
Čo je Quinoa (čítajte: kinoa)?
O quinui sa hovorí, že je to andská pseudo-cereália. Nepatrí totiž medzi zrnoviny, hoci sa používa rovnakým spôsobom, ako obilniny. Quinoa sa pestuje vo výškach 2500 až 4000 metrov nad morom, kde je možné vypestovať len veľmi málo druhov plodín. Quinoi sa v týchto oblastiach darí vďaka intenzívnej poľnohospodárskej aktivite Inkov, ktorí vyšľachtili odrody s väčšími zrnami znášajúcimi chlad a vysokú nadmorskú výšku.
Quinoa obsahuje podľa odrody 16 % až 23 % bielkovín, vysoký podiel aminokyselín ako lysin (dôležitý pre tvorbu enzýmov, hormónov, pri liečbe herpesu, detoxikácii od olova, pre vývin mozgu), ale aj algidinu a histidinu – nenahraditeľných aminokyselín pri vývoji človeka počas detstva. Obsahuje aj minerály ako železo, vápnik, fosfor a mnoho vitamínov, pričom je chudobná na tuky a neobsahuje GLUTEN.
Zakázané zrno.
Quinoa je predovšetkým posvätné zrno Inkov. Inkovia túto rastlinu vyšľachtili a rozšírili, vďaka čomu sa v súčasnosti pestuje vo všetkých krajinách, ktorých územie kedysi patrilo inkskému impériu.
Quinoi sa kvôli jej výživnej hodnote hovorilo aj “zrno matky”. Okrem toho, že sa používala ako potravina, bolo to aj posvätné zrno využívané liečiteľmi na liečenie rôznych chorôb. Rovnako ako listy koky, používali liečitelia quinou aj pri rôznych ceremóniách. Počas španielskej nadvlády bolo preto zakázané quinou pestovať.
Smerom do vesmíru
Vďaka svojim vlastnostiam NASA vybrala quinou ako potravinu vhodnú pre dlhotrvajúce vesmírne lety a na kultiváciu v uzavretých systémoch, ktoré by prípadne mohli používať prvé kolónie ľudí na iných planétach.
V súčasnosti
Quinua je významnou potravinou v andských krajinách ako Peru, Bolívia, Ekvádor, Kolumbia, Čile a Argentína. Pripisujú sa jej liečivé účinky najmä pri krvácaní, cukrovke, migrénach, vykĺbeniach. Používa sa tiež na výživu pretekárskych koní.
Existuje projekt FAO – OSN, aby sa Quinua pestovala v Himalájach, v Indii a v iných chudobných krajinách.
Kde ju nájdete a ako ju použiť?
Quinuu je možné kúpiť aj na Slovensku v obchodoch so zdravou výživou. Používa sa do polievok (pozor, nedávať veľa, lebo veľmi napučí!), alebo sa z nej robia prívarky (varí sa s veľkým podielom vody) a keď je už mäkká, pridá sa zápražka a prípadne syr, alebo vajíčko. Po uvarení sa z nej môžu urobiť placky zmiešaním s múkou a vajíčkom, alebo fašírky zmiešaním s mäsom (Ja ju milujem).
V Spojených štatoch je teraz boom okolo Quinoi. V internetovom obchode „Amazon“ som videl tucty kníh s receptami s Quinou. Nedávno v TV v seriáli Kosti, Dr. Brennanová varila doma našu Quinou.
Ak Chcete vedieť viac o quinoi, môžete navštíviť stránku FAO venovanej roku Quinoy.