Pálenie záhy – pyróza – reflux – GERD. Čo pomáha a ako sa zbaviť pálenia záhy?

Čo pomáha na pálenie záhy? Čo je najčastejšia príčina pálenia záhy? Dozviete sa, ako sa zbaviť pálenia záhy.

Pálenie záhy – pyróza – reflux – GERD. Čo pomáha a ako sa zbaviť pálenia záhy?
Pálenie záhy - pyróza. (Zdroj: pexels.com)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Čo je pálenie záhy (pyróza, reflux, GERD)?

Pálenie záhy (tiež pyróza alebo kyselinový reflux) je pocit, ktorý príde po jedle, zväčša po zjedení ťažšieho jedla. Človek môže cítiť tlak za hrudnou kosťou, pálivú bolesť v hrdle a niekedy aj kyslú alebo horkú chuť v ústach. Stav môže byť sprevádzaný aj grganím, kašľom či vracaním.

Ako vzniká pálenie záhy?

Pálenie záhy nastane vtedy, keď sa natrávený obsah žalúdka (obsahuje aj žalúdočnú kyselinu), vracia späť do pažeráka a niekedy až do hrdla. Výstelka pažeráka a hrdla nie je tak dobre chránená ako výstelka žalúdka, preto môže žalúdočná kyselina podráždiť tieto sliznice. Príznaky môžu trvať niekoľko minút až niekoľko hodín.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pálenie záhy – príčiny

Pálenie záhy a tehotenstvo

Počas tehotenstva pocíti takmer 75 percent žien pálenie záhy. Väčšina až ku koncu tehotenstva. Dôvody:

  • V treťom trimestri tehotenstva je už bábätko dosť veľké, tlačí na orgány v brušnej dutine matky a teda dochádza aj k utláčaniu žalúdka, ktorého obsah sa môže vrátiť späť do pažeráka.

  • Počas tehotenstva sa zvyšuje hladina hormónu progesterón a tento uvoľňuje svaly. To zahŕňa aj kruhový sval – zvierač, ktorý je umiestnený pri vstupe do žalúdka. Keď je vďaka vyššej hladine progesterónu uvoľnený, môže sa obsah žalúdka ľahšie vrátiť do pažeráka.

Pálenie záhy a GERD (gastroezofágová refluxná choroba)

Keď máte pálenie záhy a ďalšie spomínané príznaky často, môžete dostať diagnózu gastroezofágová refluxná choroba – GERD. Pr dlhšom neliečenom pálení záhy môže spätný tok žalúdočnej kyseliny spôsobiť napríklad zúženie, vredy, rakovinu pažeráku či poškodenie pľúc.

Pálenie záhy – ostatné príčiny

  • konzumácia veľkého množstva jedla, ktoré môže spôsobiť vyššiu tvorbu kyseliny alebo tlačiť na obsah žalúdka a spôsobiť unikanie žalúdočnej kyseliny,

  • nedostatočný odstup konzumácie jedla ped spánkom – jedlo je ešte v žalúdku a keď si človek ľahne, kyselina ľahšie unikne smerom nahor,

  • príliš rýchle jedenie, keď žalúdok nestíha regulovať množsvo kyselín,

  • niektoré jedlá môžu mať uvoľňujúci účinok na zvierač žaludka – mäta či čokoláda,

  • mastné jedla zostávajú v žalúdku dlhšie – t.j. žalúdok sa vyprázdni neskôr a to zvyšuje riziko spätného toku žalúdočnej kyseliny,

  • nosenie tesného oblečenie, ktoré môže tlačiť na žalúdok,

  • alkohol a kofeínové nápoje spôsobujú vyššiu kyslosť v žalúdku,

  • nadváha, fajčenie a niektoré lieky zvyšujú tvorbu žalúdočnej kyseliny,

  • rýchla konzumácia jedla, nedostatočné požutie potravy

Nízka tvorba žalúdočnej kyseliny – najčastejšia príčina refluxu?

Pokračovanie ćlánku tu.

Mohlo by Vás zaujímať:

Ako zlepšiť trávenie? Nedostatočná tvorba žalúdočnej kyseliny

O výhodách ketogénnej stravy

Histamínová intolerancia – príznaky, lieky, strava a príčina

Vplyv svetla na zdravie

Máte dosť minerálov v strave? Príčiny nižšej nutričnej hodnoty potravín

Skryť Vypnúť reklamu

Ako využiť svetlo na zvýšenie energie, nálady a výkonu?

Ako si pomôcť pri liečbe virózy a chrípky?

Užívate Euthyrox, L-thyroxin a stále máte HYPO ťažkosti? Lepšia liečba zníženej funkcie štítnej žľazy

Zuzana Srncová Gajdošova

Zuzana Srncová Gajdošova

Bloger 
  • Počet článkov:  17
  •  | 
  • Páči sa:  34x

Všetci musia vedieť, že prostredie má zásadný vplyv na zdravie. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

6 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Róbert Ďurec

Róbert Ďurec

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Skryť Zatvoriť reklamu