reklama

Švajčiari oslávili národný sviatok

Švajčiarska konfederácia bola založená v roku 1291. Spojenectvo podpísali tri kantóny: Uri, Schwytz a Unterwald ako ochranu pred silnejúcim vplyvom Habsburgovcov.  Od roku 1891 Švajčiari oslavujú svoj národný sviatok 1. augusta.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Nie som odborníčkou na švajčiarsku históriu, ale včera som sa zamyslela nad tým, že keď píšem blogy o zaujímavých miestach vo Švajčiarsku, patrí sa spomenúť ich národný sviatok. Tento sviatočný deň vo Švajčiarsku pripadol na nedeľu, netešili sme sa z voľného pracovného dňa:-)

Naopak, keďže som sa rozhodla napísať tento blog, od rána som sedela pri internete a tému som si poctivo študovala. Dozvedela som sa množstvo zaujímavostí, ale historickými legendami a detailmi vás nebudem zaťažovať...

Švajčiarsko je neutrálny štát, ktorý si zachováva vyššiu mieru slobody a prosperity ako väčšina európskych národov. Najvyšším výkonným orgánom je Spolková rada, zložená zo siedmich členov. Títo členovia sa každý rok striedajú na pozícii prezidenta, ktorý má funkciu skôr reprezentatívnu ako výkonnú. Ak náhodou neviete meno prezidenta na rok 2021, prečítajte si môj blog: Švajčiarsko má nového prezidenta

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Výkonnú moc Švajčiarskej konfederácie si stále držia kantóny, ktorých je 26. Švajčiarsko má 8 miliónov obyvateľov a 4 úradné jazyky: nemčinu, francúzštinu, taliančinu a rétorománčinu. Kantóny majú vlastnú ústavu a zákonodarné orgány. Do ich pôsobnosti patria výkony spravodlivosti, školstva a zdravotníctva.

Obrázok blogu

Ako som spomenula v perexe, prvú etapu formovania Švajčiarska začali tri kantóny Uri (UR), Schwytz (SZ) a Unterwald. Na mape už nenájdete Unterwald, ktorý sa časom rozdelil na kantóny Nidwald (NW) a Obwald (OW). Tieto kantóny vytvorili jadro Švajčiarska a okolo nich sa formovala konfederácia počas piatich storočí. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Skratky kantónov sú zároveň ŠPZ-tkami motorových vozidiel.

Obrázok blogu

Prísahu trvalej solidarity a vzájomnej pomoci zložili predstavitelia troch zakladajúcich kantónov na brehu jazera Štyroch kantónov - známe tiež ako Lucernské jazero, na lúke Grütli. Môj priateľ ma prekvapil, okamžitým vymenovaním všetkých troch zakladateľov, ktorými boli tzv. Traja Švajčiari: Walter Fürst, Arnold de Melchtal a Werner Stauffacher.

Walter Furst, Arnold de Melchtal, Werner Stauffacher
Walter Furst, Arnold de Melchtal, Werner Stauffacher (zdroj: http://gtell.over-blog.org/)

Nepodarilo sa mi ho nachytať ako minulý rok, keď zaváhal pri mene svojej prezidentky:-) História Švajčiarska sa spája i s templármi či maltézskymi rytiermi. Ľudovým hrdinom je legendárny William Tell, v ktorého existenciu verí 60 percent Švajčiarov. Je ústrednou postavou švajčiarskeho patriotizmu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
William Tell
William Tell (zdroj: https://fr.vikidia.org/)

Zaujímavý na vzniku Švajčiarska je i fakt postupného vstupu kantónov do konfederácie. Prvé štyri som už spomenula, posledným pristupujúcim kantónom bola Jura JU v roku 1979. Poďme sa pozrieť na roky vstupu ďalších kantónov:

1332 – Lucerne LU,

1351 – Zurich ZH,

1352 – Glaris GL, Zoug ZG

1353 – Berne BE,

1481 – Fribourg FR, Soleure SO,

1501 – Bâle- campagne BL, Bâle- ville BS, Schaffhouse SH,

1513 – Appenzell Rhodes-Int AI, Appenzell Rhodes-Ext AR

1803 – Thurgovie TG, Argovie AG, Tessin TI, Grisons GR, Saint-Gall SG, Vaud VD,

1815 – Genève GE, Neuchâtel NE, Valais VS.

Oslavy národného sviatku prebiehajú vo väčších mestách i v malých dedinkách. Sú to rôzne športové a kultúrne akcie. Večer nesmie chýbať dychová hudba, táborák a lampiónový sprievod. Švajčiari si veľmi potrpia na záverečný ohňostroj. Ja som sa zúčastnila osláv v malej dedinke Vinzel, kde prenádherný ohňostroj trval 20 minút. Nechýbali ani príhovory predstaviteľov obce či kantónu a vlastenecká modlitba, prednesená miestnym pastorom. Ponúkané bolo i malé občerstvenie a pohár lokálneho vína, ako symbol priateľstva.:-)

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Oslavy v dedinke Vinzel
Oslavy v dedinke Vinzel (zdroj: Christian Humbert)

V priebehu večera si prítomní zaspievali národnú hymnu, ktorej text existuje vo všetkých štyroch oficiálnych jazykoch. Zaujímavosťou je, že národná hymna zostáva pre Švajčiarov témou citlivou a emotívnou. Príčinou je jej podobnosť s hymnou anglickou, náboženský podtón a ďalšie skutočnosti, ale to by bolo na celý blog... Pri Ženevskom jazere sme si hymnu so štyrmi slohami zaspievali vo francúzštine a ja vám ponúkam jej začiatočné slová:-)

Sur nos monts, quand le soleil
Annonce un brillant réveil...

Na našich horách, keď slnko

ohlasuje brilantné prebudenie...

Na záver ešte poznámka, dnes som prvýkrát písala blog na vynovenom portáli blog.sme.sk s novým textovým editorom. Ešte som ho pozorne nepreskúmala, preto sa ospravedlňujem za možné chybičky. V každom prípade, pribudla aj novinka pre vás čitateľov, kliknúť po prečítaní blogu na Páči sa mi:-)

Soňa Fröhlichová

Soňa Fröhlichová

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  91
  •  | 
  • Páči sa:  965x

Mám 57 rokov. Pred 12 rokmi som si začala klásť otázky typu: Vyhovuje mi rutina a stereotyp v ktorom žijem? Skúsim sa posunúť niekam inam? Budem ešte v 45-tich rokoch schopná poznávať novú krajinu, nájsť si prácu, priateľov, koníčky, nové výzvy a hlavne naučiť sa ďalší jazyk? Nebola to vždy prechádzka ružovou záhradou, ale podarilo sa. Voľba padla úplne náhodne na Švajčiarsko, ktoré by som Vám v mojich článkoch rada predstavila. Chcem v nich zúročiť poznatky a skúsenosti z môjho pôsobenia a neúnavného cestovania po celom Švajčiarsku. Zoznam autorových rubrík:  cestovanieSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu