reklama

EU v mobile

Index digitálnej ekonomiky a spoločnosti (DESI) monitoruje celkovú digitálnu výkonnosť Európy

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Index digitálnej ekonomiky a spoločnosti (DESI) monitoruje celkovú digitálnu výkonnosť Európy a sleduje pokrok krajín EÚ v oblasti ich digitálnej konkurencieschopnosti. V roku 2022 sme na čestnom 23. mieste. A žiadne zlepšenie sa nečrtá.

Postavenie mnohých štátov by sa však v niektorých ukazovateľoch mohlo radikálne zlepšiť. A je to v možnostiach EU. Každá z 27 krajín digitalizuje svoju krajinu a štátnu správu samostatne. Tento proces však môže byť predražený, pretože každá krajina robí to isté ako 26 ďalších krajín. Digitalizáciu štátnej správy by mohla prevziať EU. Alebo systém odkúpiť od krajiny, ktorá je v digitalizácii najďalej. Týmto spôsobom by sa mohli využiť skúsenosti a výsledky iných krajín. Projekt by bol zložený z tematických modulov a každý štát by si mohol vybrať potrebné moduly.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Geopolitický význam digitalizácie štátnej správy je tiež dôležitý. Čína v súčasnosti stavia železnice a cesty v Afrike a Ázii, čím získava vplyv v týchto regiónoch. EU môže ponúknuť moduly digitalizácie krajinám Afriky, Latinskej Ameriky a Ázie zdarma. Táto pomoc by bola pre tieto krajiny obrovská a väčšia ako mnohé rozvojové projekty. Výhody pre EU by boli zrejmé - získanie nových trhov, zlepšenie hospodárskych a diplomatických vzťahov s týmito krajinami a upevnenie vplyvu EU v medzinárodnej politike.

Digitalizácia štátnej správy by mohla byť významným krokom pre EU. Proces digitalizácie by mohol byť efektívnejší a lacnejší, keby ho prevzala EU a poskytla ho ako moduly iným krajinám. Tým by sa tiež posilnil geopolitický vplyv EU v rôznych častiach sveta.

Jozef Stasík

Jozef Stasík

Bloger 
  • Počet článkov:  57
  •  | 
  • Páči sa:  298x

Čitateľ, ktorý sa raz za čas vyjadrí aj na blogu. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu