reklama

EU a roboty

10 najväčších firiem v oblasti robotizácie vo svete.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

1. Midea Group – Čína

2. Denso Corporation – Japonsko

3. ABB – Švajčiarsko

4. Nvidia – USA

5. Yamaha Motors – Japonsko

6. Zebra Technologies – USA

7. Fanuc – Japonsko

8. Yaskawa – Japonsko

9. iRobot – USA

10. Universal Robots Technologies – Dánsko

Ako vidíme, prvá firma z EU je až na 10. mieste. Krajiny, kde vývoj napreduje rýchlejšie (Japonsko, USA, Čína), získali výrazný technologický náskok.

V posledných rokoch sme svedkami rýchleho rozvoja technológií, ktoré menia spôsob, akým pracujeme a podnikáme. Robotizácia a automatizácia sú dva fenomény, ktoré majú významný vplyv na ekonomiku. Roboty a automatizované systémy môžu vykonávať prácu rýchlejšie a presnejšie ako ľudské pracovné sily, čo vedie k zvýšeniu produktivity a efektívnosti, môžu zabezpečiť konzistentnú a presnú kvalitu výrobku, môžu vykonávať prácu za nižšie náklady ako ľudské pracovné sily. Niektoré typy práce, ako napríklad práca v nebezpečných alebo škodlivých podmienkach, môžu byť vykonávané robotmi bez rizika pre zdravie a bezpečnosť ľudí. Investície do výskumu a vývoja v oblasti robotizácie a automatizácie môžu viesť k vývoju nových technológií, ktoré môžu byť použité v iných oblastiach ako napríklad v medicíne, doprave, energetike atď.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zavedenie robotov a automatizovaných systémov môže viesť k zníženiu pracovného času pre zamestnancov, roboty a automatizované systémy môžu vykonávať najťažšie a najnepríjemnejšie práce, čo povedie k zvýšeniu kvality života zamestnancov.

Je dôležité, aby bolo prijatých viac opatrení na minimalizáciu negatívnych vplyvov robotizácie a automatizácie a aby boli zamestnanci dostatočne podporovaní v procese transformácie. Aj keď robotizácia a automatizácia prinášajú mnoho prínosov pre ekonomiku a pracovné sily, je potrebné brať do úvahy aj ich vplyv na zamestnancov a prijímať opatrenia na ich ochranu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dnešný ekonomický model vyčerpal svoje možnosti. Názor, že treba zabezpečiť plnú zamestnanosť, už nie je správny. Ekonomika musí spotrebiteľom poskytovať produkty a služby. A skrátiť pracovný čas. Využitím robotov sa zníži potreba pracovnej sily na minimum.

Rozvoj automatizácie a robotiky prehodnotí mnohé dogmy. Novým normálom bude nepodmienený príjem. Zaniknú nielen pracovné miesta, ale aj firmy. Majiteľom budú generovať zisk, ale nebudú plniť svoju sociálnu úlohu – zamestnávať ľudí. Keď roboty bude riadiť AI, veľa firiem nebude potrebných.

Kde začať? V regiónoch - kde tisíce malých podnikov vykonávajú rovnaké úlohy - poľnohospodárstvo, potravinárstvo, stavebníctvo, maloobchod, sklady, služby ...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A hlavne potrebujeme politikov, ktorí budú presadzovať víziu technologickej spoločnosti. Mimochodom, došlo by k brexitu, keby EÚ mala trojdňový pracovný týždeň, 4-hodinový pracovný čas a nepodmienený príjem?

Blog bol napísaný s využitím umelej inteligencie OpenAI.

Jozef Stasík

Jozef Stasík

Bloger 
  • Počet článkov:  57
  •  | 
  • Páči sa:  298x

Čitateľ, ktorý sa raz za čas vyjadrí aj na blogu. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu