Kôstka z avokáda – využitie
Urobili ste si avokádový puding alebo guacamole a zostala vám kôstka. Bežne ju asi vyhodíte, alebo kompostujete. Ponúkame Vám niekoľko tipov na jej využitie.
1. Konzumácia kôstky z avokáda – áno či nie?
Kôstka z avokáda obsahuje množstvo výživných látok:
Antioxidanty – Kôstka obsahuje viac ako 70 % antioxidantov, ktoré sa nachádzajú v celom ovocí. Antioxidanty posilňujú imunitný systém a pomáhajú predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam, regulujú vysoký krvný tlak, znižujú hladinu cholesterolu a zabraňujú mŕtvici.
Kôstky (aj šupky) obsahujú vysoké hladiny antioxidantov, ako sú katechíny a prokyanidíny, ktoré pôsobia protizápalovo. Znižujú bolesť kĺbov, opuchy, stuhnutosť a stratu funkcie kĺbov spojenú s artritídou.
Majú tiež veľa antioxidačných fenolových zlúčenín, ktoré môžu hrať významnú úlohu pri prevencii rôznych degeneratívnych ochorení, rastu nádorov a kardiovaskulárnych ochorení. Môžu tiež pomôcť znížiť zápalové stavy, cukrovku a posilniť imunitu.
Tak ako zelený čaj, kôstka z avokáda obsahuje polyfenoly, čo sú mikroživiny, ktoré môžu hrať úlohu pri prevencii rakoviny a kardiovaskulárnych ochorení.
Kôstka má veľmi vysoký obsah draslíka. Čím mladšie (menej zrelé) je ovocie, tým vyšší je obsah draslíka. Obsahuje tiež významné hladiny fosforu, ale nie také významné ako draslíka.

Riziká konzumácie kôstky z avokáda
Existujú obavy, že niektoré rastlinné zlúčeniny v semene avokáda, ako sú inhibítory trypsínu a kyanogénne glykozidy, môžu byť škodlivé (1). Testy bezpečnosti semien avokáda sú v počiatočných štádiách a obmedzujú sa na štúdie na zvieratách.
Zistilo sa, že kôstka z avokáda môže byť vo veľmi vysokých dávkach škodlivá pre myši a potkany a nie je známe, či je bezpečná na konzumáciu pre ľudí.
Konzumácia kôstky z avokáda – ako na to
Ak sa napriek vyššie uvedenému rozhodnete kôstku konzumovať, najlepšie je ju vysušiť (môžete aj v rúre), následne rozrezať a pomlieť. Zomletý prášok môžete použiť napríklad do smoothie, čaju, omáčky, či dresingu.
2. Kôstka z avokáda a nezmazateľný atrament
Historicky sa výťažky z kôstok avokáda používali ako atramenty a potravinárske farbivá.
Vložte kôstku z avokáda do hrubšieho plastového vrecka a rozdrvte ju pomocou niečoho ťažkého, ako je kladivo alebo tehla. Mliečna tekutina, ktorá vyteká, sa po vystavení vzduchu zmení na červenú alebo čiernu. Do tejto tekutiny ponorte kaligrafické pero alebo tenký štetec a použite ho na písanie alebo maľovanie na list papiera.
Ďaľších 8 tipov na využitie kôstky z avokáda sa dočítate v pokračovaní článku: Kôstka z avokáda – využitie
Mohlo by Vás zaujímať:
Vitamín D + A – prevencia pred autoimunitnými ochoreniami
Ako znížiť vysoký krvný tlak? 21 účinných stratégií
14 overených tipov na dobrý spánok
Okuliare na počítač. Ktoré počítačové okuliare fungujú? Prečo ich potrebujete.
Otužovanie – tajná zbraň k imunite, chudnutiu a dlhovekosti
Ketodiéta – benefity pre zdravie
Hemoroidy. Príčiny a liečba. Účinná pomoc aj na doma.
Ako zvrátiť chronické a autimunitné ochorenie?
Škorica a jej účinky. Čo dokáže škorica? 10 benefitov