reklama

Na Štúrovej nič nové...

Ak platí, že všetko zlé je na niečo dobré, potom musel byť môj krátky pobyt na katedre žurnalistiky predzvesť výhry v lotérii.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Na Štúrovej ulici v Bratislave nehnije len pretiahnutý (nie raz a nie jedným človekom) projekt električkovej trate. Sídli tam totiž jedna inštitúcia, ktorá žne len jeden úspech a to v totálnej deštrukcii pedagogických hodnôt. Ak sa totiž jej zamestnanci nazývajú učiteľmi a zároveň úmyselne sabotujú aktualizáciu študijného programu, potom je to urážka pre všetkých naozajstných učiteľov. Česť výnimkám...a vlastne nič.

Žurnalistika ako taká, sa vo svojej podstate študovať nedá. Aspoň nie na Slovensku. To, že viete od kedy, prečo a vďaka komu začali vychádzať Suddeutsche Zeitung Magazin z vás novinára nespraví. Je to jeden z odborov, kde platí ,,ak to chceš robiť, tak to rob“. A čo sa nedá študovať sa logicky nedá ani učiť. Ako lego tu zapadá ďalšie ľudové pravidlo: ,,Tí, čo to vedia, tak to robia a tí čo to nevedia, tak to učia.“ Ale aj tí, čo to nevedia musia z niečoho žiť. Teóriou sa dá naplniť všetko, tak prečo z toho 50 rokov nežmýkať čo to dá? Prečo by títo ľudia mali mať čo i len jediný dôvod zaujímať sa o budúcnosť a úroveň slovenskej žurnalistiky? Prečo by svojou pasivitou nemohli trošku pomôcť ľuďom, ktorí majú z novinárov najväčší strach?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jediné čo ma prekvapuje na súčasnom dianí na katedre je to, ako sa tomu všetci čudujú. Ak to tak bolo už v roku 2010, keď som tam ešte ako mladý človek plný ideálov nastúpil, bolo tomu tak aj predtým a asi to tak aj ostane. Áno aj vtedy sme sa učili zbytočné teoretické žvásty, len aby sa dodržal študijný plán. Áno aj vtedy bol rozvrh postavený tak, aby sme nemali absolútne žiaden čas na prax. Aktuálne medializovaná kauzička s drsným Jarkom opäť len ukazuje prstom na jeden problém. Na ten problém a na mnoho ďalších poukazovali už moji rovesníci, v čase keď som už na katedre nebol. A nič sa nezmenilo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Momentálne sa na Štúrovej búri nová generácia novinárov. Predpokladám, že tomu z časti dopomohla i davová psychóza učiteľských štrajkov, čo môže byť len plusom. Jasný signál nespokojnosti širokej masy voči systému vie byť dobrým základom. Mladá krv si otvorila hubu, kocky sú hodené a už niet cesty späť. Útok na režim, ktorý tam panuje, môže niektorým skomplikovať cestu k titulu. Už teraz však preukázali viac odvahy ako všetky predošlé ročníky dokopy. Už teraz sú novinármi. Aspoň z časti. Kto sa ale bude touto petíciou zaoberať a akú bude mať motiváciu vystúpiť z komfortnej zóny? Kto odblokuje inštitút, ktorý učí ľudí ako strážiť demokraciu? Kto urobí ten prvý krok v revolúcii školstva? 

Patrik Sopóci

Patrik Sopóci

Bloger 
  • Počet článkov:  2
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Študent žurnalistiky a masmediálnej komunikácie, barman v Cafe Axioma, fotograf, hráč ultimate frisbee, milovník filmov a piva. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu