reklama

Mierotvorci Slovania alebo tradícia Svätoplukových prútov stále živá

Idea slovanskej vzájomnosti je prežitá. Rovnako ako mierumilovnosť slovanských národov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Hlásanie mieru a aktivity súčasných slovenských „mierotvorcov“ na čele s Ficom a fašistami majú s mierom pramálo spoločného. Asi tak ako tradícia Slovanskej miernosti. Oba tieto mýty sa viažu predovšetkým na hlavného nositeľa Slovanstva, Rusko. Tento už celý rok dokazuje svoju tradičnú miernosť na svojom bratskom ukrajinskom národe, porušujúc nielen územnú celistvosť samostatného štátu ale páchajúc úmyselné ohavné zverstvá, pričom pri slove zverstvo vedome krivdím zvieratám.

Ďalšími zástupcami „miernej slovanskej nátury“ sú Chorváti a Srbi. Zdokumentované vojnové hrôzy v Juhoslávii sú príliš silná káva.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nie je ale práve toto dôkazom toho, že Slovania – pravda, niektorí viac ako iní, sú naopak výbojnejší, bojovnejší, emotívnejší?

Podľa Sergiho Laru, autora sprievodcu po Slovensku, sú Česi germanizovaní Slovania, a teda majú logicky najbližšie k Nemcom. My, Slováci (čo sa mnohým nebude páčiť) máme mentalitou zas bližšie k Maďarom, sme teda spontánnejší a emotívnejší. Ja by som dodala aj ovplyvniteľnejší. Skôr bojazliví ako výbojní. Najvýbojnejší sú práve teraz slovenskí mierotvorci a to hlavne rečami (niekedy aj údermi pri pochode).

Okrem obdobia SNP počas 2.svetovej vojny sme si my, Slováci nevybojovali vlastne nič. Viezli sme sa na slovanskej vlne spolu s najbližšími bratmi Čechmi, až sme doplávali do prístavu prvého Československa, večná mu sláva.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Stačí sa pozrieť na odlišnosti Čechov a Slovákov, nehovoriac už o „náklonnosti“ Rusov a Poliakov, aby sme si všimli, že idea akejsi spoločnej črty Slovanov akosi pokrivkáva. Rozumieme si aj bez prekladov, ale tam niekde to končí.

Napriek tomu je tu idea slovanskej vzájomnosti naďalej prítomná, v škole sa o nej ešte stále vyučuje, žiaci o Slovanstve píšu referáty. Od čias Štúra ale pretieklo veľa vody a z jeho nadšenia myšlienkou slovanstva a rusofilstva by dnes isto rýchlo vytriezvel. V čase Štúra bolo Rusko stabilné, bolo kultúrnou veľmocou a pre Štúra aj paradoxne zárukou ochrany pred vtedy novou myšlienkou komunizmu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

K takpovediac slovanskému tradicionalizmu sa dnes zo sociálnych sietí a alternatívnych zdrojov pripájajú ruské holubice mieru, o láske veršujú milé, šťastné ruské deti a múdri muži nám odporúčajú svoje „logické“ vysvetlenia a ďalšiu „pravdivú“ literatúru. Málokomu dochádza, že ide o manipuláciu a hybridnú vojnu podporovanú Ruskou federáciou. Vzbudenie tak žiadanej emócie spolupatričnosti a bratskej lásky, má v dobe, keď sa Rusko stalo vyvrheľom sveta, cenu zlata. V našich spoluobčanoch to vzbudzuje akúsi starú, zabudnutú, historickú, emóciami opantanú vášeň, klamlivý pocit ochrany veľkým bratom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rusko je tak Slovákom stále blízke. Napriek rokom okupácie a vynútenej, znásilnenej lásky k nemu po rokoch opäť (alebo ešte stále) vzhliadajú. Navzdory tomu, že v tejto krajine, či už ju nazveme Sovietsky zväz či Rusko, je ekonomika postavená na nerastných surovinách. Vo svojej domácnosti nenájdete ruský či sovietsky produkt, a to pravdepodobne ani vtedy ak ste pamätníkom socialistickej éry. V krajine vládne tvrdá cenzúra. Sú tu jedny z najväčších sociálny rozdielov, mnoho ľudí na vidieku nielenže nemá žiadne cesty, ale ani splachovací záchod.

Nedávno som si pozrela miniseriál Chernobyl. Ak môžete, pozrite si túto sériu. Pochopíte, čo znamená „ľudej chvatit“. Ukáže vám na príklade obrovského nešťastia, ako sa cení ľudský život v Rusku (vtedy Sovietskom zväze), aj prečo pre pobaltské krajiny a Ukrajinu je jedinou alternatívou smerovanie na západ.

Možno by ste potom aspoň na chvíľu mohli byť vďační za to šťastie, že sme sa v poslednom preusporiadaní politických síl v Európe nestali prílepkom či súčasťou ruskej zóny vplyvu.

Ak nie je dostatočným mementom dnešná krvácajúca Ukrajina, pozrime sa na Podkarpatskú Rus, kedysi súčasť Československa, odtrhnutá od Slovenska Sovietskym zväzom. Kam sa pozrieme, tam badať, že Rusko nikde nekončí. Jeho hranice sú elastické, naťahovacie, rozpínavé. Rusko stále žije zo sentimentu svojej neexistujúcej ríše, neskôr nazývanej zväz Sovietskych socialistických republík. Otázka práva národu na sebaurčenie (ktorú už na Slovensku neriešime), je na Ukrajine žiaľ, opäť a trpko aktuálna.

Podľa Štúra alebo aj Svätopluka, treba ako tie prúty, držať pokope. Dôverčiví ľudia žijúci spomienkovým optimizmom socializmu v tom vidia naďalej slovanskú ideu. Tí s aspoň štipkou zdravého rozumu či kritického myslenia, naopak vidia, že sa máme zjednotiť ako demokratické spoločenstvo EÚ, ktorého sme mali česťou sa stať.

Tradícia lámania Svätoplukových prútov je však možno silnejšia a my sa delíme a delíme, nateraz v názoroch ale stále radikálnejšie. Napokon sa nám to môže stať osudným a tak ako si nikto nevedel v 21. storočí predstaviť vojnu v Európe, tak sa možno aj naše malé Slovensko zborí a stane (opäť) príveskom veľkého brata.

Napokon, keď už nič iné, Slováci by si mali uvedomiť, že sa nikdy nemali tak dobre ako posledné desaťročia. Možno so mnou nebudú niektorí dôchodcovia súhlasiť, ale to len pre fyziologickú amnéziu alebo preto, že boli za socíku mladí.

Ak vás už ani toto nepresvedčí, potom odporúčam vycestovať alebo rovno vysťahovať sa do Ruska. Tam si to potom s vašimi milovanými veľkými bratmi Slovanmi užijete.

Zdroje: https://www.postoj.sk/6657/ake-rusko-videl-stur

https://www.nitra.eu/9086/tri-pruty-krala-svatopluka

https://medziknihami.sk/clanky/wl-tochman-akoby-si-kamen-jedla/

Soňa Kallová

Soňa Kallová

Bloger 
  • Počet článkov:  87
  •  | 
  • Páči sa:  793x

Prírodný tvor a (preto) skeptik. Viac tu: https://plnielanu.zoznam.sk/rozhovor-sprievodkyna-sona-kallova/ Zoznam autorových rubrík:  Slovenská spoločnosťPamiatkyPolitikaSúladCestovanie a turistikaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu