reklama

Ak demokracia a sloboda nezabezpečia prosperitu, prehrajú

Nepochybujem o tom, že pre obyvateľov sú demokracia a sloboda významnými hodnotami, ku ktorým sa budú vždy hlásiť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Nepochybujem o tom, že pre obyvateľov sú demokracia a sloboda významnými hodnotami, ku ktorým sa budú vždy hlásiť. Paradoxom je, že zazvonením budíka v každý pracovný deň sa tej slobody vzdávame. Naša ďalšia činnosť je podriadená tomu, aby sme stihli prísť načas do práce. Čakajú nás tam šéfovia, ktorých sme demokraticky nezvolili a namiesto slobody tvrdá disciplína. Trvá to väčšinu dňa, až pokiaľ sa nevrátime domov. Iní zachádzajú ešte ďalej a neváhajú prijať lukratívne ponuky z nedemokratických a neslobodných krajín. Platí to aj pre tých najbohatších, spomeňme prestup Cristiana Ronalda do Saudskej Arábie. V každodennom rozhodovaní teda dávame (resp. musíme dávať) prednosť totalite pred slobodou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

No a potom tú máme slovenských politikov, ktorí majú plné ústa demokracie. Sú jej garantmi a to je tak asi všetko, čo dokážu ponúknuť. Významná časť voličov však zažila alebo zažíva nezamestnanosť, nízke mzdy, chudobu, odchod najbližších za prácou, kriminalitu, zlyhávajúce zdravotníctvo, nerovnosť... Od týchto ľudí nemôžeme čakať, že budú voliť strany, ktoré ich dostali do tejto situácie.

Sloboda a demokracia sú základnými piliermi modernej spoločnosti. Sú však v neustálom súboji s totalitnými alternatívami, ktoré sľubujú ľuďom istotu a prosperitu. Avšak, ak sloboda a demokracia neposkytnú ľuďom dostatočný životný štandard, strácajú svoju atraktívnosť a môžu byť vystavené riziku, že ľudia budú voliť totalitné alternatívy, ktoré im tieto výhody ponúkajú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V súčasnosti je vidieť, že vo väčšine krajín sa prehlbujú ekonomické a sociálne nerovnosti. Tieto nerovnosti sú jedným z hlavných faktorov, ktoré vedú k tomu, že ľudia prestávajú veriť v slobodu a demokraciu a hľadajú iné alternatívy.

Politici by mali začať vnímať, že sloboda a demokracia musia byť spojené s prosperitou. Ak chceme udržať slobodu a demokraciu, musíme zabezpečiť, aby boli ľudia ekonomicky a sociálne zabezpečení.

Blog bol napísaný s využitím umelej inteligencie OpenAI.

Jozef Stasík

Jozef Stasík

Bloger 
  • Počet článkov:  57
  •  | 
  • Páči sa:  299x

Čitateľ, ktorý sa raz za čas vyjadrí aj na blogu. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu