reklama

M-Pesa - Ako jednoduchá mobilná platba ovplyvnila krajiny Afriky

M-Pesa je platobná služba, ktorá vznikla v Keni.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Táto služba bola prvýkrát spustená v roku 2007 a odvtedy sa rozšírila do mnohých ďalších afrických krajín.

M-Pesa sa používa prostredníctvom SMS správ alebo pomocou aplikácie, ktorú si môžu používatelia stiahnuť do svojich mobilných telefónov. Aby mohli používať službu, musia sa zaregistrovať a vložiť peniaze na svoj účet v M-Pese. Potom môžu posielať a prijímať peniaze od iných používateľov, platiť účty, alebo si vybrať peniaze v jednej z mnohých prevádzok M-Pesa po celej Keni. Používatelia môžu jednoducho zadať telefónne číslo príjemcu a poslať peniaze prostredníctvom SMS správy. Tiež môžu jednoducho prijať peniaze prostredníctvom svojho mobilného telefónu, čím sa eliminuje potreba chodiť do banky alebo používať iné formy platby.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V roku 2021 mala M-Pesa viac ako 250 miliónov registrovaných používateľov po celom svete, z toho viac ako 30 miliónov len v Keni. Táto platobná služba sa stala jedným z najpopulárnejších spôsobov platby v krajinách, kde sa používa, pretože je jednoduchá, rýchla a bezpečná.

Služba M-Pesa má veľký sociálny a ekonomický význam pre kenskú spoločnosť. Pomáha zlepšovať životy tých, ktorí sú odkázaní na hotovosť a umožňuje im jednoduchšie posielať a prijímať peniaze, platiť účty a robiť nákupy. M-Pesa prispela k rozvoju malých a stredných podnikov v krajinách, kde sa používa. Podľa štatistík, viac ako 80% malých a stredných podnikov v Keni prijíma platby prostredníctvom M-Pesa. Táto platobná služba im umožňuje prijímať platby od svojich zákazníkov bez nutnosti mať bankový účet, čo im umožňuje rozšíriť svoje podnikanie a zvýšiť svoj príjem.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

M-Pesa tiež prináša úžitok pre kenskú ekonomiku ako celok, pretože umožňuje rýchlejšie a efektívnejšie posielanie peňazí medzi rôznymi časťami krajiny, čo môže prispievať k zlepšeniu životných podmienok pre ľudí v chudobných oblastiach.

M-Pesa tiež prispela k vzniku nových obchodných príležitostí a služieb, ako napríklad platby v obchodoch, platby za služby, ako je elektrina a voda, a dokonca aj investície do akcií. Táto platobná služba tiež pomáha znižovať nebezpečenstvo chudoby a sociálneho vylúčenia pre ľudí v chudobných oblastiach, pretože im umožňuje pristupovať k finančným službám, ktoré by inak neboli dostupné. Mnoho ľudí v Afrike žije v odľahlých oblastiach, kde nie sú k dispozícii bankové služby.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

M-Pesa je príkladom toho, ako môže technológia pomôcť zlepšiť životy ľudí v chudobnejších krajinách.

Blog bol napísaný s využitím umelej inteligencie OpenAI.

Jozef Stasík

Jozef Stasík

Bloger 
  • Počet článkov:  57
  •  | 
  • Páči sa:  294x

Čitateľ, ktorý sa raz za čas vyjadrí aj na blogu. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu