Kde vedie cesta v dnešnej gastronómií

Uvedomujeme si čo jeme? Babka neraz vravievala: „To, čo je doma uchované a vypestované je najzdravšie“.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

V okolitých dedinách, aj u nás na dedine si od detstva pamätám, ako sme doma každý rok v sude tlačili kapustu, ktorú sme vypestovali v záhrade. V tom čase bolo obľúbené varenie gulášu a zabíjačky. Skoro v každom dvore sa chovala krava.

V dnešnej dobe sa presadzuje otvorený oheň. Pri týchto príležitostiach si získava zelenina svoje miesto. Cez fermentáciu (kefír, kvasená kapusta, zakysanka, kvasené uhorky), po lokálnosť - dáva sa prednosť domácim výrobkom, domácim vajíčkam a doma sa pestujú, aj bylinky. Udomácňuje sa: „zo záhrady do kuchyne, z farmy na stôl, čím bližšie vypestovaná zelenina, tým lepšie.“ Zelenina si stále viac nachádza svoje miesto, tak isto aj sezónne potraviny v našej domácnosti. Uvedomujeme a vyberáme si jedlo ktoré konzumujeme.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Raz som čítala ako Bulhari sa dožívajú vysokého veku, 119, 114, 109, 104 rokov a skoro každý má osemdesiatku za sebou. Pijú mlieko, nevynechajú ani jeden deň bez jogurtu. Jedia veľa ovocia a zeleniny, čo sa im v záhrade a na poli urodí. 

 Ako sa stravujeme

V pamäti mi utkvel výraz: „Jeme preto, aby sme žili, nežijeme preto aby sme jedli“.

  • Dnešná doba je uponáhľaná a plná nových technológií. Vidím to nielen na svojich deťoch, ako pri stolovaní chcú mať mobil v ruke. Veď prečo nie, robíme to aj my, dospelí.

  • Občas si vezmeme k sledovaniu televízneho programu chipsy alebo inú „chuťovku“. Ale pozor bezmyšlienkovitému napchávaniu sa rôznymi „hlúposťami“. Toho by sme sa mali bezpodmienečne (vedome) vyvarovať.

  • Deti majú vo zvyku povedať „mama mám chuť na niečo sladké“. Veď aj my dospelí máme chuť na keks alebo čokoládu, veď dôvod sa vždy nájde. Spýtame sa (vedome) či sme naozaj hladní alebo len smädní.

  • Občas sme nervózni. Aj vy? Keď sa niečoho obávame, tak väčšinou preto lebo sa staráme, ako to dopadne.

Pôžitok z jedla máme vtedy, keď ho pri konzumovaní vnímame všetkými zmyslami a nerozptyľujeme sa. Snažíme si ho vychutnať, mať naň dostatok priestoru. Nie vždy to ide, hlavne, keď sme v práci.

ja_som_vzor
ja_som_vzor (zdroj: Alena Srogoňová)

Vedomé stravovanie

Vieme, určite veľa vecí, čo nám škodí a čo nie. Uvedomujeme si to, len otázka znie: „Či si to vedome vieme aj uplatniť?“

Skryť Vypnúť reklamu
  • keď cítime, „že na más niečo lezie“ (manžel to určite nie je), sme chorí, tak vedome cítime, že nám nechutí jesť, tak aspoň veľa pijeme

  • v zime je nám zima, na Orave o to tuhšia, tak vedome si vypijeme teplý čaj s medom, určite si dáme teplé jedlo alebo nápoj na zahriatie

  • predstavte si v lete, keď je nám horúco zalezieme do tieňa, máme chuť na niečo studené, tak vedome vypijeme nápoj, jedlo na schladenie

  • chodíme do fitnes centra, alebo do posilňovne,  tak vedome pijeme proteínový nápoj

  • ak chudneme, tak vedome jeme viac zeleniny, diétne sa stravujeme

  • čistíme si telo, tak vedome pijeme zeleninové šťavy

  • väčšinou muži tvrdo pracujú, tak vedome si dajú mäso lebo dáva telu energiu, aby vládali

Viete, ktoré jedlo nám dobíja energiu a z ktorého sme unavený?

Aké jedlo nám ovplyvňuje vedomie a psychiku?

Čoho sa máme vyvarovať, aby naša strava bola plnohodnotná?

Alena Srogoňová

Alena Srogoňová

Bloger 
  • Počet článkov:  1
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Vyštudovala som oblasť gastronómie. Mojím koníčkom je fotografovanie, píšem blog a pracujem ako virtuálna asistentka. V roku 2020 som sa stala spisovateľkou rozprávkovej knižky. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

3 články
Róbert Ďurec

Róbert Ďurec

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Skryť Zatvoriť reklamu