reklama

Slovenská pošta

Na poštu chodím často. Väčšinou posielam poštu v rámci Slovenska, občas do Európy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (19)

Naposledy do USA. Slovenské poštovné je dnes už extrémne drahé a zvyšuje sa každých pár mesiacov.

Do zahraničia sa oplatí podať poštu v Rakúsku. Nepoistený list do 2 kg do EÚ vás na Slovensku vyjde 12 Euro. Ak ho pošlete z Rakúska, bude vás stáť len 6,5€. Podobne list do 1 kg do USA vás vyjde v Rakúsku 11, na Slovensku 14 Euro. Dokonca aj obyčajná listová zásielka do EÚ do hmotnosti 50 g stojí zo Slovenska 1,5€ a z Rakúska s vyššou hmotnosťou 75 g stojí 1,2€. A tak by som mohla pokračovať. Jediná služba cenovo porovnateľná so Slovenskom je vnútroštátna preprava.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Istý čas som poštu do zahraničia podávala v Kittsee. Z časových dôvodov to teraz už nerobím.

Slovenská pošta je jednoducho drahá. Asi sa zhodneme na tom, že to nebude vysokými platmi poštárok a poštárov, ani tých za okienkom. Nemám síce odborné znalosti v oblasti tohto typu dopravy ale ak v Rakúsku s oveľa vyššími platmi poštárov je pošta (do tej istej EÚ) lacnejšia, tak potom je tu niečo zle.

Možno chýbajú našej pošte žlté postbusy, ale skôr by som vsadila na slabú automatizáciu, zbytočnú byrokraciu, skostnatelé prístupy a možno aj nedostatočné zľavy pre online podaj zásielok. Inými slovami, z môjho laického pohľadu, Slovenskej pošte chýba optimalizácia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na našej pošte som už párkrát bola „vyhrešená“ vedúcou prevádzky, že mám v nesprávnej kolónke uvedenú adresu pre vrátenie. Tá tvorí súčasť mojej pečiatky a ak by som to chcela dať úplne presne do tej kolónky, kam to má ísť, musela by som lístok vypisovať ručne. Každý kto vie čítať pritom pochopí, kam ju má spätne doručiť. Okienku s vedúcou sa snažím odvtedy vyhýbať.

Vrátim sa k zásielke do USA. Vzhľadom na ceny Slovenskej pošty som teda zásielku poslala obyčajne. Jediný doklad, ktorý som obdržala, je doklad o výške poštovného. Žiadne číslo (to ostáva na balíku), ktorým by som ja alebo príjemca mohli zásielku sledovať. Keď som zistila, ako sa veci majú spýtala som sa pani za okienkom, či si môžem zásielku odfotiť, aby som vedela príjemcovi dokladovať, že som ju odoslala.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z vedľajšieho okienka sa ozvala vedúca, ktorá rázne zakročila s tým, že to je zakázané.

Nesmelo som sa spýtala, že teda keď sa nemôže fotiť na pošte, či si zásielku môžem odfotiť pred dverami. Akoby som naliala olej do ohňa.

Kričala na mňa, že v žiadnom prípade nesmiem vynášať a už vôbec nie fotiť poštou zaregistrovanú zásielku. Poštárka pri okienku, podobne ako ja, sklopila uši a ochotne mi aspoň opísala na nič nehovoriacu potvrdenku o cene za službu, číslo zásielky.

Doma som zistila, že toto číslo je vám ako aj prijímateľovi, ľudovo povedané, na 2 veci. V žiadnom systéme ho nedokážete sledovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Až neskôr som si uvedomila, že ja som predsa (draho) platiaci zákazník. Už nie som školáčka, ktorá vyviedla neplechu a učiteľka ju vykričí. Ako je vôbec možné, že sa nejaká vedúca poštovej pobočky takto správa ku zákazníčke?

Chápem, asi som chcela porušiť strategické predpisy Slovenskej pošty. Ale ak by aj vedúca pobočky bola v plnom práve (lebo možno bola), pošta by za ťažké peniaze, ktoré od nás vyberá, mala preškoľovať svojich ľudí v proklientských komunikačných technikách. Lebo všetko sa dá povedať aj inak a 30 rokov po socíku by to predsa len chcelo iný prístup. Ale zase, prečo by sme čakali, že bude fungovať vedúca na pošte, keď v tomto štáte nefunguje mnoho iného...ale to je už na iný blog.

PS1: Chvalabohu dnes už existujú služby ako Packeta alebo Zaslat.sk, aj keď len lokálne.

PS2: Mimochodom, vďaka Slovenskej pošte ktorá nedoručuje na miesto môjho trvalého pobytu, som prišla o jeden a pol roka prídavkov na dieťa. Jednoducho mi list, ani žltý lístok od Úradu PSVR nedoručili. Keď som sa na poštu chodila pýtať, či tam nemám poštu, nič tam nebolo. Kým som zistila, že mi na účet mesačne nechodí tých spásonosných 25 Euro od štátu, prešli 2 roky. Spätne ich Úrad vyplatí len pol roka...

Soňa Kallová

Soňa Kallová

Bloger 
  • Počet článkov:  87
  •  | 
  • Páči sa:  793x

Prírodný tvor a (preto) skeptik. Viac tu: https://plnielanu.zoznam.sk/rozhovor-sprievodkyna-sona-kallova/ Zoznam autorových rubrík:  Slovenská spoločnosťPamiatkyPolitikaSúladCestovanie a turistikaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu