reklama

Švajčiarsky Pilatus (2132 m) – tajomná Dračia hora, opradená legendami a ako bonus slovenský personál

Horský masív Pilatus je turistickým rajom v strednom Švajčiarsku.

Švajčiarsky Pilatus (2132 m) – tajomná Dračia hora, opradená legendami a ako bonus slovenský personál
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Túto legendárnu horu som navštívila minulý víkend a moje dojmy z nej sú neopakovateľné.

Komu by sa to nepáčilo? Romantická noc vysoko nad Luzernským jazerom, jasná obloha, hviezdy na dosah, veľa čerstvého vzduchu, pozorovanie východu a západu slnka, k tomu dva nádherné slnečné dni či 4-chodová gurmánska večera pri sviečkach a bohaté raňajky formou bufetových stolov. Dva dni a jedna noc ako v rozprávke:-)

Hotel Bellevue, vrch Esel, 2118 m
Hotel Bellevue, vrch Esel, 2118 m (zdroj: Christian Humbert)

Majestátna hora Pilatus sa nachádza v kantóne Luzern, zasahuje však aj do kantónov Obwalden a Unterwalden. Tvorí očarujúcu kulisu mestečku Luzern, priamo pri jazere Štyroch kantónov. Pôvod názvu jazera je zrejmý, rozprestiera sa na území štyroch kantónov. Luzernské jazero sa správne používa iba pre časť jazera v okolí rovnomenného mesta. S pôvodom názvu hory je to už komplikovanejšie, mýty s tým spojené sú vskutku zaujímavé. Vysvetlení sa ponúka viac, tu je niekoľko z nich. Horský masív pripomína ležiaceho draka, údajne horu obývali draci, ale pozor len tí dobrí:) So symbolom draka sa stretnete na každom suveníre z Pilatusu. Jaskyňu tu údajne stráži veľký skamenený muž – Pilat. Pileatus v latinčine znamená tiež zastretý mrakom a oblak nad touto horou je často prítomný. V neposlednom rade, legenda tiež hovorí, že tu našla miesto svojho posledného odpočinku postava dobre známa z Biblie Pontius Pilatus, rímsky prefekt provincie Judea. Ten odsúdil Ježiša Krista na ukrižovanie a s tým sa viaže jeden z frazeologizmov: Umývať si ruky ako Pilát. V stredoveku bol výstup na horu dokonca zakázaný, vzhľadom na množstvo strašidelných legiend, spojených s týmto mysterióznym miestom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
(zdroj: https://www.deviantart.com/)

Obrázok blogu

Hora ponúka množstvo turistických chodníkov s fantastickými výhľadmi na hrebene Álp. S ľahkosťou sme rozpoznali jeden z najkrajších horských masívov sveta s magickým trojlístkom Eiger, Mönch a Jungfrau, ktorý sme toto leto opätovne navštívili. Znalci hôr pri peknom počasí napočítajú až 73 vrcholov:-)

Výhľad na vrcholky Álp z Pilatusu
Výhľad na vrcholky Álp z Pilatusu (zdroj: Christian Humbert)

Obrázok blogu
Pohľad na hotel Pilatus-Kulm z kopca Esel pri východe slnka
Pohľad na hotel Pilatus-Kulm z kopca Esel pri východe slnka (zdroj: Soňa Frohlichová)

Nájdete tu výnimočné miesta na pozorovanie východu a západu slnka, stačí si vybehnúť na okolité kopce Oberhaupt a Esel.

Západ slnka, Oberhaupt
Západ slnka, Oberhaupt (zdroj: Christian Humbert)

Východ slnka, Esel
Východ slnka, Esel (zdroj: Soňa Frohlichová)

Zdatnejších turistov nadchne štvorhodinový výstup na Pilatus, od brehov jazera v Alpnachstad alebo z Kriens. Keď ste už na Pilatuse, výstup na najvyšší bod hory Tomlishorn trvá len 35 minút. Zaujímavý je i okruh v Dračej galérii, ktorý vedie čiastočne vnútrom hory.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Obrázok blogu

Na Pilatus je možné vyjsť zubačkou z dedinky Alpnachstad od mája do novembra, prípadne takmer celoročne kabínkovou lanovkou z Kriens. Jazda najstrmšou zubačkou sveta je neuveriteľným zážitkom. Jedinečný systém inžiniera Lochera z Zurichu používa dve ozubené kolesá, ležiace horizontálne oproti sebe, doplnené vodiacimi kolesami. Koľaje vedú celých 4 618 m po kamennom múre, aby bol dodržaný maximálny sklon 48%.

Zubačka začala premávať v roku 1889, čiže storočnicu oslávila v roku keď sa narodil dnes už môj 32-ročný syn. Neuveriteľné, vždy ma prekvapí, čo všetko priekopníci v tých dobách vymysleli i zrealizovali.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Zubačka
Zubačka (zdroj: Christian Humbert)

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Zaujímavý spôsob príchodu na Pilatus zvolila svojho času najmocnejšia žena sveta, kráľovná Viktória. Prababičku britskej kráľovnej Alžbety II. proste na horu vyniesli, v roku 1868. Svojim pobytom na Pilatuse chcela vzdať poctu manželovi, princovi Albertovi, ktorý miloval švajčiarske hory. Uskutočnenia tejto cesty sa žiaľ nedožil. Po kráľovnej Viktórii tu však zostala stopa. Reštaurácia, v ktorej si môžete dopriať už spomínanú gurmánsku večeru, nesie názov Queen Victoria.

Obrázok blogu

Toto magické miesto je dobre známe i milovníkom geológie, fauny a flóry. Žijú tu kozorožce, kamzíky, orly či rysy. Dokonca sa tu organizuje pozorovanie kozorožcov so sprievodcom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Kozorožie Safari
Kozorožie Safari (zdroj: pilatus.ch)

Na Pilatuse sa nelyžuje. V minulosti sa tu síce zjazdovka nachádzala, ale aktuálne sú tu známe skôr sánkarské dráhy, prípadne chôdza v snežniciach. Množstvo turistických chodníkov začína aj na medzistanici kabínkovej lanovky Krienseregg a Fräkmüntegg. Tu navyše môžete stráviť nezabudnuteľný deň v najväčšom lanovom parku stredného Švajčiarska.

Čo všetko nás teda čakalo na tomto pobyte? Balíček snov, vo forme prenocovania v hoteli Pilatus Kulm, spiatočný cestovný lístok z Alpnachstadu, 4-chodová večera a bufetové raňajky. Drink na privítanie, káva a čaj k dispozícii počas celého pobytu boli príjemným prekvapením. Samozrejme sme si nenechali ujsť východ a západ slnka, ktorý prebehol o 7h38 a 18h48. Presné časy nám dali hneď pri príchode na recepcii. Najväčším prekvapením však bolo, keď nás čašník privítal v reštaurácii bezchybnou slovenčinou a pri stole nás obsluhovala slovenská čašníčka Diana. Dokonca sa mi zdalo, že mi môj priateľ trochu závidel skutočnosť, že som si v jeho rodnej krajine v salóniku Queen Victoria nechala podrobne vysvetliť ponúkané menu v mojom rodnom jazyku:-)

Obrázok blogu

Večera lahodila očiam i žalúdku. Môj priateľ v sezóne "chasse" nikdy neodolá pochúťke z diviny, čo naozaj nie je nič pre mňa:-) Ja som si ako predjedlo vybrala tekvicový chlieb s tekvicovým tatarákom, zeleninou a sušeným mäsom, polievka bola zelerová s vanilkou a mandľami. Potom nasledovali zapekané knedle s hríbovým prívarkom a ako dezert gaštanová pena s čokoládou. Spoločne sme si pochutnali na červenom vínku, podával sa Merlot Ticino Biasca Premium DOC 2018 a chutil výborne...

Obrázok blogu

Na určitých turistických miestach ma fascinujú chvíle, keď turisti odídu poslednou lanovkou či zubačkou a zostávate na magickom mieste, so zopár vyvolenými – osamotení. Zrazu tam všetko patrí iba vám:-) Samozrejme sme to využili na krátke romantické prechádzky po okolí a preskúmali sme tiež, čo všetko ponúkajú útroby dvoch vzájomne prepojených hotelov. Objavili sme expozíciu historických fotografií z výstavby hotelov či zubačky, seminárne priestory či malé kino, v ktorom sme si privátne premietli film o Pilatuse. Vo vstupnej hale sme zostali nosmi nalepenými na výkladoch obchodu s luxusnými hodinkami typu: IWC, Longines, Omega či Bucherer. Každý si tu príde na svoje...

Takýto balíček služieb je dostupný aj pre Slováka so slovenským platom a ja ho vrele odporúčam. Ceny sa pohybujú s prihliadnutím na sezónu i výber hotela (Pilatus Kulm alebo Bellevue), najvýhodnejšiu cenu pre jednu osobu si viete vyskladať v hodnote 160 CHF. Napokon, keď to porovnáme s cenou podobného balíčka na Lomnickom štíte, ešte aj ušetríte:-) Nuž ale porovnávam neporovnateľné, na Lomničáku sme ešte o 502 m vyššie, ten je mimochodom dlhodobo v mojom Zozname želaní...

Pani Šarka Risch, zo spoločnosti Pilatus-Bahnen mi prezradila, že tieto ceny zostanú v platnosti ešte budúci rok, kedy sa plánuje i čiastočná odstávka lanovky z dôvodu veľkej revízie, od 10. januára do 18. februára 2022. Ak vám meno Šarka znie česky, nemýlite sa, aj táto milá osôbka mi bola nápomocná pri spoznávaní tohto jedinečného miesta.

Pridám ešte niekoľko zaujímavostí. Viete kde sa nachádzajú najvyššie položené Vianočné trhy v Európe? Práve Pilatus bude zastrešovať 40 stánkov švajčiarskych remeselníkov od 12. do 14. novembra, to bude určite nádherný zážitok...

Musím sa priznať, že som doteraz neprišla na chuť tradičnému švajčiarskemu hudobnému nástroju s názvom Alpský roh. Po zaznení tradičných tónov tohto dychového nástroja na Pilatuse, s úžasnou akustikou majestátnej hory som zmenila názor:-)

Obrázok blogu

Alpský roh síce odtrúbil našej návšteve, nás však čakala pútavá prehliadka mesta Luzern, blog je už v príprave.

Luzern
Luzern (zdroj: Christian Humbert)

Pôvod názvu hory Pilatus je teda nejasný, pôvod názvu švajčiarskych jednomotorových lietadiel Pilatus, ktoré sa tu neďaleko vyrábajú je jasnejší:-) Pozrite sa na toho krásavca...

Obrázok blogu
(zdroj: https://blogs.letemps.ch/)
Soňa Fröhlichová

Soňa Fröhlichová

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  91
  •  | 
  • Páči sa:  965x

Mám 57 rokov. Pred 12 rokmi som si začala klásť otázky typu: Vyhovuje mi rutina a stereotyp v ktorom žijem? Skúsim sa posunúť niekam inam? Budem ešte v 45-tich rokoch schopná poznávať novú krajinu, nájsť si prácu, priateľov, koníčky, nové výzvy a hlavne naučiť sa ďalší jazyk? Nebola to vždy prechádzka ružovou záhradou, ale podarilo sa. Voľba padla úplne náhodne na Švajčiarsko, ktoré by som Vám v mojich článkoch rada predstavila. Chcem v nich zúročiť poznatky a skúsenosti z môjho pôsobenia a neúnavného cestovania po celom Švajčiarsku. Zoznam autorových rubrík:  cestovanieSúkromné

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu