reklama

Niekto zhasína a niekto myslel dopredu

Približne 75% samospráv vyplo osvetlenie, pretože štát nerieši ceny energie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Približne 75% samospráv vyplo osvetlenie, pretože štát nerieši ceny energie. Dokonale absurdné, ale pre Slovensko príznačné. Od vstupu do EU prišlo na Slovensko cez eurofondy 30 miliárd EUR. Často sa píše, že časť z nich sa nedarí vyčerpať. Ďalšia časť sa premrhá na nezmyselné projekty a tak máme namiesto obnoviteľných zdrojov ľahko obnoviteľné provízie. Na investície do solárnych a veterných elektrární a tiež do tepelných čerpadiel bolo času aj peňazí viac ako dosť.

V Rakúsku to robia inak a rozdiel si všimnete už na hraniciach, kde vás víta les turbín. Fungujú tam komunitné projekty veterných a solárnych elektrární zamerané na zapojenie miestnej komunity do výroby zelenej energie. Tieto projekty sú často realizované prostredníctvom spoločností alebo organizácií, ktoré zastrešujú skupinu obyvateľov, ktorí sa rozhodli investovať do výroby energie. Účastníci projektu získavajú podiel z výroby a môžu tak znížiť svoje náklady na elektrinu. Okrem toho, tieto projekty prispievajú k rozvoju miestnej ekonomiky. Vláda podporuje komunitné projekty prostredníctvom dotácií a zjednodušených administratívnych postupov pre získanie povolení. Podľa nedávnych údajov bolo v Rakúsku vyrobených viac ako 75% energie z obnoviteľných zdrojov, pričom komunitné projekty tvorili približne 10% celkového objemu výroby. Okrem toho, počet komunitných projektov stále rastie, čo svedčí o záujme jednotlivcov o aktívne zapojenie sa do výroby zelenej energie. V Nemecku to funguje podobne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je to jednoduché, takto sa správajú dobrí hospodári a obyvatelia rakúskych a nemeckých miest potom nemusia chodiť potme.

Internet má dnes každý. A keď celý svet už dlhú dobu vie, že sa treba preorientovať na zelené zdroje, tak to môže vedieť aj slovenský starosta alebo primátor. Navyše, a to je to najpodstatnejšie, ide o investície do technológií, ktoré sú rýchlo návratné.

Blog bol napísaný s využitím umelej inteligencie OpenAI.

Jozef Stasík

Jozef Stasík

Bloger 
  • Počet článkov:  57
  •  | 
  • Páči sa:  294x

Čitateľ, ktorý sa raz za čas vyjadrí aj na blogu. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu