica, kde sa natáčal kultový seriál z prostredia záchranárov Pobrežná hliadka – Baywatch. Prešli sme po móle i po pláži. Občerstvili sme sa dobrou kávou i zmrzlinou za 9 dolárov. Na tunajšom móle symbolicky končí legendárna trasa motorkárov Route 66.

Santa Monica
Santa Monica (zdroj: Christian Humbert)
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Symbolické ukončenie Route 66
Symbolické ukončenie Route 66 (zdroj: Christian Humbert)

Griffith Park, Griffith Observatory, The Greek Theatre, čarovné miesta Los Angeles sa nachádzajú práve v Griffith parku. Tento obrovský mestský park sa nachádza vo východnej časti pohoria Santa Monica. Často sa objavuje vo filmoch, prirovnáva sa k Central Park v New York City i Golden Gate Park v San Franciscu. Nájdete v ňom zoologickú záhradu, grécke divadlo, múzeum, observatórium i symbol Hollywoodu (nápis Hollywood).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vyhliadkový autobus nás dopravil až k observatóriu, kde sme mali možnosť nielen prehliadky observatória, ale i nádherný panoramatický výhľad na Los Angeles a najfotografovanejší nápis na svete H O L L Y W O O D.

The Griffith Observatory is seen at dusk in Los Angeles, California on August 23, 2011
The Griffith Observatory is seen at dusk in Los Angeles, California on August 23, 2011 (zdroj: www.flyopedia.com)

Najnavštevovanejšie verejné observatórium na svete bola vízia jedného človeka, za účelom spopularizovať astronómiu. Veľavravný a stále aktuálny je citát zakladateľa, philantropa Griffitha Jenkinsa Griffitha:

Ľudské hodnoty by sa mali prehodnotiť. Keby sa ľudstvo mohlo pozerať cez ďalekohľad, zmenilo by to svet.

Griffith Observatory bolo otvorené v roku 1935. Svetoznáme observatórium ponúka expozíciu ďalekohľadov, múzeum a planetárium.

Grécke divadlo The Greek Theatre je amfiteáter, v ktorom sa konajú koncerty slávnych spevákov a skupín, vystúpil v ňom i Coldplay.

The Greek Theatre
The Greek Theatre (zdroj: thegreekberkeley.com)
Obrázok blogu

Na záver sme si urobili niekoľko fotografií so symbolom mesta, ktorým je už spomínaný nápis Hollywood. Nachádza sa na južnom svahu hory Mount Lee. Ikonické písmena boli pôvodne inštalované ako reklama na stavebné parcely a boli v znení Hollywoodland (rok 1923). Definitívnu podobu a skrátený názov dostali v roku 1949. Drevené písmená boli vymenené za kovové, ich výška je 14 metrov, dĺžka celého nápisu je 110 metrov. Každé písmeno má svojho sponzora. Prišlo k tomu v roku 2010, keď existencia symbolu bola vážne ohrozená, investori chceli stavať lukratívne rezidencie. Vtedy sa na podporu zachovania nápisu angažovali významní umelci: Tom Hanks, Arnold Schwarzenegger, Steven Spielberg i kontroverzný vydavateľ Playboya Hugh Hefner (sponzor písmena Y). Do blízkosti nápisu sa nedostanete, objekt stráži bezpečnostná služba. Z areálu observatória sa však dajú zhotoviť slušné fotografie.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Naše ďalšie kroky viedli do zábavného parku Universal Studios. Deň plný aktivít ponúka jedinečný zážitok zo vzrušujúcich atrakcií a predstavení rôzneho druhu. Nahliadnuť môžete i do filmových štúdií, v ktorých sa naplno natáča i počas prehliadok.

Príchod do Universal Studios
Príchod do Universal Studios (zdroj: Christian Humbert)
Universal Studios
Universal Studios (zdroj: Christian Humbert)
Universal Studios
Universal Studios (zdroj: Christian Humbert)
Obrázok blogu

V zábavnom parku sme sa pohybovali s expresným lístkom, prípadne VIP vstupenkou, ktorá nám zaručovala prednostné vstupy na jednotlivé atrakcie. Cena tohto lístka je relatívne drahá – 200 dolárov, určite ju však doporučujem. V parku sú stovky návštevníkov a doba čakania na niektoré zábavky dosahovala aj v mimo sezónnom období vyše hodiny. S expresným lístkom sme vstupovali na jednotlivé zábavné predstavenia bez čakania. Na návštevu parku si treba vyhradiť celý deň, napriek tomu si myslím, že s obyčajným vstupným nie je možné veľa postíhať. Nie je nutné pobehať všetky ponúkané programy, hodinové čakania v radoch však môžu pokaziť dobrý dojem z pekného dňa.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Poďme už k najzaujímavejším atrakciám tematického parku. Pre mňa bol jednoznačne najväčším zážitkom The Wizarding World of Harry Potter.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Cez hradné brány sme vstúpili do virtuálnej školy (Hogwarts) čarov a kúziel. Jedinečná jazda ovládaná najmodernejšou technológiou viedla do rozľahlej školy nad jazerom. Sprievodcu nám robil samotný Harry Potter, ktorý sa s nami vznášal a predstavoval nám ikonické miesta školy. Stretli sme sa s veľkým počtom ďalších magických tvorov. I keď rýchlosť jazdy, zákruty, svetelné a zvukové efekty nedoceňoval môj žalúdok, jazda na šťastie skončila v pravý čas:-) Napriek protestom žalúdka i na prekvapenia môjho priateľa som bola rozhodnutá zvládnuť všetky ponúkané zábavky:-)

Obrázok blogu
(zdroj: http://blogoosfero.cc/)
The Wizarding World of Harry Potter
The Wizarding World of Harry Potter (zdroj: bigstarsite.com)

Ďalšou vydarenou atrakciou bol Jurassic World. V člne sme splavovali divokú rieku obklopenú dinosaurami. Obrovský Tyrannosaurus sa nielen hýbal ale i strašil. Na konci sa loď obrovskou rýchlosťou rútila do malého jazierka, my sediaci na krajoch sme boli premočení do nitky.

Jurassic World
Jurassic World (zdroj: http://www.thestudiotour.com/)

Zaujímavá bola i prehliadka 13 častí – blokov štúdia Studio Tour. Historické štúdia boli postavené i s kreatívnou podporou samotného Stevena Spielberga. Presúvali sme sa na malých vláčikoch uprostred predstavení amerických kultových filmov: Jurský park, King Kong, Čeľuste, Kriminálka Las Vegas či Rýchlo a zbesilo. Obrí King Kong sa objavil i v obrovskej 3D projekcii. Mali sme možnosť vidieť ako filmári dokážu stimulovať rozličné premeny počasia, veru aj znenazdania zapršalo. Nazreli sme do skutočných domov Zúfalých manželiek, s údivom sme sledovali tlejúce trosky Boeingu 747 zo Spielbergovej Vojny svetov.

Z filmu Vojna svetov
Z filmu Vojna svetov (zdroj: Christian Humbert)
Obrázok blogu

V parku sme mali možnosť navštíviť viacero predstavení, ich program a orientačný čas čakania bol oznamovaný na svetelných tabuliach.

Special Effects Show ponúkala názorné ukážky zo špeciálnych efektov použitých vo filmoch. Veľmi milo a vtipne pôsobila show so zvieratami Universal’s Animal Actors, v ktorej animátorka predvádzala skutočných zvieracích hrdinov z rôznych filmov. Tento pes – sympaťák, predviedol na povel spiacu polohu.

Universal’s Animal Actors
Universal’s Animal Actors (zdroj: Christian Humbert)

Ateliéry predstavenia Water World, ktoré je údajne najväčším lákadlom parku boli počas našej návštevy v rekonštrukcii:-(

Water World
Water World (zdroj: Christian Humbert)

V priestoroch parku stretnete filmových hrdinov, ktorí sa s vami s potešením odfotia.

S Frankensteinom
S Frankensteinom (zdroj: Christian Humbert)
Obrázok blogu

Doplním ešte informáciu, že v časti Citywalk nájdete množstvo reštaurácií, kín a obchodov. Odchádzame z rušných priestorov Universal Studios ale s prehliadkou filmových štúdií nekončíme.

Na ďalší deň sme naplánovali Warner Bros Studios. Tu sa mi žiada spomenúť niečo z histórie. Všetko sa začalo príchodom poľskej židovskej rodiny obuvníka Benjamina Wonsala do Ameriky. Po príchode si rodina zmenila meno na Warner. Benjamin mal štyroch synov: Albert, Sam, Harry a Jack L. Život rodiny zmenil Sam po zakúpení prvého kinetoskopu. Bratia začali cestovať s prenosným projektorom za divákmi, neskôr otvárajú prvé kino Kaskáda a uvádzajú prvý film Veľká vlaková lúpež. V roku 1918 kúpili nehnuteľnosť na Sunset Boulevard a zrodilo sa štúdio s oficiálnym otvorením v roku 1923 (budúci rok štúdio oslávi storočnicu).

 Warner Brothers
Warner Brothers (zdroj: www.travelinusa.us)
Warner Bros Studios
Warner Bros Studios (zdroj: Christian Humbert)
Obrázok blogu

Návšteva tohto štúdia bola pokojnejšia a akási noblesnejšia. Lístky sa rezervujú vopred, na presne určený čas, cena – 69 dolárov. Po kontrole lístkov sme vstúpili do príjemných priestorov s prezentáciou fotografií a kostýmov najúspešnejších filmov štúdia. Ako prvé som si v sklenenej vitríne všimla kovbojské čižmy J.R. (Džejára) zo seriálu Dallas. Spomínate si na naftársku rodinu Ewengovcov z Texasu? Nestihla som si všetko popozerať, prehliadka už pokračovala vstupom do kina, kde nám premietli krátky dokument. Film prezentoval najúspešnejšie filmy všetkých čias natočené v štúdiu: Harry Potter, Temný rytier, Matrix, Počiatok, Superman, Batman ale i Casablanca či My Fair Lady.

Warner Bros Studios
Warner Bros Studios (zdroj: www.travelinusa.us)

Dvojhodinová organizovaná prehliadka v otvorenom vyhliadkovom vozidle na pozemkoch štúdia odkryla tajomstvá výroby hollywoodských trikov. Poskytla nám základnú predstavu o oblasti kinematografie. Vodič – sprievodca bola osoba zanietená pre filmové umenie. Ovplýval nevyčerpateľnými znalosťami o americkom filme a televízii. Prechádzame vonkajšími exteriérovými scénami, vidíme veľkomesto, džungľu, lagúnu i malú dedinku.To všetko má viacnásobné využitie v rôznych filmoch.

Warner Bros Tour
Warner Bros Tour (zdroj: Christian Humbert)
Obrázok blogu
Obrázok blogu

V interiéroch štúdia i vo výrobných hangároch sme nahliadli do procesu vzniku filmu od scénara až po uvedenie na filmové plátno. Vchádzame do štúdia, kde sa natáčal seriál Teória veľkého tresku či do priestorov Talkshow americkej moderatórskej hviezdy Ellen Degeneres. Nasledovalo ďalšie múzeum s kostýmami akčných hrdinov i s interaktívnymi ukážkami rôznych trikov: ako letí metla Harryho Pottera či ako namiešať kúzelné ingrediencie.

Akční hrdinovia
Akční hrdinovia (zdroj: Christian Humbert)
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Za magickú časť prehliadky považujem možnosť posadiť sa na slávnu sedačku pred kultovou fontánou zo seriálu Priatelia či preberanie prestížneho filmového ocenenia Oscara do vlastných rúk. Mali sme česť na chvíľu podržať v ruke skutočného Oscara, ktorý ma prekvapil svojou váhou.

Warner Bros Studios
Warner Bros Studios 
Obrázok blogu

Prehliadku sme ukončili v kaviarni Central Perk, kde káva a koláč chutili báječne. Atmosféru seriálu Friends nám pripomínala aj šestica hlavných protagonistov na fotografiách: Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler a Ross.

Obrázok blogu
Kuchyňa v seriáli Friends
Kuchyňa v seriáli Friends (zdroj: Christian Humbert)
Obrázok blogu

Po dvanástom blogu o cestovateľskom dobrodružstve po západe Spojených štátov amerických mi zostáva napísať posledný blog. Rada by som ešte spomenula Aquarium of the Pacific, Long Beach, Santa Monica, Queen Mary. Priebežne som uvádzala osobné zážitky, praktické rady, skúsenosti, dojmy. Sľúbila som tiež mapu cesty, predpokladaný i reálny budget. Rozpočet sme prekročili, aj keď sme nehýrili:-) Amerika sa javila podstatne drahšia ako v minulosti, že by sa zdražovalo všade? Spomeniem aj milé stretnutie so spolužiakom z gymnázia po 36 rokoch...

Obrázok blogu
Soňa Fröhlichová

Soňa Fröhlichová

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  91
  •  | 
  • Páči sa:  965x

Mám 57 rokov. Pred 12 rokmi som si začala klásť otázky typu: Vyhovuje mi rutina a stereotyp v ktorom žijem? Skúsim sa posunúť niekam inam? Budem ešte v 45-tich rokoch schopná poznávať novú krajinu, nájsť si prácu, priateľov, koníčky, nové výzvy a hlavne naučiť sa ďalší jazyk? Nebola to vždy prechádzka ružovou záhradou, ale podarilo sa. Voľba padla úplne náhodne na Švajčiarsko, ktoré by som Vám v mojich článkoch rada predstavila. Chcem v nich zúročiť poznatky a skúsenosti z môjho pôsobenia a neúnavného cestovania po celom Švajčiarsku. Zoznam autorových rubrík:  cestovanieSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu