reklama

Prečo nemôžeme byť Singapurom?

Pred časom očaril obyvateľov Slovenska Projekt Singapur.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Pred časom očaril obyvateľov Slovenska Projekt Singapur. Jeho cieľom bolo vytvoriť na Slovensku jedno z najlepších podnikateľských prostredí na svete a najlepšie spomedzi krajín strednej a východnej Európy. Súčasťou projektu bolo vyše 100 konkrétnych opatrení na zlepšovanie podnikateľského prostredia. Bola to iniciatíva Ministerstvo hospodárstva SR. Nedávne Ministerstvo hospodárstva prijalo tých opatrení niekoľkonásobne viac a Singapur tu stále nemáme. Naopak, celý projekt a snaženie ministerstiev už vzbudzujú len zhovievavý úsmev.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V čom sa teda líšime od Singapuru?

1. Singapur je mestom s rozlohou 700 km2. Štát nemusí vynakladať obrovské prostriedky na infraštruktúru. Všetky služby sú skoncentrované v minimálnych vzdialenostiach.

2. Autoritársky režim. Lee Kuan Yew mal jasnú víziu, ako vybudovať konkurencieschopnú a hospodársky úspešnú krajinu. A podarilo sa mu to.

3. Dôraz na obchod. Singapur je druhým najväčším prístavom na svete.

4. Vysoká úloha štátu. Štát vlastní zásadné podiely vo firmách tvoriacich až 60 % HDP. Mimochodom, štátne firmy stáli aj za úspechom Južnej Kórey.

5. Nízka korupcia.

6. Príliv peňazí. Singapur je významným svetovým finančným centrom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A práve ten posledný bod je najdôležitejší. O prosperite regiónu či štátu rozhoduje množstvo peňazí. Regióny s dostatkom peňazí prosperujú. S odchodom veľkých firiem upadajú. Naopak, investovaním opäť ožívajú. Tento princíp funguje vždy a všade.

Liberálne podnikateľské prostredie, kde si firmy môžu robiť doslova čo chcú, pomôže podnikateľom. Ale je úplne zbytočné, ak neexistujú solventnejší spotrebitelia, ktorí si môžu dovoliť ich výrobky a služby kúpiť. Striedajúci sa ministri tohto rezortu majú spoločnú jednu vec - nepochopili túto zákonitosť.

Jozef Stasík

Jozef Stasík

Bloger 
  • Počet článkov:  57
  •  | 
  • Páči sa:  298x

Čitateľ, ktorý sa raz za čas vyjadrí aj na blogu. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu